Німецька медіапрофспілка DJU нагадує УЄФА про належні умови для роботи ЗМІ

1 Квітня 2012
7342
1 Квітня 2012
14:03

Німецька медіапрофспілка DJU нагадує УЄФА про належні умови для роботи ЗМІ

7342
Німецькі журналісти змушені були цілу ніч перебувати на українсько-польському кордоні
Німецька медіапрофспілка DJU нагадує УЄФА про належні умови для роботи ЗМІ

Журналістська профспілка Німеччини закликала футбольну асоціацію УЄФА нагадати Україні про необхідність забезпечення вільної і безперешкодної роботи ЗМІ під час європейської футбольної першості. Про це повідомляє Deutsche Welle.

  

«У майбутньому УЄФА має зважати при виборі країни проведення чемпіонату на те, чи існують у країні належні умови для роботи журналістів», - наголошується у заяві DJU. Таким чином профспілка на чолі з виконавчим директором Корнелією Гас відреагувала на повідомлення про затримку німецьких журналістів на українсько-польському кордоні.  

 

У подорожі між Польщею та Україною Олаф Зундермаєр та двоє його колег з німецької телерадіокомпанії RBB провели кілька тижнів. Вони поставили собі за мету підготувати серію теле- і радіосюжетів про міста «Євро-2012», до яких вирушили на авто.

 

Під час подорожі журналісти змушені були цілу ніч перебувати на українсько-польському кордоні на пункті пропуску «Дорогуськ-Ягодин». «Всі формальності з польськими прикордонниками були з’ясовані за 15-20 хвилин. Це при тому, що як знімальна група ми мали із собою мікроавтобус, повний обладнання. На все це потрібно чимало документів, але наша телерадіокомпанія подбала про всі папери, і спершу проблем на кордоні не було. Вони почалися лише на українському боці кордону», - розповів Олаф Зундермаєр. За його словами, українські митники змусили знімальну групу чекати сім годин.

 

«Нам нічого не казали щодо якихось проблем із паперами. Нас просто змусили чекати, хоча жодних інших автомобілів на пропускному пункті на той момент не було», - сказав пан Зундермаєр. За його словами, водії вантажівок радили їм сплатити прикордонникам 20-50 євро.

 

Зрештою, під ранок журналістів пропустили, не пояснюючи, у чому полягала складність контролю документів у їхньому випадку. При цьому, як розповів Олаф Зундермаєр, з журналістів почали вимагати сплатити гроші за понаднормове перебування їхнього авто на стоянці прикордонників, позаяк замість «безкоштовних» 4-х годин, машина RBB простояла 7. Журналісти платити відмовилися. «Корупція – це хвороба. Вона робить людей хворими», - написав пізніше про цей випадок пан Зундермаєр у своєму блозі. 

 

Із запитаннями про причини затримки колег журналісти Deutsche Welle звернулися до ягодинських митників. Ті від коментарів відмовилилися. Не змогли пояснити ці причини і в центральному офісі Державної митної служби у Києві. Керівник прес-служби української митниці Олена Мочалова-Колесник повідомила DW, що інцидент із німецькими журналістами стане предметом внутрішнього службового розслідування на прохання Міністерства закордонних справ України. «За його результатами ми й зможемо сказати про причини затримки німецьких журналістів на митному пості "Ягодин" і про те, чи було при цьому порушено закон», – сказала керівник прес-служби Deutsche Welle. 

 

«Детектор медіа»  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7342
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду