Андрій Окара: «Український медіа-простір скуплено оптом та вроздріб, хоча дуже важко визначити — ким саме»

26 Червня 2006
9496
26 Червня 2006
15:53

Андрій Окара: «Український медіа-простір скуплено оптом та вроздріб, хоча дуже важко визначити — ким саме»

9496
Російський політолог вважає, що в Україні існує «жорстока ідеологічна цензура».
Андрій Окара: «Український медіа-простір скуплено оптом та вроздріб, хоча дуже важко визначити — ким саме»

Андрій Окара відомий в Україні як російський політолог та політтехнолог, його статті та роздуми викликають завжди великий діапазон емоцій та читацьких відгуків: від схвального захоплення до рішучого заперечення.

Андрій народився і живе в Москві, але досить часто буває в Україні. До кола його інтелектуальних зацікавлень, окрім чистої політики та політології, входить також філософія неоплатонізму та історія літератури. Можливо, через це з останніх його писань найбільший резонанс викликала підбірка статей на сайті «Обозреватель» «Commedia del’Arte украинской политики», де про кількох українських політиків (Богословську, Хорошковського, Медведчука, Мороза, Тимошенко, Ющенка) говорилося в несподіваних для того категоріях театральності.

Як ми дізналися протягом цієї бесіди, проблеми українського телебачення та радіомовлення Андрія також дуже сильно хвилюють.

— Яку роль для Вас відіграють радіо і телебачення? Чи повністю Ви покладаєтесь на них при одержанні інформації?

— Якщо брати до уваги рівень політичної та ідеологічної ангажованості, то телебачення та радіо мають наймасовіші аудиторії, тому телецензура (або, якщо хочете, «редакційна політика») завжди найбільш жорстка — порівняно з газетною чи інтернетівською.

Крім того, для телебачення головне картинка, шоу, а не смисли. Тому воно є оперативним, але «обрізаним» джерелом інформації. Серйозні аналітики відчувають себе на телебаченні зайвими людьми. З іншого боку, проблематична і зворотня конвертація — з телебачення в друковану журналістику: геній сучасного російського телебачення Леонід Парфьонов став посереднім редактором ледь не таблоїдного видання «Русский Newsweek»

Сучасне радіо (особливо FM) є найчастіше вторинним джерелом інформації — воно ретранслює події з Інтернету та телебачення, власна новинна журналістика та аналітика у більшості станцій відсутня. Повноцінними суб’єктами інформаційного процесу є лише кілька станцій: радіо «Свобода», радіо «Ера», свого часу кривенківське «Громадське радіо», в Росії — «Эхо Москвы».

— Телебачення тою чи іншою мірою бере участь в «інформаційних війнах», діючи то на користь, то на шкоду державі. Наскільки українські ЗМІ готові до захисту національних інтересів держави Україна?

— Російсько-українська «газова» інформаційна війна виявила рівень впливовості та потужності українських медіа: може, вони й хотіли якнайкраще захистити українські інтереси, але не вийшло. Тут проблема й у відсутності стратегічного мислення, і у безпорадності. Крім того, раптом виявилося (а раніше не знали!), що в тій ситуації українську точку зору потрібно було доносити не лише до українського глядача, але й до російського та до західного. І що треба скрізь мати своїх людей та диверсифіковану систему інформаційних джерел.

Особисто для мене дуже яскравим в цьому відношенні став приклад одної гарної знайомої — досить відомої української тележурналістки, що тимчасово мешкає у Москві (через роботу чоловіка). Ще до того, як їхати в Росію, вона обійшла усі українські телеканали та запропонувала свої послуги в якості власкора у Москві. При цьому дівчина добре орієнтується в московській політтусовці, має контакти з більшістю потрібних політиків. До того ж, в її випадку каналу не потрібно було витрачатися на квартиру та офіс — потрібна була лише зарплата, оренда камери (або камера телеканалу) та якісь гроші оператору. І всі ці українські телеканали відмовились — мовляв, навіщо нам свій кореспондент у Москві? У нас же тепер євроінтеграція. От якби у Варшаві чи в Америці! І лише одна невеличка телекомпанія спокусилась на цю пропозицію і отримала помітні дивіденди.

— Чи дійсно потрібне Україні суспільне телебачення? Якщо так, то яким воно має бути?

— Гадаю, що суспільне телебачення Україні потрібне, але треба визначити його конструкцію та критерії: наскільки воно може бути фінансово та політично незалежне од політичного режиму. Протягом 2005 року мені довелося певною мірою спостерігати за потугами перетворити на Суспільне телебачення УТ-1. Враження, звісна річ, вкрай сумне: ще навесні минулого року було зрозумілим, що режим Ющенка навіть тоді, одразу після Помаранчевої революції, не був зацікавлений у його існуванні та в прийнятті відповідного закону. (Хоча, з іншого боку, я не уявляю собі українського політичного режиму, що був би зацікавлений в існуванні суспільного телебачення). Тому команда Тараса Стецьківа лише трохи полякала привидів та ветеранів цього монстру монументальної телеестетики і пішла собі геть або частково розчинилась та залишилась заробляти гроші.

Як на мене, суспільне телебачення повинно б займатися, по-перше, тим, в чому держава ангажована, а тому не може бути об’єктивним суддею, себто політичною та суспільною тематикою, а, по-друге, що в принципі не може бути прибутковим, але потрібне суспільству — наприклад, культурою. Хоча в Росії, приміром, телеканал «Культура» є державним, там зовсім немає комерційної реклами — є лише анонси власних програм та культурних подій. Зараз він став дуже цікавим та високоякісним, там працює понад півтисячі чоловік. Але рейтинг та доля в нього низькі — звісна річ, він не конкурент «стране петросянии».

— Журналістика має бути об’єктивною. Які канали в Україні і які програми на цих каналах відповідають цій вимозі?

— Як на мене, українська журналістика дуже сильно ангажована — і якщо не політично, то ідеологічно. Наприклад, тепер стало модним говорити, що в Україні немає політичної цензури, хоча особисто мій досвід протилежний: не так давно одну мою велику статтю про результати виборів в Україні відмовилися друкувати десь біля десяти київських та обласних українських газет — через нібито наявну критику президента та його режиму, хоча насправді там про них майже не згадувалось, а розбиралися, поміж іншого, політтехнологічні помилки НСНУ.

Ну добре, вважатимемо, що в Україні політична цензура більш-менш відсутня. Але є жорстка, навіть жорстока ідеологічна цензура: щось сказати проти НАТО, проти євроінтеграції України, проти американської світової гегемонії, проти так званого Нового світового порядку неможливо в принципі. Таке або не дійде до ефіру, або його одразу змаргіналізують, або речниками таких ідей будуть одіозні публічні персони — приміром, Наталя Вітренко. Це простіший прийом маніпуляції: щоби якусь ідею знищити чи послабити, треба, аби її обстоював маргінал чи непривітна особа.

От недавній приклад: програма «5 копійок» на П’ятому каналі, присвячена проблемам відносин УПЦ та УПЦ КП. Від «філаретівців» — прес-секретар цієї структури ігумен Євстратій, від УПЦ — голова Союзу православних громадян України Кауров, який, як виявилося, до того ж йшов до Верховної Ради за списком Вітренко. Я не знаю, хто і за яким принципом відбирав учасників та ще п’ятьох експертів з абсолютно язичницьким ставленням до Православ’я, які мало не розтерзали Каурова, але тенденційність та маніпулятивність цієї програми були майже класичними.

— Які українські ЗМІ, на Вашу думку, сьогодні найбільше впливають на формування суспільної думки?

— Найбільше: «Зеркало недели», «Українська правда», меншою мірою «День», «Обозреватель» та нові ділові видання, що з’явилися протягом двох минулих років. З телеканалів: П’ятий канал, «1+1», «Інтер», ICTV, «Ера», НТВ-Мир. З радіо, мабуть, «Ера-FM». Та сама «Свобода» тепер невідомо на яких хвилях звучить, спіймати її у Києві майже неможливо.

Попри відносну свободу слова, можна казати, що в цілому український медіапростір скуплено оптом та вроздріб, хоча дуже важко визначити — ким саме. Але активність різноманітних закордонних грантодавців та фондів призвела до того, що, з одного боку, є можливість лаяти існуючий політичний режим, і це добре. Проте, з іншого боку, нема аніякої можливості на ведення вільної, незаангажованої дискусії з широкого кола питань. От про коаліцію в Верховній Раді гризтися можна скільки завгодно, а як починається розмова про щось справді важливе, її одразу обрізають — часто посилаючись на ту саму «редакційну політику» чи «неактуальність теми» для широкого загалу або спонсора. Більшість українських журналістів нової формації — люди невільні, з промитими мізками, заангажовані якимись ліберальними догмами та стереотипами про політкоректність з отих брошурок з журналістики, що розповсюджують в СНД різні фонди.

— Що для Вас особисто є найцікавішим з українського телебачення та радіо?

— З телебачення особисто мені найцікавіші в цілому «1+1» та П’ятий канал, хоча я дуже сумую, що в українському телепросторі немає повноцінної політичної аналітичної програми. З радіо — УР-1 (дротове радіо) та «Ера-FM» як розмовне радіо. Шкода, що за Ющенка помер останній проект Олександра Кривенка — «Громадське радіо». Воно пережило і Кучму, і Медведчука з його «темниками». От нову владу чомусь не пережило. Як на мене, вкрай цікавим феноменом є дротове радіо УР-1. Там є поєднання старої радянської журналістики та деяких сучасних тенденцій. Але я б на їх місці спробував відродити такий забутий жанр як радіотеатр — гадаю, зараз це був би вдалий маркетинговий хід. Поза тим, ну повинно ж щось бути в суспільстві, що поза жлобським маркетингом! Як російський телеканал «Культура». Щиро бажаю УР-1 влитися в актуальний формат доби, себто транслюватися також і на FM.

— Чи був значним вплив ТВ під час останніх парламентських виборів?

— Він був значним, але не був вирішальним. Як виявилося, для успіху на виборах необхідно обов’язково бути присутнім на телеекрані — хоч беручи участь в студійних діалогах та телешоу, хоч у вигляді телереклами, хоч у новинних сюжетах. Це підтверджує статус політичної сили та актуалізує її в інформаційному просторі. Але це лише необхідна складова: виключно медійні виборчі кампанії були і будуть неуспішними. Для успіху треба й по регіонах попоїздити, і газеток подрукувати, і багато ще чого іншого.

— Як ви оцінюєте те, що такі відомі журналісти, як Шевченко і Герасим’юк стали депутатами Верховної Ради?

— Це мені нагадало горбачовські і ранні єльцинські часи, коли журналісти ставали спочатку «властителями дум», культовими персонами, а потім легко обиралися депутатами (Ярошинська, Щекочіхін, ведучі програми «Взгляд»).

Я не думаю, що це вже якесь таке велике щастя для України, що Шевченко та Герасим’юк стали депутатами, але було б точно гірше, якби замість них до Верховної Ради пройшли б якісь олігархи чи відверті подонки. Я маю великі сумніви щодо того, чи зможуть вони пролобіювати суспільне телебачення й радіомовлення чи ще якісь гарні речі для ЗМІ, але щиро їм цього бажаю.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Говорить і показує Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9496
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду