США вважає Україну порушником прав інтелектуальної власності

2 Травня 2012
6388
2 Травня 2012
11:33

США вважає Україну порушником прав інтелектуальної власності

6388
Україну внесли до списку порушників прав американської інтелектуальної власності у світі
США вважає Україну порушником прав інтелектуальної власності

США занесли Україну до списку порушників прав інтелектуальної власності,  про це йдеться у щорічному звіті США щодо порушників прав американської інтелектуальної власності у світі, повідомляє «Німецька хвиля». Звіт представив 30 квітня у Вашингтоні голова Торгівельного представництва США (USTR) Рон Кірк.

 

Головними порушниками прав інтелектуальної власності у новому щорічному звіті названо Росію і Китай.

 

Автори документу звернули увагу на значне збільшення за останній рік кількості випадків порушень інтелектуальних прав та торгівельних марок «практично в усіх форматах».

 

Крім Китаю та Росії, яка вже 16 років поспіль очолює список порушників, до списку «пріоритетного моніторингу» потрапили Аргентина, Ізраїль, Канада, Таїланд, Індія, Алжир, Чилі, Індонезія, Пакистан, Венесуела та вперше, починаючи з 2007-го, Україна.

 

Як наголошується в звіті, Україна зробила лише «мінімальний прогрес» у виконанні прийнятого 2010 року плану дій з боротьби з піратською продукцією та контрафактами, а в деяких випадках навіть відбувся регрес.

 

В USTR висловили серйозну стурбованість у зв'язку з «виробництвом контрафактної продукції і нестримним піратством, в тому числі піратством через інтернет» в країнах-порушниках. У звіті також зазначено, що онлайн-піратство зміцнює свої позиції у сфері продажу контрафактної і піратської продукції й відтісняє традиційні точки збуту, зокрема магазини й кіоски, де продають піратську аудіо- та відеопродукцію, підробки парфумів відомих брендів, взуття тощо.

 

У Китаї, зазначають експерти USTR, хоча й закривали сайти, що спеціалізуються на продажах фальшивок, однак негайно ж відкривалися нові онлайн-магазини, пропонуючи аналогічний піратський асортимент.

 

Голова USTR Кірк привітав Іспанію та Малайзію з прогресом у боротьбі з піратством та порушеннями прав інтелектуальної власності. Вони опинилися у списку з нижчим рівнем потенційної небезпеки піратства. Серед пострадянських країн у ньому фігурують Білорусь, Таджикистан, Туркменістан та Узбекистан.

 

Як пояснив Рон Кірк, Адміністрація США приділяє цій проблемі велике значення, оскільки від дотримання прав інтелектуальної власності залежить благополуччя компаній, у яких працевлаштовані 40 мільйонів американців та зосереджено до 60% експорту США.

 

Рейтинг USTR не призводить до запровадження економічних санкцій. Його основна мета звернути увагу урядів країн-порушниць на проблему дотримання авторських та інтелектуальних й посилити боротьбу з піратством та порушеннями.

 

Нагадаємо, 31 січня міліція закрила відомий український файлообмінник Ex.ua. У рамках розслідування кримінальної справи про порушення авторських і суміжних прав слідчими було вилучено сервери Ex.ua, а реєстратор домену Imena.ua на вимогу слідчих заблокував домен Ex.ua.

 

2 лютого слідчі відкликали вимогу про блокування домену і реєстратор відновив його обслуговування. Згодом Ex.ua частково відновив роботу.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6388
Читайте також
03.02.2012 11:21
Віталій Портников, «Радіо свобода»
9 752
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду