«Ніку» за найкращий фільм отримав «Жила-була одна баба» Смирнова, а за режисуру – «Єлена» Звягінцева

9 Квітня 2012
5714
9 Квітня 2012
17:17

«Ніку» за найкращий фільм отримав «Жила-була одна баба» Смирнова, а за режисуру – «Єлена» Звягінцева

5714
У Москві вручили національну кінопремію
«Ніку» за найкращий фільм отримав «Жила-була одна баба» Смирнова, а за режисуру – «Єлена» Звягінцева

8 квітня у Москві пройшла 25-та церемонія нагородження національною премією Російської академії кінематографічних мистецтв «Ніка». Про це повідомляє РІА «Новости».

 

Абсолютним лідером за кількістю перемог у номінаціях став перший фільм Андрія Смирнова за майже 30 років «Жила-була одна баба» - вона дістала шість нагород, зокрема, за найкращий ігровий фільм, за найкращий сценарій (Андрій Смирнов), за найкращу жіночу роль (Дарія Єкамасова, яка розділила цей приз із Надією Маркиною з «Єлени»).

 

Чотири «Ніки» дістав фільм Андрія Звягінцева «Єлена» - за режисуру (Андрій Звягінцев), операторську роботу (Михайло Крічман), найкращу жіночу роль (Надія Маркіна, яка розділила цей приз із Дарією Єкамасовою з «Жила-була одна баба»), жіночу роль другого плану (Олена Лядова).

 

Стрічка «Висоцький. Спасибі, що живий», висунута в шести номінаціях, була відзначена за роботу звукорежисера та за роль Дмитра Астрахана, який став «Відкриттям року» на рівні з 12-річним Мішею Процьком, який зіграв у фільмі «Сибір. Монамур».

 

Нагороду за найкращу чоловічу роль дістав Сергій Гармаш за свою роботу у фільмі «Дім», за найкращу музику до фільму - Леонід Десятников («Мішень»).

 

Водночас фільм Сергія Лобана «Шапіто-шоу», який став сенсацією на ММКФ, отримавши «Срібного Георгія», не переміг у жодній з п'яти номінацій, у яких був представлений.

 

Найкращим анімаційним фільмом кіноакадеміки назвали «Ще раз», над яким працювали кілька молодих режисерів з «Майстерні Олександра Петрова» - Олена Петрова, Тетяна Окружнова, Марія Архипова, Аліна Ях'яєва, Катерина Овчинникова, Наталя Павличева і Світлана Топорська.

 

Почесною премією за «Честь і гідність» нагородили актора Олега Басилашвілі, який прийняв приз із рук Ельдара Рязанова і Геннадія Хазанова.

 

На церемонії також вручили ряд спеціальних нагород, заснованих у 2012 році, - три золоті медалі дісталися режисерам Олексію Герману-старшому і Петрові Тодоровському та акторові Олексію Баталову. Ще один спец приз отримали за свою доброчинну роботу акторки Чулпан Хаматова і Діна Корзун, які заснували фонд «Подаруй життя».

 

Під час цього нагородження стався конфлікт: ведуча заключної частини церемонії Ксенія Собчак запитала Хаматову, чи стала б вона публічно виступати за кандидата в президенти Володимира Путіна, якби не робота її фонду. Собчак мала на увазі випущений під час агітації ролик, у якому Хаматова агітувала за Путіна. На запитання Собчак зала засвистіла, а сама Хаматова попросила ведучу не влаштовувати політичних обговорень на врученні кінонагороди, в цьому актрису підтримав Юлій Гусман. Актор Євген Миронов намагався осадити Собчак і заявив, що Хаматова і Корзун «роблять добру справу не заради реклами і не заради кількості переглядів на YouTube», на відміну від Собчак.

 

Наводимо повний перелік переможців із сайту премії:

 

«Честь і гідність» - Олег Басилашвілі;

 

«За творчі досягнення в мистецтві телевізійного кінематографу» - режисер Микола Досталь за фільм «Розкол»;

 

Найкращий ігровий фільм - «Жила-була одна баба», режисер Андрій Смирнов;

 

Найкращий фільм країн СНД і Балтії - «А чи є там театр?!», Грузія, режисер Нана Джанелідзе;

 

Найкращий неігровий фільм - «Книга Тундри. Повість про Вуквукая - Маленького Каменя», режисер Олексій Вахрушев;

 

Найкращий анімаційний фільм - «Ще раз», режисери Олена Петрова, Тетяна Окружнова, Наталя Павличева, Марія Архіпова, Катерина Овчинникова, Аліна Ях'яєва;

 

Найкраща режисерська робота - Андрій Звягінцев, «Єлена»;

 

Найкраща сценарна робота - Андрій Смирнов, «Жила-була одна баба»;

 

Найкраща операторська робота - Михайло Крічман, «Єлена»;

 

Найкраща музика до фільму - Леонід Десятников, «Мішень»;

 

Найкраща робота звукорежисера - Володимир Литровник, «Висоцький. Спасибі, що живий»;

 

Найкраща робота художника - Володимир Гудилін, «Жила-була одна баба»;

 

Найкраща робота художника по костюмах - Людмила Гаїнцева, «Жила-була одна баба»;

 

Найкраща чоловіча роль - Сергій Гармаш, «Дім»;

 

Найкраща жіноча роль - Дарія Єкамасова, «Жила-була одна баба»; Надія Маркіна, «Єлена»;

 

Найкраща чоловіча роль другого плану - Роман Мадянов, «Жила-була одна баба»;

 

Найкраща жіноча роль другого плану - Олена Лядова, «Єлена»;

 

Відкриття року - Дмитро Астрахан, «Висоцький. Спасибі, що живий»; Міша Процько, «Сибір. Монамур»;

 

Спеціальний приз Ради Академії «За гуманізм» - засновникам фонду «Подаруй життя» Чулпан Хаматовій і Діні Корзун.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - ria.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5714
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду