Ляшко хоче активізувати інформаційну присутність Верховної Ради в інтернеті й соціальних мережах

7 Липня 2012
10472
7 Липня 2012
15:06

Ляшко хоче активізувати інформаційну присутність Верховної Ради в інтернеті й соціальних мережах

10472
Пропонує обов’язково розміщувати інформацію про діяльність депутатів і комітетів на офіційному веб-сайті Верховної Ради і в соцмережах
Ляшко хоче активізувати інформаційну присутність Верховної Ради в інтернеті й соціальних мережах

Народний депутат Олег Ляшко пропонує активізувати інформаційну присутність Верховної Ради в інтернеті й соціальних мережах, забезпечивши поширення інформації про діяльність депутатів на веб-сайті парламенту, особистих веб-сторінках народних депутатів та на сторінках Ради в соціальних мережах. Такі зміни депутат хоче внести до Регламенту Верховної Ради України.

 

Зареєстрованим 4 липня законопроектом № 10705 Олег Ляшко пропонує законодавчо визначити обов'язок розміщувати на офіційному веб-сайті Верховної Ради інформацію щодо діяльності народних депутатів України, органів Верховної Ради та структурних підрозділів її апарату, в тому числі, і через їхні власні веб-сторінки на веб-сайті Верховної Ради України.

 

Верховна Рада, відповідно до законопроекту, буде мати свої офіційні сторінки у соціальних мережах, якими користується не менше 1 мільйона громадян України.

 

«...На сьогодні законом не визначено перелік інформації щодо народного депутата України, який повинен чи може бути розміщений на офіційному веб-сайті Верховної Ради України, а також щодо роботи органів Верховної Ради України та структурних підрозділів її апарату. Внаслідок чого, інформація про діяльність конкретних народних депутатів України оприлюднюється в дуже обмеженому обсязі, у той час як інформація щодо діяльності народних депутатів України, що займають посади Голови Верховної Ради України, його першого заступника і заступника оприлюднюється в значно більшому обсязі», - пише в пояснювальній записці автор проекту.

 

Олег Ляшко, до того ж, пропонує, щоб апарат Верховної Ради надавав акредитованим представникам ЗМІ доступ до отримання електронних версій усіх матеріалів, що надаються народним депутатам, за винятком тих, про нерозголошення чи ненадання яких у встановленому порядку прийнято відповідне рішення (зараз Регламент передбачає, що журналістам можуть надаватися матеріали - не обов'язково електронні).

 

Необхідність змін до регламенту депутат аргументує тим, що на сьогодні більше 30% громадян України користуються доступом до інтернету, більше 2 млн громадян користуються соціальними мережами Facebook, Twitter, «Однокласники», «Вконтакті» тощо.

 

Ухвалення закону призведе до економії бюджетних коштів, оскільки дозволить відмовитися від обов'язкового розміщення в газеті «Голос України» текстів декларацій про доходи народних депутатів України, вважає Олег Ляшко. Також це дозволить суттєво покращити інформування української і міжнародної громадськості про діяльність Верховної Ради, народних депутатів, органів Верховної Ради та структурних підрозділів її апарату.

 

Наводимо в повному обсязі текст частин 7-15 статті 3 закону про регламент, якими Олег Ляшко пропонує доповнити документ:

 

«7. Інформація про свою діяльність народний депутат, депутатські фракції (групи), комітети, тимчасові комісії Верховної Ради України, структурні підрозділи Апарату Верховної Ради України поширюють також через власні Веб-сторінки на Веб-сайті Верховної Ради України.

 

8. Веб-сторінка народного депутата України, депутатської фракції (групи), комітету, тимчасової комісії Верховної Ради України, структурного підрозділу Апарату Верховної Ради України відкривається підрозділом Апарату Верховної Ради України, що відповідає за функціонування комп'ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України:

 

1) народного депутата України - в день набуття повноважень народного депутата України;

2) депутатської фракції (групи) - в день оголошення на пленарному засіданні Верховної Ради України про створення відповідної депутатської фракції (групи);

3) комітету, тимчасової комісії Верховної Ради України - в день набуття чинності Постанови Верховної Ради України про створення комітету, тимчасової комісії Верховної Ради України;

4) делегацій Верховної Ради України до міжнародних парламентських організацій та груп з міжпарламентських зв'язків - в день набуття чинності Розпорядження Голови Верховної Ради України про затвердження складу делегації Верховної Ради України до міжнародних парламентських організацій, групи з міжпарламентських зв'язків;

5) відповідного структурного підрозділу Апарату Верховної Ради України - в день набуття чинності розпорядження про створення цього структурного підрозділу.

 

9. Типова Веб-сторінка народного депутата України повинна містити таку інформацію:

 

1) прізвище, ім'я та по батькові народного депутата України;

2) фото народного депутата України;

3) дані про назву і номер округу по якому він обраний, а у випадку обрання по багатомандатному загальнодержавному округу, і порядковий номер у списку;

4) дата набуття депутатських повноважень та строк до якого ці повноваження будуть діяти і дату фактичного припинення повноважень;

5) членство у депутатській фракції (групі);

6) членство у Комітеті та тимчасових комісіях Верховної Ради України;

7) членство у делегаціях Верховної Ради України до міжнародних парламентських організацій;

8) членство у групах з міжпарламентських зв'язків ;

9) дата народження;

10) місце роботи на момент обрання, освіту та місце проживання;

11) результати голосування;

12) реєстрація депутата за допомогою електронної системи;

13) письмова реєстрацію депутата;

14) переходи по фракціях (групах);

15) посади протягом скликання;

16) хронологія виступів депутата та доступ до фрагментів стенограм, аудіо та відеозаписів із цими виступами;

17) депутатські запити та доступ до текстів цих запитів і відповідей на них;

18) законотворча діяльність та доступ до текстів законопроектів і поправок і висновків та рішень щодо цих проектів і поправок;

19) декларації про доходи народного депутата, що подані ним до Верховної Ради України за час його роботи у Верховній Раді України;

20) дані (за бажанням народного депутата) про адреси особистого сайту народного депутата та його сторінок в соціальних мережах (електронна адреса і піктограма соціальної мережі);

21) публікації матеріалів, підготовлених народним депутатом (за бажанням народного депутата).

 

10. Веб-сторінка народного депутата України, депутатські повноваження якого припиненні, залишається на Веб-сайті Верховної Ради України в повному обсязі інформації, наявної на день припинення депутатських повноважень, із відміткою про дату і підстави припинення депутатських повноважень.

 

11. Типова Веб-сторінка депутатських фракцій (груп), комітетів, тимчасових комісій Верховної Ради України, делегацій Верховної Ради України до міжнародних парламентських організацій, груп з міжпарламентських зв'язків, структурного підрозділу Апарату Верховної Ради України затверджується Головою Верховної Ради України.

 

12. Типове оформлення Веб-сторінок на Веб-сайті Верховної Ради України, має відповідати загальному оформленню Веб-сайту Верховної Ради України.

 

13. Розміщення інформації на Веб-сторінках здійснюється за принципом рівності обсягу такої інформації - до 20 МГб:

1) на Веб-сторінках народних депутатів - народним депутатом;

2) на Веб-сторінках депутатських фракцій (груп), комітетів, тимчасових комісій Верховної Ради України, делегацій Верховної Ради України до міжнародних парламентських організацій, груп з міжпарламентських зв'язків - працівниками секретаріатів цих органів, визначених їхніми керівниками;

3) на Веб-сторінках структурного підрозділу Апарату Верховної Ради України працівниками секретаріатів визначених керівниками цих підрозділів.

 

14 Особи, що розміщують інформації на своїх Веб-сторінках несуть відповідальність за зміст цієї інформації та своєчасність її оновлення.

 

15. Верховна Рада України має свої офіційні сторінки у соціальних мережах, якими користується не менше 1 мільйона громадян України.».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10472
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду