Часопис «Сучасність» повертається до українців

26 Квітня 2012
23738
26 Квітня 2012
07:51

Часопис «Сучасність» повертається до українців

23738
Часопис «Сучасність» повертається до українців

Авторитетний і незалежний журнал «Сучасність» витримав кілька реінкарнацій і сьогодні повертається до українців після дворічної перерви. Тепер регулярний вихід часопису залежатиме всього-на-всього від 1500 передплатників. Щоб заохотити авторів до співпраці, головний редактор Тарас Федюк пообіцяв найбільші гонорари серед літературних журналів України. Юрій Шевельов, Улас Самчук, Ліна Костенко,  Василь Стус - це одні з тих, для яких співпраця з журналом «Сучасність» стала свого часу доленосною.

 

Один із найстаріших українських літературних часописів повертається на книжкові полиці. Про це заявив головний редактор «Сучасності» Тарас Федюк. За останні 5 років журнал тричі змушений був призупиняти свій вихід через брак коштів та постійну зміну інвесторів.


Востаннє українці побачили часопис у середині 2010 року. Після зміни влади, політики, які фінансували видавництво, опинилися в опозиції і колектив журналу розпустили.

 

1500 передплатників - запорука стабільності часопису

 

Колись біля витоків «Сучасності» стояли такі відомі літератори та громадські діячі як Василь Барка, Улас Самчук, Юрій Шевельов. На сторінках журналу друкувалися заборонені в Україні твори  Ліни Костенко, Івана Світличного, Василя Стуса, В'ячеслава Чорновола та інших українських дисидентів

 

Зараз «Сучасність» почала своє відродження у вигляді пілотного номеру, який зберіг традиційну структуру: зошит літературний і зошит публіцистичний. До нього увійшли твори Маріанни Кіяновської, Олександра Вільчинського, Олеся Ільченка та інших авторів. Тепер видавництвом часопису займається товариство «Спадщина-інтеграл». Щоб уникнути повторення ситуації у майбутньому, Тарас Федюк запропонував читачам вихід.

 

«Абсолютно мізерна цифра - 1500 передплатників журналу «Сучасність» забезпечать його регулярний вихід без додаткового фінансування. Ми пропонуємо недорогу і дуже ощадливу ціну журналу - 20 гривень в передплаті за номер, розуміючи, що передплачують журнал люди небагаті», - зауважив головний редактор.

 

Однак майбутнім дописувачам і авторам головний редактор пообіцяв найбільші гонорари серед літературних журналів України.

 

Без даху над головою, але з грандіозними планами

 

На даний момент, колектив ще не має власного приміщення. Звертатися за допомогою до Спілки письменників вони не хочуть. Натомість редакційна рада активно публікує передплатні статті у дружніх виданнях Одеси, Харкова та Тернополя, так званий «плач Ярославни», як вона його називає.

 

Громадський діяч і заразом співголова редакційної ради часопису Іван Дзюба повідомив, що вони планують активно просувати журнал в iнтернеті. А поки у паперовому форматі оновлений випуск можна придбати в мережі «Книгарня «Є». У планах також видати «Вибране» за всі роки.

 

«Скажімо, є такий проект: видати два томи кращих матеріалів журналу. Ви б побачили, яке величезне інтелектуальне і духовне багатство там є, коли все це зібрати. Бо в окремому номері воно так: щось краще, щось гірше», - поділився планами Іван Дзюба.

 

Наступний випуск журналу вийде у травні. Ключовою у ньому стане проза, зокрема прем'єра повісті Володимира Затуливітера та есеїстки Максима Стріхи. В літньому номері буде опублікований свіжий роман Наталки Білоцерківець та маловідомий українському читачеві есей Оксани Забужко, який до цього видавався лише в Німеччині.

 

Катерина Недеснова, «Радіо свобода»

Фото - www.unian.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Недеснова, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23738
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду