«Євро-2012»: закордонні журналісти очікують спецслужб і хабарників

17 Травня 2012
27714
17 Травня 2012
08:34

«Євро-2012»: закордонні журналісти очікують спецслужб і хабарників

27714
Як слід поводитися спортивним журналістам під час ЧЄ з футболу в Україні, уряду якої закидають порушення прав людини? Дискусія на цю тему відбулася в Мюнхені.
«Євро-2012»: закордонні журналісти очікують спецслужб і хабарників

Професора спортивної журналістики Штефана Бруннера цікавить такий момент: як вплине на висвітлення матчу Нідерланди-Німеччина, який має відбутися в Харкові, той факт, що за кілька кілометрів від стадіону за ґратами утримується лідер української опозиції Юлія Тимошенко. Саме про спорт і політику говорили в Мюнхені учасники семінару, який у травні провела вища школа мас-медія та комунікації «Macromedia».

 

«Українські ЗМІ навряд чи пов'яжуть ці дві події», - вважає Йоганнес Аумюллер, експерт з питань спортивної політики в країнах Східної Європи відомого німецького видання Süddeutsche Zeitung. На його думку, мас-медіа в Україні занадто мало повідомляють про корупцію й хуліганів і зовсім не розповідають про те, що студентів примусово виселяють з гуртожитків, щоб розмістити там футбольних вболівальників.

 

Українські журналісти просять допомогти

 

Аумюллер звернув увагу на ту обставину, що в Україні при владі стоїть багато людей, які політику, владу, економіку, спорт за ЗМІ тримають в одних руках, а це відбивається й на висвітленні подій. «Тому є українські колеги, які нас просять допомогти їм робити критичні сюжети та статті, просять нас озвучувати критичні думки», - сказав під час дискусії Аумюллер.


Для того, щоб спрогнозувати, в яких умовах доведеться працювати в Україні закордонним журналістам, учасникам заходу спочатку запропонували послухати репортерів, які вже потрапляли до схожих ситуацій.

 

Цікавим досвідом поділився Вернер Рaбе, керівник спортивного відділу Баварського радіо. 1980-го року він був одним з небагатьох німецьких журналістів, які висвітлювали Олімпійські ігри в Москві. За його словами, тоді за журналістами весь час стежили співробітники КДБ, а їхні телефони прослуховувалися. Вернер Рабе не виключає, що й в Україні під час «Євро-2012» та в Сочі під час Олімпійських ігор так само спецслужби стежитимуть за журналістами.

 

Хабарництво - це теж обмеження свободи преси

 

Штефан Краусен, який працює спортивним коментатором німецького суспільно-правового телеканалу ARD, розповів про інший цікавий випадок, який трапився з ним в одній із східноєвропейських країн. Коли він не знайшов розетку, щоб підключити до нього свій прилад для трансляції, одна жінка з оргкомітету вимагала хабаря за те, що покаже де можна взяти струм. «Подібні випадки теж можна розцінити як обмеження свободи преси», - вважає Краусен.

 

Втім, незважаючи на такі обставини, репортери все одно мають звертати увагу й на політичні події в країні, де відбувається спортивна першість, вважають і Рабе, і Краусен. Такої самої думки дотримується й Штефан Бруннер з мюнхенської вищої школи мас-медіа.

 

«Журналіст не може обмежуватися при висвітленні змагань лише спортом. Адже він є літописцем. - зауважив Бруннер у розмові з Deutsche Welle. - Він повинен перебувати впритул до спортивних подій, але водночас не забувати, що політики, які охоче красуються на стадіонах, можуть робити й речі, які засуджує світова спільнота». Таким чином, наголосив експерт, спортивні журналісти мають розповідати про спортивні події, знаючи й про підводне каміння, й нагадувати про нього своїй аудиторії.

 

Тетяна Карпенко, www.dw.de

Фото - www.dw.de

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Карпенко, www.dw.de
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27714
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду