Олександр Педан: Трапляється, мене рідні бабусі не впізнають

18 Травня 2012
21287
18 Травня 2012
07:55

Олександр Педан: Трапляється, мене рідні бабусі не впізнають

21287
Ведучий Нового каналу розмірковує про те, як не набриднути глядачам, і розповідає про проект, який знову об’єднає його з Ольгою Фреймут та Сергієм Притулою
Олександр Педан: Трапляється, мене рідні бабусі не впізнають

Олександр Педан на телебачення прямував з КВК, через «Камеді Клаб», тому, зрозуміло, що його стезя - розважальна. Чи може з'явитися він у чистої води гумористичному телепроекті? Якою може бути нова зустріч у кадрі з раніше неподільними у «Підйомі» Фреймут і Притулою? Що робитиме Новий канал без гендиректора Ірини Лисенко? Про все це ми говорили з Олександром до 10-ї ранку у ще зачиненому «відкритому» кафе біля офісу каналу.

 

«Сподіваюся, наша трійця ввійшла в історію «Підйому»

 

- Олександре, майже рік, як ви з Ольгою Фреймут та Сергієм Притулою залишили «Підйом». Ви все ще переймаєтесь долею вранішнього проекту? Погоджуєтеся з експертами, які кажуть, що канал так і не знайшов достойної заміни вашій трійці?

- Я не можу не перейматися. Ми три роки жили «Підйомом». Тому не можу відхреститися: все це було у минулому. Мені цікаво, куди піде «Підйом». Бо ми були його часткою. І навіть, сподіваюся, ввійшли в історію проекту.

 

Мені подобаються нинішні ведучі: Юлія Довган, В'ячеслав Соломка та Олександр Скічко. Своїм оптимізмом вони пробуджують глядачів і піднімають їм настрій перед роботою чи навчанням. А затятим критикам можу порадити глянути на рейтинги: вони у нинішніх «підйомівців» дуже-дуже непогані й поступово зростають. Це свідчить про те, що «Підйом» дивляться. А це найголовніше для телебачення.

 

- Оскільки досить несподівано для всіх на Новому каналі змінилося керівництво, чи не відмінили раніше заплановані зйомки «Кабріоліта», де планувалася спільна участь вас, Олі Фреймут та Сергія Притули? І що надихнуло на появу ідеї цього подорожнього проекту: задум знову об'єднати успішну трійцю ведучих; успіх «Країни чудес» братів Сафонових, які показували фокуси, подорожуючи Україною?

- Плани не змінилися. «Кабріоліто» ми придумували як літню програму з настроєм відпустки. А що люди роблять, відпочиваючи? Дуже часто - подорожують. Ми, ведучі проекту, спробуємо передати настрій відпускників - людей, над чиїми головами не тяжіє робота. Ми поїдемо відпочивати по Україні. Будемо шукати цікаві місця, що, сподіваюся, сподобаються і глядачам, які зберуться у відпустку якщо не сьогодні, то завтра чи післязавтра. До речі, ми радимося з глядачами, просимо, щоб вони нам в інтернеті писали, куди можна заїхати, що можна подивитися. Якщо нас запросять на колоритне весілля, ми з великим задоволенням приїдемо і привітаємо молодих.

 

Я, Оля і Сергій рік не працювали пліч-о-пліч у щоденному режимі. На проектах зустрічалися не так часто, як хотілося б. Тому нам є про що поговорити. Із Сергієм уже почали обмінюватися думками. Бо разом iз ним і творчою групою уже не перший день сидимо над сценарієм. Ніхто не приховує, що у «Кабріоліті» на першому місці будуть наші з Олею і Сергієм приятельські стосунки. Кожен буде висловлювати свою точку зору на місце нашого перебування, шукати пригоди і наповнювати подорож своїм гумором. Сподіваюся, за цим буде цікаво спостерігати.

 

- Які ваші улюблені місця в Україні? Чи будуть вони у телепрограмі?

- Я люблю і знаю різну Україну. У різних її куточках у мене багато друзів. Думаю, у нашому проекті обов'язково будуть замки Закарпаття. Сподіваюся, буде екстрим: не тільки морський, а й прісноводний дайвінг; рафтінг у горах. (Взагалі, гори - це моє). На Східній Україні спробуємо спуститися десь у шахту. Звісно, буде Крим. Про родзинки півострова нещодавно «новоканальцям» розповідав міністр курортів і туризму Криму Олександр Лієв.

 

Про шефа пані Ірину і те, чому відомим ведучим треба «стріляти» по-новому?

 

- Практично до всіх найвідоміших ведучих глядачі ставляться традиційно-парадоксально - спочатку кажуть: «Та набридли вже Педан-Фреймут-Єфросиніна», а зникають обличчя каналу з ефіру - знижуються рейтинги. Як ви ставитесь до проявів таких форм глядацької психології?

- Без нової крові життя не існує. Треба постійно оновлювати обличчя телеканалів. Й оновлювати свої образи тим, хто працює у кадрі не перший день. Ведучі, до яких звикли, постійно мають «стріляти» по-новому. І балансувати між оцінками глядачів і критиків.

 

Ми на Новому каналі намагаємося щоразу подати себе глядачам так, щоб відразу виникало здивування: а це хто? Наприклад, у проекті «Пакуй валізи» я - даішник, Леді Гага, Алла Борисівна Пугачова... Мене навіть рідні бабусі не впізнають.

 

Подобатися глядачеві - важко й складно. Це мистецтво - з одного боку, бути постійно цікавим, різним, з іншого - не набридати. Зізнаюся, наша трійця довго сумнівалася, чи виходити в літньо­му проекті «Кабріоліто», чи витримати паузу до осені, щоб глядач устиг скучити за нами. Переважило те, що на відпочинку, який зніматимуть, ми все ж інші, ніж тоді, коли працюємо у студії. Це те саме, що ти бачиш шефа не на робочому місці в офісі, а на пляжі. Неначе та сама людина, але вона тебе не дратує.

 

- Ви у найближчому майбутньому не бачите себе поза Новим каналом?

- Унікальністю Нового каналу завж­ди були люди, редактори, продюсери, його обличчя - ведучі. Сьогодні мені тут так само комфортно, як удома. Як буде далі - побачимо. Бо загадувати у нашій країні навіть на завтра не хочеться.

 

- На Новому з 15 травня новий керівник - Володимир Локотко. Для колективу було несподіванкою те, що з посади гендиректора йде Ірина Лисенко, яка з 2005 року очолювала Новий?

- Пані Ірина уже розповіла, що ідея залишити посаду виникла у неї десь рік тому. Як шеф вона озвучувати її вголос співробітникам не могла - щоб не посіяти хаос. Тому ця інформація для колективу була дійсно несподіваною. Мудра тактика утаємниченості спрацювала: жодних перебоїв у виробничому процесі на каналі немає, всі заплановані проекти продовжують напрацьовувати або уже знімають.

 

Із шефом Іриною Лисенко у мене не було жодної проблеми. Ми завжди знаходили спільну мову. Вона мені подобається не лише як керівник, а як жінка. Ми зідзвонювалися уже після оголошення про зміну керівництва каналу. Я запропонував їй принагідно зустрічатися десь на каві. У відповідь почув: «Добре. Десь у горах, на сноуборді». Річ у тім, що перетинаються наші захоплення екстремальними видами спорту.

 

- На творчих зібраннях не розглядали питання про те, що канал має стати серйознішим?

- Не думаю, що буде змінюватися формат каналу чи напрямок його розвитку. Упевнений, Новий буде розважальним - це наше. Подивіться на обличчя каналу! Спробуйте уявити, що я чи Фреймут читаємо серйозні новини. Наші глядачі такого не уявляють і навряд чи це буде їм до смаку.

 

- Як усередині колективу сприймають зниження рейтингів каналу?

- Новий канал дійсно в якийсь період досяг «вершини» лондонського дна. Але після зниження уже відбувається поступове нарощування рейтингів. Дуже гарні результати показують останні проекти. Скажімо, «Пакуй валізи», друга частина, - лідер у своєму слоті. А конкурувати доводиться з недешевим і цікавим розважальним проектом наших колег з «Інтера» - «Києвом вечірнім». По-моєму, усе гаразд у проекту «Хто зверху». Підтвердження цьому - два великі блоки реклами в ньому та частки: і 14, і 18 відсотків. До слова, Ірина Лисенко пішла з Нового каналу не у той момент, коли «корабель тонув». Вона його спочатку витягнула, а потім залишила команду.

 

Узагалі на телебаченні, як у житті загалом, все рухається і розвивається за синусоїдою: сьогодні ти зверху, завтра - внизу. До цього треба бути готовим. Від ступеня цієї готовності залежить, чи виживеш ти, чи піднімешся і чи будеш знову на вершині.

 

- Ви на телебачення прийшли з команди КВК, як резидент «Камеді клаб». Не думали робити суто гумористичну програму?

- Чогось на зразок скетч-шоу «Файна Юкрайна», яке на каналі робили Сергій Притула та Андрій Молочний, чи російського «Наша Раша», напевно, не буде, принаймні найближчим часом. Але з Сергієм Притулою, можливо, восени, можливо, пізніше видамо на-гора якийсь гумористично-розважальний студійний інтерактивний проект. Можливо, це буде лайт-найт-шоу з гостями, музикою, новинами. У нас є думки, вони визрівають.

 

Про корпоративи, Алена Делона й очі, що навпроти

 

- Якщо подивитися на сайти івент-агентств, Олександр Педан - досить успішний шоумен. Чи всі пропозиції приймаєте? Чи погоджуєте цю діяльність із каналом?

- На першому місці у мене телебачення. Телеведучий - це моя основна робота, за яку отримую основний заробіток. І це дуже приємно. Бо ми досягли тієї планки, коли ти можеш заробляти на телебаченні, а не як раніше це було: працюєш лише для того, щоб на ТБ розкрутити собі ім'я, а заробляти на корпоративах.

 

Корпоративну діяльність я теж люблю. Бо ти виходиш за рамки телебачення і починаєш спілкуватися з глядачем тет-а-тет. У результаті на власні очі бачиш: популярний ти чи ні. Із часів КВК, із «Камеді» я звик виходити на сцену і бачити очі глядача, кожної секунди знаючи, що треба зробити, щоб йому було ще приємніше і ще краще.

 

Останнім часом дуже активно працюємо у Харкові. Щойно прилетів із кінофестивалю «короткометражок» «Харківський бузок». Вели його з Оксаною Гутцайт, там був Ален Делон. Це, до речі, ще один бонус від участі у культурно масових заходах - можливість зблизька спостерігати за відомими особистостями. Зараз заможні люди їх часто запрошують навіть на весілля: хто Кіркорова, хто Стінга.

 

Коли досягнув певного рівня, хочеться працювати на гарно, по-європейськи, підготовлених заходах зі сценарієм. Я - не тамада. Ведучий не може говорити індивідуально з усіма гостями весілля упродовж 10 годин (наприклад, у Рівному саме на стільки розтягується гуляння у день одруження). Жодних заборон на корпоративну діяльність із боку каналу не існує. Головне, щоб вона не заважала основній роботі.

 

- Після активного перевтілення у різні образи у проекті «Пакуй валізи» ви в одному з інтерв'ю пошкодували, що не актор. Не збираєтеся рухатися у цьому напрямi?

- Взагалі-то я вчився у Школі мистецтв у Хмельницькому, на факультеті акторської майстерності. Ми ставили вистави, і я був впевнений, що стану драматичним актором в одному з українських театрів. Потім життя трохи змінилося - і я тішуся тим. Хоча переконаний, що колись буду зніматися у кіно. А зараз задоволений тим, що не надходять пропозиції, від яких не можна відмовитися. У мене все у житті відбувається поступово і своєчасно.

 

- Ви уявляєте себе ведучим розважальних проектів років через десять-двадцять?

- Я не збираюся до кінця життя вести форматні шоу і підлаштовуватися під них. Хочу робити вечірній прямоефірний проект, де я буду собою. Для цього треба прийти до того, щоб твоя суб'єктивна думка була близькою більшості глядачів, щоб до неї прислухалися.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Олександр Педан, 30 років.

Народився у м. Хмельницький.

За фахом менеджер-економіст. Закінчив Хмельницький національний університет (2004 ).

1999-2006 рр. - грав у КВК, зокрема в команді «Три товстуни» (м. Хмельницький).

З 2006 р. - ведучий Comedу Club UA.

З 2008 р. - ведучий Нового каналу.

Одружений. Донька закінчує перший клас.

 

Валентина Самченко, «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21287
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду