США: клік «Подобається» і свобода слова

14 Травня 2012
23939
14 Травня 2012
07:59

США: клік «Подобається» і свобода слова

23939
США: клік «Подобається» і свобода слова

У Сполучених Штатах Конституція забороняє будь-яке обмеження свободи слова. Але чи можна вважати виявом свободи слова клік «Подобається» на сторінці у соціальній мережі Facebook? Суддя штату Вірджинія, вирішив, що ні - не можна. Правники, одначе, критично ставляться до рішення судді.


Судовий позов подали звільнені службовці канцелярії шерифа, тобто шефа міської поліції. Шериф - посада виборна. Підлеглі симпатизували суперникові свого боса, причому напередодні місцевих виборів.


Один службовець в інтернеті похвалив опонента шерифа, але як? Він натиснув клавішу «Подобається» на сторінці суперника начальника y мережі Facebook. Для цього, як відомо, треба навести комп'ютерну «мишу» на відповідний малюночок - універсальний символ схвалення - тобто, «лайкнути».


Шериф на виборах таки переміг, але помстився підлеглим, вигнавши всіх за буцімто погану службу. Зі свого боку, суддя вирішив, що натискання кнопки на комп'ютері не може правити за вияв свободи слова.


Ейден Файн, провідний правник Американської спілки захисту громадянських свобод, сказав, що суддя, ймовірно не дуже добре ознайомлений з відповіднеими рішеннями найвищої судової інстанції США.


«Верховний суд Сполучених Штатів одностайно вирішив, що слово в інтернеті заслуговує на точно такий захист, як усі інші традиційні форми слова, - сказав юрист. - Це історичне рішення, яке справді проклало шлях для всіх нових технологій і нових засобів спілкування, якими ми всі користуємося щодня».

 

Спалення прапора як вияв свободи слова

 

Взагалі поняття свободи слова, хай навіть образливого для суспільства, трактується в Америці досить широко. Наприклад, наругу над національним прапором, точніше - спалення його на знак протесту проти політики президента, Верховний суд Сполучених Штатів кваліфікував як вияв свободи слова, вартий захисту.


Років 15 тому в експозиції Бруклінського музею Нью-Йорка один художник поклав на підлогу перед своєю картиною зірково-смугастий прапор. Щоб підійти до картини, треба було наступити на прапор. Руді Джуліані, тодішній мер Нью-Йорка, обурився, навіть відмовив музеєві у дотаціях, але музей не відступив, посилаючись на свободу слова, на Першу поправку і на рішення Верховного суду.


Що ж до постанови вірджинського судді, то очікують, що наспіє скарга до Федерального апеляційного суду.

 

Юрій Дулерайн, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юрій Дулерайн, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23939
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду