«У культурі немає провінції»

9 Червня 2012
19058
9 Червня 2012
17:42

«У культурі немає провінції»

19058
Режисер Олексій Кужельний — про мистецьке оздоблення Євро, що залишилося за бортом футбольного свята, еміграцію як привід для вистави та індивідуальність столичних театрів
«У культурі немає провінції»

Сьогодні у країні стартує багатоденне свято з гучною назвою «Євро-2012», яке, за логікою, повинно мати і мистецький супровід. Досвід художнього керiвника театру «Сузiр'я» Олексiя Кужельного у цій справі був би дуже доречним - зрежисирувані ним вистави просто неба, театральні імпрези на вулицях Києва неодмінно вдихали святковий настрій у заклопотане місто, примушували посміхнутися й помахати рукою акторові на ходулях і поважного працівника офісу, і сувору вчительку, і зосередженого водія тролейбуса. Проте у столицi вирiшили: Євро з театром особливо не перетинатимуться.


«Тут плачуть, там підскакують, аплодують чи кричать -

справжнє єднання душ...»

- Про цей театральний сезон однозначно не можна говорити, не згадуючи головну подію року - Євро, - визнає Олексій Павлович. - У мистецтві футбольному і театральному багато спільного. Те, що мене найбільше радує серед цього спільного, - це момент єднання душ. Тут плачуть, там підскакують, а ще десь аплодують чи кричать - єднання душ дуже споріднене. І я був глибоко певен, що мистецька, театральна складова буде дуже важливою у заходах, пов'язаних з Євро. Пропонував зробити театральну ходу, парад театральних костюмів, говорив: давайте знайдемо місце для тих, хто грає на гітарі, і нехай у нас буде вулиця Гітаристів, Баяністів, Танцюристів... І нехай би це спортивне свято наповнювалося такими речами, які, безумовно, надали б доброго настрою гостям нашого міста, а ті по закінченні Євро повезли б до себе додому ще й такі враження. І мені страшенно боляче чути новини від іноземних ЗМІ, які розповідають, що в Україні бандитизм, тут незатишно і неспокійно... Значить, провина знову на нас - на митцях, людях культури, інтелігенції, які не відстояли свого місця в цьому святі. Головне управління культури цікавилося, які ми гратимемо вистави у цей період. Ми надали цю інформацію, заодно розповіли про свої ідеї, які б ми могли реалізувати під час Євро.

- Урешті, можна було б провести конкурс проектів і обрати найцікавіші...

- Безумовно. Де ці пропозиції зараз, під яким сукном, у якій шухляді - невідомо... Пройшовся Хрещатиком, який зараз увесь перетворився на фан-зону, і мені на думку спала аналогія з пивним фестивалем. Побачив хоч кілька «живих скульптур», тож культура буде представлена принаймні так. А у розмовах із глядачами перед виставами «Сузір'я» я закликаю свою любов до театру виявляти в театральності існування, в яскравості одягу, в доброзичливості стосунків із гостями Києва. Хоча думаю, що театральна публіка це і так прекрасно розуміє.

 

«Коли немає грошей - викручуватися дуже складно»

- Футбол футболом, але ж червень для театру завжди був місяцем особливим - завершується театральний сезон. Ви вже визначилися з характеристикою сезону 2011-2012 для театру «Сузір'я»?

- Сезон 2011-2012 не пройшов, а промайнув. Дуже багато було роботи, ми, як завжди останнім часом, намагалися викручуватися. Наша галузь працює не на розвиток, а на виснаження. Бо ось уже три роки, як не фінансуються прем'єри. Це, якщо проводити паралель з тим же футболом, коли футболісти не грають якихось робочих, тренувальних матчів, а виходять на поле відразу в чемпіонаті. Тобто у нас немає можливості експериментувати, ми не маємо права на помилку. Нові сили, нові фарби та емоції доводиться видобувати з того, що вже є в репертуарі три-п'ять-десять сезонів... Слава Богу, глядач цього року потужно розширював межі сім'ї нашого камерного, домашнього, родинного театру. До всіх київських театрів спостерігається сплеск глядацького інтересу. На доказ того, що у нас катастрофічно не вистачає театрів, скажу, що всі театри сьогодні зробили малі сцени... Ми такий майданчик облаштували, коли наша велика сцена була на ремонті і треба було не зникнути з театральної мапи. Тоді ми відкрили мікросцену на 21 місце в залі, а тепер розширили до 25-ти. Сьогодні це у нас такий майданчик молодіжного пошуку....

- Тому й прем'єр було менше, ніж зазвичай?

- У нас була одна прем'єра - «Те, що приховують французи». Її поставив Лев Сомов, він же виконує одну з головних ролей, і взагалі у цьому спектаклі підібралася прекрасна команда молодих артистів. Ми починали і років з двадцять працювали за принципом: у кожній виставі має бути потужне, знане і високодостойне акторське прізвище. Лариса Кадочникова, Лариса Кадирова, Микола Рушковський, Ада Роговцева, Богдан Ступка, Остап Ступка... Сьогодні зірки українського театру також грають у наших виставах, але левова частка акторської роботи припадає на молодих артистів. Або на тих, які добре знані, але чомусь звання і премії цих митців обійшли. Ірина Калашнікова, Сергій Мельник - це прекрасні артисти, які багато років співпрацюють із «Сузір'ям». Зараз ми з ними готуємо нову виставу, в основі якої будуть пісні еміграції. Це ж не сучасне чи ситуативне, а постійне явище. Українці до Канади виїздили ще до революції, потім була еміграція радянської доби. Одним з основних мотивів еміграції є відчуття вільного існування, і ми його спробуємо дослідити у піснях. Зв'язок із Батьківщиною, голос душі, пам'яті, крові - пісні еміграції є надзвичайно болючими, щемними. Зараз ми дуже часто чуємо: «А мої діти за кордоном вчаться», «А моя донька вийшла заміж за кордон»... Еміграція - це сьогодні якась формула щастя. І ця ситуація не може не хвилювати. Роботу над цією виставою ми розпочали ще цього сезону, але прем'єру відклали на наступний. Знаєте, коли немає грошей, то викручуватися дуже складно.

- Гроші на постановки не передбачені бюджетом узагалі чи їх просто не перераховують?

- Світлана Зоріна (керiвник Головного управлiння культури КМДА. - Ред.) задекларувала концепцію, за якою управління передаватиме гроші міста і контролюватиме їх розподіл. Але на якому етапі виникають складності, ми не знаємо. Зверталися до голови КМДА Олександра Попова з приводу зміни бюджету, достукалися, і до нас дослухалися - бюджет був збільшений. Ми зверталися до депутатів із приводу орендної плати - нас також почули. І це приємно. А що стосується грошей постановчих... Величезні складнощі в їх оформленні. Працювати за принципом звичайного виробництва театр не може. Як я можу подати документи на виготовлення сценографії, якщо я ще не маю грошей ні на сценографа, ні на художника з костюмів? Тут є специфіка, яку Головне управління культури має відстояти перед казначейством. Тож коментувати відсутність грошей на постановки я не можу, я можу лише констатувати цей факт.

- Як, власне, і всі керівники київських театрів...

- Це наша спільна біда, про яку ми весь час говоримо, але рішення досі немає.

«Серед маленьких міст почалася мода на театральні події»

- Олексію Павловичу, ви, на відміну від більшості свої колег, відвідуєте прем'єрні вистави, вас часто можна побачити у Російській чи Українській драмі, Театрі на Лівому березі...

- Я намагаюся дивитися якомога більше. І писати про це також. Бо мене дуже турбує питання координації театрального життєплину. Замість зруйнованої стіни соціалістичного табору перед нами виріс економічний мур, який не дозволяє нікому нікуди їздити. Я сьогодні не назву жодного закордонного фестивалю, де були б представлені українські театри; театральне мистецтво нашої країни за її межами не представлене. У нас самих немає добротного театрального фестивалю, де був би презентований не андеграундний напрям, а який би запрошував справді титуловані колективи. «Київ травневий» привозив всесвітньо відомі театри, до нас приїздили Ані Жирардо, Марсель Марсо, Софіко Чиаурелі... Я ще іноді їжджу на якісь фестивалі і бачу, що відбувається у світі. Існує певна театральна мода. Режисер, який ніколи не був за кордоном, працює, виходячи з цієї моди. Колись було модно, що на сцені стільці стоять у рядочок, потім було модно, що все відбувається у глядацькій залі, а глядачі - на сцені. Тобто ціла низка таких прийомів, які з'являються не просто так, вони сигналізують про певні потреби часу. І мені цікаво, як у такому контексті виглядає український театр. Сьогодні дуже багато невеличких театральних фестивалів - у Херсоні, Севастополі, Черкасах... Серед маленьких міст почалася мода на якісь театральні події. Нещодавно в Борисполі проходив джазовий фестиваль дуже високого рівня, ми там показували нашу виставу «В Барабанном переулке» за піснями Оку­джави. І я ще раз переконався: в культурі провінції немає. Там, де немає доріг, води, світла - є духовність і є потреба духовності.

- А наскільки вам як глядачеві і режисеру цікавий репертуар столичних театрів?

- Ми сьогодні живемо в новому світі, почалася нова цивілізаційна епоха. Цього можна не помічати, бо якщо ти бачишся з людиною щодня, то не зауважуєш, як вона змінюється. А театр про це сигналізує, говорить, діагностує. Тому і цікавість до театру збільшується. Пізнання сьогодення відбувається і через театр також. Я радію з того, що кожен театр у Києві набув свого обличчя. Це дуже цікава річ. В умовах необхідності підкорення економічним обставинам, коли треба робити що завгодно, аби квитки продавалися, коли ми вимушені обирати полегшений репертуар, кожен театр має свою індивідуальність. Театр юного глядача переконує: життя прекрасне, радісне, казкове! Життя - це випробування, спробуй гідно його подолати, говорить Молодий театр. Це світоглядна позиція театру. А якщо порівняти вистави цих двох театрів - навіть ритмічно вони вибудувані так, що коли спадає увага дитини або юнака, актори реагують, рухають її далі. Тобто і специфіка аудиторії відчувається дуже точно. Тішуся Театром оперети, який помолодшав, став більш динамічним, привабливим для глядача. Не за рахунок суто жанрової ознаки чи легкості, а за рахунок елегантності, української цнотливості - тут є свої особливості. У Театрі на Лівому березі - прекрасна режисерська молодь. Те, що я бачу в київських театрах, дає мені енергію для праці...

ПЛАНІВ ГРОМАДДЯ

Феномен Фауста і Шевченка

- Багато років думаю над «Фаустом», - зізнався Олексій Кужельний. - Зараз із Катериною Демчук робимо п'єсу. Дай Боже, щоб із цього щось вийшло. Бо у цій історії зіштовхнуться так званий народний Фауст із давніх легенд і Фауст-філософ, Фауст-естет, Фауст-маг. Дві різні постаті, але два рівноцінні засоби пізнання життя. Сьогодні, коли ми загубили спільне поле читання і цитування, такі історії, мені здається, вкрай актуальні. Вони культурно насичують людину. Думаю, ми продовжимо проект «Сузір'я поезії». Я відчуваю глибокий дефіцит поетичного слова - на сцені, на радіо... Мені здається, що не за горами друга хвиля поетичного злету, коли поетичні твори захоплюватимуть людей, відповідатимуть їхнім настроям і переживанням. Дуже хотів, щоб ця хвиля у своєму піку збіглась з ювілеєм Шевченка. Мені видається не дуже тактовним на ювілей Кобзаря читати Кобзаря, хизуватися, хто пам'ятає коми чи крапки. Я думаю, що порадів би поет, якби слово поетичне завдяки його прикладу крокувало світом... Тому ми взяли поезію Бойчука, Свідзинського, інших поетів і зробили в «Сузір'ї поезії» поетичні вечори. Я запропонував колегам зробити таку акцію: одну фразу із поезії Шевченка перекласти всіма мовами світу. І озвучити ці переклади або перед пам'ятником, або біля музею. Це фраза проста і радісна: «Раз добром зігріте серце в вік не прохолоне».

Людмила Олтаржевська, «Україна молода»

Фото- http://umoloda.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Людмила Олтаржевська, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19058
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду