GQ ще раз надрукував «останнє інтерв’ю з Лєтовим»

31 Березня 2012
5367
31 Березня 2012
19:44

GQ ще раз надрукував «останнє інтерв’ю з Лєтовим»

5367
яке вже виходило у Billboard
GQ ще раз надрукував «останнє інтерв’ю з Лєтовим»
У російських медіа зчинився скандал через інтерв`ю з лідером «Гражданской обороны» Єгором Лєтовим, повідомляє Lenta. Ru.
 

Текст розмови фронтмена з журналістом Валерієм Постернаком вийшов у квітневому номері GQ.  Після цього редакція російського Billboard заявила, що матеріал практично повністю повторює некролог, опублікований в Billboard 2008 році. До того ж видання подали аналогічні фото Лєтова, автором яких є колишній фоторедактор Billboard Олена Авдєєва
 

Головний редактор Billboard Ілля Буц повідомив, що редакція видання розглядає з юристами питання про порушення авторських прав. Будь-які тексти та фотографії, опубліковані в Billboard Russia, є власністю американського Billboard, за ліцензійним договором з яким виходить російська версія журналу.
 
 
Як відзначає Lenta. Ru, різниця між цими матеріалами полягає в тому, що в Billboard слова Лєтова були передані суцільним текстом від першої особи, а GQ використовував формат інтерв'ю з питаннями і відповідями. Мова Лєтова, за словами Буца, частково змінена, проте в ній можна знайти «з дуже незначним розбіжністю ті ж самі думки, слова та смислові блоки», які використані в матеріалі Billboard.

 
Як з`ясувалося, матеріал для GQ підготував колишній головний редактор Billboard Валерій Постернак. Саме він взяв це інтерв'ю у Лєтова в 2008 році і опублікував його в Billboard. Буц зауважив, що найбільш спірно з етичної точки зору виглядає те, що автор матеріалу просто переписав «іншими словами мову Єгора Лєтова, яка одного разу була виголошена в контексті конкретної розмови». Він додав, що співчуває редакції GQ, яка, на його погляд, могла не знати про те, що цей матеріал був уже опублікований в Billboard.
 
 
Пан Постернак заявляє, що збережений ним запис інтерв'ю з Лєтовим ніколи раніше не публікувався в оригінальному вигляді. Журналіст зазначив, що матеріал, що з'явився в Billboard в 2008 році був «просто розгорнутим некрологом, складеним з окремо вирваних фраз». За його словами, інтерв'ю з Лєтовим в GQ дійсно публікується в теперішньому вигляді вперше і «повторів з матеріалом в Billboard практично немає, за винятком, можливо, деяких фраз і пасажів». Що стосується фотографій, Постернак повідомив, що надав GQ всю фотосесію, зроблену тоді Авдєєвої, але «обрані були знову ті ж фотографії».
 
 
Як з`ясувала Lenta.Ru, Валерій Постернак  запропонував головному редактору GQ Михайлу  Ідову опублікувати «нереалізоване інтерв'ю з Єгором Лєтовим», але не згадав про те, що схожий матеріал про Лєтова вже виходив в Billboard.
 
 
Михайло Ідов заявив, що ситуація подібна на те, що  у редакції GQ «на руках виявилося грубе порушення негласного пакту довіри між журналом і автором». Пан Ідов повідомив, після з`ясування обставин імовірно припинить співпрацю з паном Постернаком. Також він  заявив, що до наступного номеру створить в GQ відділ фактчекінгу.
 
 
Михайло Ідову очолив журнал GQ в лютому 2012 року. Квітневий номер GQ став першим, що вийшов під його керівництвом.
 
 
«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5367
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду