«Галицький кореспондент» і ВО «Свобода» обмінялися листами обурення

16 Травня 2012
7587
16 Травня 2012
12:45

«Галицький кореспондент» і ВО «Свобода» обмінялися листами обурення

7587
Партія називає газету «п’ятою колоною», журналісти сприймають це як спробу публічного тиску
«Галицький кореспондент» і ВО «Свобода» обмінялися листами обурення

Об'єднана група журналістів Прикарпаття обурена заявою ВО «Свобода» щодо івано-франківської газети «Галицький кореспондент». Адміністратори групи журналістської солідарності у мережі Facebook підготували відкритий лист до громадськості. Про це пише видання «Фіртка».

 

Івано-Франківська обласна організація ВО «Свобода» у своїй заяви висловила обурення статтею «"Свобода" колеться?» (№19 від 10 травня), яка, на їхню думку, є «наочною ілюстрацією використання тих провокаційних методів, що ними в боротьбі з націоналістичними структурами послуговувалася агентура КГБ в 40-50-тих роках ХХ століття - створення серед активістів націоналістичних організацій атмосфери взаємної недовіри і ворожнечі». «Свобода» закликала івано-франківців бойкотувати  (не купувати і не передплачувати) «Галицький кореспондент», який «виконує на Прикарпатті роль п'ятої колони чинного антиукраїнського режиму в запіллі консолідованої опозиції».

 

Журналісти розцінили заяву «Свободи» як спробу публічного тиску на «Галицький кореспондент». «Ми, журналісти Івано-Франківщини, вважаємо, що ця заява є неоднозначним виявом тиску на свободу слова та ЗМІ, яка унеможливлює подальше висвітлення діяльності політичної партії ВО "Свобода", її представників, фракцій та депутатів рад усіх рівнів. З прикрістю констатуємо: ВО "Свобода" на Івано-Франківщині перетворюється у ворога свободи слова та професійної журналістики. Подібні вияви політичної цензури на Прикарпатті мали місце ще в другій половині 1990-х. Вочевидь, "Свобода" як партія авторитарного типу не здатна адекватно сприймати критику на свою адресу та відмінне від уявлень її апологетів світосприйняття», - пишуть журналісти.

 

Відтак, журналісти Прикарпаття закликають колег накласти мораторій на поширення інформації від структур ВО «Свобода» та її очільників, а від голови Івано-Франківської обласної ради, голови обласної організації ВО «Свобода» Олександра Сича чекають публічного вибачення перед колективом редакції за «неправдиві, образливі та грубі дії його однопартійців».

 

Сам Олександр Сич, коментуючи відкритий лист групи журналістів до громадськості, зазначив, що готовий з приводу існуючого інциденту принести свої вибачення редакції газети «Галицький кореспондент», якщо вона доведе обґрунтованість та достовірність інформації, яка була оприлюднена на її сторінках у статті «"Свобода" колеться?».

 

«В протилежному разі вважатиму однобоко заангажованими слова із заяви групи журналістів про те, що "Свобода" на Івано-Франківщині "перетворюється у ворога свободи слова та професійної журналістики", про "політичну цензуру" й про те, що дії моїх однопартійців "образливі та грубі" щодо колективу "Галицького кореспондента".

Щиро бажаю, аби на сторінках цієї газети та інших авторитетних періодичних друкованих видань Прикарпаття, журналісти яких підписалися під заявою, було якомога більше якісних, професійних журналістських матеріалів й натомість якомога менше неправдивої та проплаченої "заказухи". І не тільки тієї, що стосується "Свободи", а й інших політичних сил - учасників майбутньої виборчої кампанії», - коментує Олександр Сич.

 

Крім того, голова організації наголошує, що ВО «Свобода» «здатне адекватно сприймати критику на свою адресу, але водночас "Свобода" буде адекватно реагувати на будь-яку брехню про діяльність партії та її лідерів, яку поширюють і, очевидно, поширюватимуть далі напередодні парламентських виборів».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7587
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду