Режисер у дзеркалі часу

5 Квітня 2012
18805
5 Квітня 2012
08:42

Режисер у дзеркалі часу

18805
Позавчора в Москві на вечорі, присвяченому 80-річчю Андрія Тарковського, виступив Київський камерний оркестр New Era Orchestra з програмою «На кожен звук є відлуння на Землі»
Режисер у дзеркалі часу

Що таке «кіно Тарковського» не беруться визначити навіть імениті критики - це окремий світ, який створювався немов у відриві від реальності, при цьому максимально до неї наближаючись, повідомляють ria.ru. Сучасники та співвітчизники його не розуміли, за кордоном - захоплювалися, возвеличували й нагороджували на всіляких конкурсах.

 

«Каток і скрипка» - це ще й перша спільна робота Тарковського з оператором Вадимом Юсовим. Їх творчий тандем, що склався на зйомках дипломної роботи, згодом подарував нам такі фільми, як «Андрій Рубльов», «Іванове дитинство» і «Солярис». Тарковський був відомий своєю нелюбов'ю до наукової фантастики. Проте один з найвідоміших його фільмів - «Солярис» - екранізація науково-фантастичного роману Станіслава Лема. «Рішення моє екранізувати роман Лема аж ніяк не результат пристрасті до жанру, - казав Тарковський. - Головне те, що в «Солярисі» Лем порушує близьку мені проблему. Проблему подолання, переконаності, етичних змін на шляху боротьби в межах власної долі».

 

1974 року Андрій Арсенійович Тарковський почав знімати фільм «Дзеркало», який під час роботи називався «Білий, білий день». Про цю стрічку він мріяв багато років, у своєму щоденнику він писав: «Здається, після «Соляриса» треба знімати «Білий день». Чи зароблю я колись стільки, щоб розплатитися з боргами і купити найнеобхідніше - канапу, якісь меблі, друкарську машинку, книжки, які я хочу мати в себе на полиці? Потім треба ремонт робити в селі. А це - знову гроші...».

 

«Дзеркало» називають найповнішим відображенням авторської особистості режисера, це єдиний його фільм, в якому нічого не вирізали, а лише додавали. Тарковський згадував: «Дзеркало» монтувалося з великими труднощами: існувало понад двадцять варіантів монтажу стрічки. Я кажу не про зміни окремих склейок, а про кардинальні зміни в конструкції, в самому чергуванні епізодів. Картина не трималася купи, не бажала спинатися на ноги, розсипалася на очах, в ній не було жодної цілісності, жодного внутрішнього зв'язку, обов'язковості, жодної логіки. І раптом, одного дня, коли ми знайшли можливість зробити ще одну, останню відчайдушну перестановку, стрічка постала».

 

«Сталкер» приніс режисерові європейське визнання, у Тарковського з'явилися послідовники, учні. Але навіть це не пробило «броні» в офіційних радянських колах: фільм «Сталкер» вийшов у прокат 1980 року лише в 196 копіях.

 

Фільм «Ностальгія» Тарковський відзняв у Італії. Стрічка народилася на основі документального проекту подорожі Тарковського по Італії, над яким він працював разом з італійським сценаристом Тоніно Гуеррою. На той час затримуватися за кордоном він наміру не мав. Тим дивнішим є передчуття «російської хвороби». Андрій Тарковський писав: «Я хотів розповісти про ностальгію - про той особливий і специфічний стан душі, який виникає у нас вдалині від Батьківщини. Чи міг я передбачати, знімаючи «Ностальгію», що стан гнітючо-безвихідної туги, який заполоняє екранний простір цього фільму, стане справою подальшого мого життя?».

 

Польський режисер Кшиштоф Зануссі розповідав, що одного дня на зустрічі з глядачами молодий американець запитав Андрія Тарковського: «Що я маю робити задля того, аби бути щасливим?» Тарковський відповів: «Спочатку треба замислитися - для чого ви живете на світі? Який сенс вашого життя? Чому ви з'явилися на землі саме в цей час? Яку роль вам відведено? Розберіться у всьому цьому. А щастя?.. Воно або прийде, або ні».

 

Свій останній фільм - поетичну притчу «Жертвопринесення» - Андрій Тарковський знімав у Швеції. Режисер був уже тяжко хворий. «Я зовсім не зміг би жити, якби знав пророкування про своє життя, - писав Тарковський. Мабуть, життя втрачає будь-який сенс, коли я знаю, як воно скінчиться, - я маю на увазі, звісно, свою особисту долю. У цій подробиці є якесь неймовірне, нелюдське благородство когось, перед ким людина почувається немовлям, беззахисним і захищеним водночас. Це зроблено задля того, щоб знання наше було неповним, задля того, щоб не осквернити нескінченність, аби залишити надію. Незнання - воно благородне. Знання - вульгарне...»

 

Наприкінці 1985 року режисерові поставили діагноз - рак легенів, а 29 грудня 1986 року Андрій Тарковський помер у Парижі. Його поховано на Російському цвинтарі Сент-Женев'єв-де-Буа. Надгробний пам'ятник з написом «людині, яка побачила янгола» створив Ернст Нєізвєстний.

 

Позавчора на згадку про творчість видатного кінорежисера, за ініціативи його родини та друзів, у московському Будинку кіно відбувся вечір-посвята. Головною подією став концерт Київського камерного оркестру New Era Orchestra з ексклюзивною програмою «На кожен звук є ехо-камера на землі...». Нагадаємо, про цю програму «День» вже писав. Вона народилася в культурному центрі «Майстер-Клас» і є частиною проекту «Батько та Син», який був створений разом із головним диригентом оркестру Тетяною Калініченко, Лейлою Александер-Гаррет, помічницею Андрія Тарковського під час зйомок його останньої стрічки «Жертвопринесення», і Олександром Крижанівським, режисером Київського «Нового театру на Печерську».

 

Музиканти камерного оркестру New Era Orchestra виконали мелодії, які звучали у фільмах Тарковського і супроводжували майстра впродовж всього його життя (зокрема композиції Йоганна С. Баха, Джованні Б. Перголезі, Модеста Мусоргського, Георга Бенди, сучасного британського композитора Джона Тавенера, а також твори Леоніда Десятникова «Духовская», «Восенная», «Свадебская» з циклу «Русские сезоны»). Відкривала концерт композиція «Людина, яка побачила Янгола», написана на основі творів сучасного французького композитора Франсуа Кутюр'є з його останнього проекту «Тарковський квартет». Також пам'яті Андрія Арсенійовича створено сюїту «Сни» - симфонічну картину за мотивами музики Едуарда Артем'єва та Йоганна Себастьяна Баха до кінострічок «Солярис», «Дзеркало», «Сталкер».

 

Тетяна Поліщук, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Поліщук, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18805
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду