Невеликодній ефір

20 Квітня 2012
9508
20 Квітня 2012
08:24

Невеликодній ефір

9508
Телевізійний простір укотре продемонстрував свою неспроможність працювати відповідно до інформаційних потреб суспільства
Невеликодній ефір

Цього року на Великдень українське телебачення яскраво продемонструвало, як діє повзуча телевізійна колонізація. Насамперед здивував Перший Національний, який розпочав трансляцію великодніх богослужінь із... храму Христа Спасителя в Москві.

 

У суботу майже в прайм-тайм, із 22.40 українські глядачі понад годину мали спостерігати за тим, як моляться за Росію Володимир Путін та Дмитро Медведєв. І лише близько дванадцятої розпочалося включення з Києво-Печерської лаври.

 

Утім, лише трансляцією богослужіння з Москви телевізійники Першого не обмежилися. У суботу о 12.35 канал показав півгодинне інтерв'ю з патріархом Кирилом. Відверто кажучи, така увага до Російської православної церкви виглядає дивною. Особливо на тлі гучних репутаційних скандалів, пов'язаних з керівництвом РПЦ, які нещодавно сколихнули російське суспільство. На жаль, українські канали не вважали за потрібне розповісти українцям ні про спробу патріарха через суд розширити свою нерухомість у «Будинку на набережній», ні про його звинувачення на адресу українських журналістів, які начебто «прималювали» патріархові Breguet (див. «День» № 56-57, 30 березня ц. р.).

 

- Уперше за всю історію незалежності, протягом якої і складалася традиція подібних трансляцій, державне телебачення цілу годину показуватиме службу з Москви, із храму Христа Спасителя, ніби її не покажуть російські телеканали, - написав напередодні свята у своєму блозі на «Українській правді» віце-президент Української PR-ліги Олег МЕДВЕДЄВ.

 

Якщо ж коментувати трансляції богослужінь інших християнських конфесій, то тут Перший Національний радувати глядачів, які ще не пішли до храму, не поспішав. Після «головного» включення з Москви подальший ефірний час керівництво телеканала «справедливо» поділило серед трьох церков - Української православної церкви Московського патріархату, Української православної церкви Київського патріархату й Української греко-католицької церкви. Кожна отримала по... п'ять хвилин. Спочатку глядачам показали богослужіння в Києво-Печерській лаврі, потім - у Свято-Володимирському кафедральному соборі, а далі в храмі Святого Василія Великого, після чого знову на дві години повернулися до Лаври.

 

А поспілкуватися зі своїми вірянами напередодні свята за допомогою ТБ з українських глав церков пощастило лише Володимирові. 14 квітня о 13:05 (з повтором наступного дня о 6.35 на ТРК «ЕРА») в ефір вийшло ексклюзивне інтерв'ю з митрополитом.

 

- Відповідно до стандартів журналістики, безперечно, завжди мають бути рівномірно представлені всі сторони, - коментує ситуацію довкола розподілу ефірного часу на Першому Національному голова Національної спілки журналістів України Ігор ЛУБЧЕНКО. - Можливо, представники Української православної церкви Московського патріархату скажуть, що вони мають більше парафіян. Навіть якщо це й так (я не беруся рахувати), то в будь-якому разі церквам в ефірі державного телеканала має бути відведено однаково часу.

 

А якими журналістськими стандартами можна пояснити надмірну увагу до Російської православної церкви та особи патріарха Кирила?

 

У коментарі УНІАН президент національної телекомпанії Єгор Бенкендорф зазначив, що нічого поганого в трансляції богослужіння з Москви не бачить. За його словами, українцям хотіли зробити приємний сюрприз.

 

Цікаво, але керівництву каналу, виходить, за свій «сюрприз» стало соромно. Інакше чому поспіхом на офіційному сайті телеканала було змінено телепрограму за 14 квітня? Ще в понеділок, 16 квітня, розклад богослужінь відповідав дійсному часу їх трансляції, а вже за два дні - після появи перших гострих публікацій - час для РПЦ різко урізали.

 

А взагалі, запропонований у минулі вихідні загальнонаціональними каналами інформаційний продукт з Великоднем, який святкує більшість українців, майже не мав жодного зв'язку. Згадували про свято хіба що в новинах. Уже кілька років поспіль у ці дні на каналах не можна побачити ні мультфільмів на християнську тематику для дітей, ні просвітницьких документальних фільмів, які запам'яталися з 1990-х і початку 2000-х. Буквально після показу богослужінь у храмах Перший Національний понад годину «тішив» глядачів показом напівоголених півфіналісток національного телеконкурсу краси «Королева України 2012». Після красунь канал випустив у ефір програми «Смішний та ще смішніший» і «Золотий гусак». «Інтер» розважав глядачів програмою «Неділя з Кварталом-95» та «Ювілейним концертом Софії Ротару». Ще один центральний канал країни - СТБ у святковий день свою суспільну функцію виконав показом програм «Неймовірні історії кохання», «Караоке на майдані», «Хата на тата» і шоу «Україна має талант-4». Не відзначився й «Новий канал», показавши шоу «Хто зверху?» «Шури-Амури» та «Файна Юкрайна».

 

- У такі свята, як Великдень, Різдво Христове, телеканали повинні більше звертати уваги на християнські цінності, на пропагування добра і любові, - каже ведучий програми «Час» на «5 каналі» Святослав ЦЕГОЛКО. - Саме в ці дні, коли більшість українців перебуває вдома й дивиться телевізор, просто необхідно пропагувати віру, чесність, українськість. Власне, хоча б у ці дні робити те, чого вітчизняні телеканали не роблять упродовж цілого року. Скажу більше: це міф, що українській аудиторії така християнська тематика не дуже цікава. Що заважає так званим сімейним каналам записати спеціальний концерт з участю перших зірок вітчизняного шоу-бізнесу на християнську тематику? Переконаний, що це так само знайде свій вдячний відгук серед аудиторії. Або що заважає телеканалам купити і показати фільм Мела Гібсона «Страсті Христові»? Нічого. У реаліях нинішніх телеканалів, на жаль, ці питання є риторичними.

 

Насправді виходить парадоксальна ситуація: в погоні за примарними рейтингами телевізійники дедалі більше віддаляються від суспільства - і, як наслідок, уже не здатні зрозуміти, а що саме це суспільство воліло б бачити на телеекранах. Тим часом дедалі більше українців, зокрема молодь, потребує зовсім іншого інформаційного продукту. На підтвердження цього - репліки випускниць Літньої школи журналістики «Дня» про значення Великодня в їхньому житті.

 

ХРИСТОС ПОКАЗАВ: СПРАВЖНЯ СВОБОДА - НЕ ЗАДОВОЛЕННЯ ВСІХ БАЖАНЬ, ЦЕ - ЦІННІСТЬ, ЩО ПОЛЯГАЄ В ОБМЕЖЕННІ ВСЕДОЗВОЛЕНОСТІ

 

Свій Великдень я асоціюю з однією зі світлин фотовиставки «Дня» - «Великдень», на якій бабуся з кошиком у руках, пробиваючись крізь туманне видиво пасхального ранку, прямує до храму. Кожного року я люблю приходити на Великодню Літургію дуже рано, коли церква лише починає вслухатися в тупіт кроків перших парафіян. Я люблю бути на самоті з Плащаницею, прототипом Ісусового гробу. Тоді поринаю в роздуми. Здавна люди думали, що смерть - це певний фатум, кінець, останній крок. Ісус повністю змінив це шаблонне уявлення людства. Своїм прикладом Він показав, що смерть - то щабель, але не вниз, а догори, до вічного життя. Христос показав людству, що справжня свобода - це не задоволення всіх бажань, це - цінність, що полягає в обмеженні вседозволеності. Щороку ми вирушаємо до Гробу, щороку зустрічаємо жінок-мироносиць і щороку чуємо благу вість від ангелів. Дистанція голгофських страждань закінчується перемогою, котра дає старт життю людства. Якою багатоаспектною є хресна дорога Ісуса Христа й якою багатовимірною залишається на віки свобода воскресіння, наче джерело цілющої води! Ми бачимо годинникоподібний рух історії, все повторюється в сучасному світі: Юдина зрада, Петрове відрікання, Пилатове вмивання рук. Єдиносильним залишається Хрест, прототип того, голгофського, що чітко відмежував небо й землю, профанне й сакральне, що постав перед обличчям земної кулі, омитий кров'ю та стражданнями. Хрест - символ радісної смерті!

 

Тут, біля Плащаниці, розумію, що кожного року вирушаємо в ту ж мандрівку, маршрут ніби й однаковий, але інші очікування, надії, радості. За це я люблю Великдень! А ще люблю за домашність. За те, що після Літургії збираємося з родиною за пасхальним сніданком; коли дідусь урочисто підводить підсумки року від минулого Великодня; коли з братом наспівуємо святкові гаївки; коли друзі надсилають на мобільний есемески з теплим «Христос Воскрес!»; коли нарешті можеш увімкнути на повну гучність улюблену музику, від якої утримувався протягом Великого Посту; коли смутне серце наповнюється радістю. Порожній гріб, священик дзвінко засвідчує факт Христового воскресіння, стукаючи хрестом і відкриваючи двері храму. От і настав час для пасхальної Утрені!

 

Цьогоріч у своїй великодній проповіді Блаженнійший Святослав зазначив: «Воскреслий Христос завжди з тими, хто плаче». На очах з'являються сльози радості. Священик традиційно читає церковнослов'янською Євангеліє від Івана. Опісля - вітає парафіян. Христос Воскрес! Воістину Воскрес! Відродження внутрішнього світла!

 

Юліана Лавриш, Літня школа журналістики «Дня», «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юліана Лавриш, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9508
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду