BBC вимагає від УП спростування статті про співпрацю з піарниками Кузьміна (ДОПОВНЕНО)

30 Березня 2012
10618
30 Березня 2012
12:35

BBC вимагає від УП спростування статті про співпрацю з піарниками Кузьміна (ДОПОВНЕНО)

10618
Мустафа Найєм запевняє, що його інформація правдива
BBC вимагає від УП спростування статті про співпрацю з піарниками Кузьміна (ДОПОВНЕНО)

Українська служба ВВС звинувачує «Українську правду» в наклепі і заявляє, що не виконувала жодних замовлень від жодних політичних сил чи піар-служб. Така реакція BBC на статтю Мустафи Найєма «Партія регіонів найняла піарщиків для "незалежного" Рената Кузьміна», оприлюднена на сайті BBC.

 

30 березня «Українська правда» надрукувала матеріал Мустафи Найєма «Партія регіонів найняла піарщиків для "незалежного" Рената Кузьміна». У ній ідеться про те, що одна з найбільших американських піар-компаній Burson-Marsteller UK пропонувала британським ЗМІ зустрітися з Ренатом Кузьміним у Лондоні. За результатами співпраці вийшло як мінімум два інтерв'ю пана Кузьміна в Associated Press та в українській службі BBC. За інформацією «Української правди», штаб-квартири обох редакцій отримували листи Burson-Marsteller UK.

 

«Редакція "ВВС Україна" офіційно заявляє, що опублікована інформація є наклепом. "ВВС Україна" не співпрацює з жодною піар-агенцією і не виконує політичних замовлень. Наша редакція не отримувала від названої піар-агенції жодних листів», - запевняють у ВВС.

 

Також українська служба британської корпорації стверджує, що інтерв'ю з Ренатом Кузьміним відбулося після того, як до лондонського офісу ВВС зателефонував перший секретар Посольства України у Великобританії Ростислав Огризко. «Він запитав, чи буде нам цікаво записати інтерв'ю з Ренатом Кузьміним, і ми погодились. Перед записом інтерв'ю не узгоджувались жодні питання, "ВВС Україна" не отримувало жодних настанов від жодної організації. Наше інтерв'ю широко цитувалося в українських та зарубіжних ЗМІ. Більше того, це інтерв'ю, а також і новини, написані на його основі, розмістила на своєму сайті і "Українська правда", яка офіційно є медіапартнером "ВВС Україна"», - йдеться в повідомленні BBC.

 

Тому українська служба ВВС вимагає від редакції «Української правди» та журналіста Мустафи Найєма вибачень «за наклеп та поширення неправдивої інформації про "ВВС Україна", а також офіційного спростування поширеної неправдивої інформації».

 

Автор статті про піар Рената Кузьміна Мустафа Найєм наполягає, що, за його інформацією, ВВС отримувала листи з пропозицією про інтерв'ю від Burson-Marsteller UK. Про це він сказав у коментарі «Детектор медіа».

 

«За моєю інформацією Burson-Marsteller UK надсилало листи в низку редакцій, ті редакції, які я назвав, точно їх отримували. Я відповідаю за все, що написав у своєму тексті. Там мова йшла про узгодження графіку зустрічі, про те, що ВВС отримала листи від піар-компанії, і про те, що Burson-Marsteller UK пропонував їм це інтерв'ю. Це правда на 100%. Якщо вони вимагають вибачень за щось інше, тоді це не до мене. Я ніде  не писав, що вони узгоджували текст чи питання, а лише стверджую, що узгоджувався не текст, а факт зустрічі», - зазначив Мустафа Найєм.

 

Після того, як Мустафа Найем дав коментар «Детектор медіа», на сайті УП вийшов його блог, у якому він висловив жаль та приніс «щирі вибачення» «за то, что своей статьей я невольно бросил тень на репутацию моих коллег». На його думку, обурення ВВС викликав підпис під відео: «Интервью Рената Кузьмина организованное компанией Burson-Marsteller UK по заказу Партии регионов». Для того, щоб уникнути неоднозначності цієї фрази, підпис під відео був змінений на «Интервью Рената Кузмина в офисе украинской службы ВВС в Лондоне».

 

Також він додає, що у своєму матеріалі не ставив під сумнів професіоналізм журналістів Української служби ВВС, саме тому в статті звертав увагу: «Наши британские коллеги не проявили особой снисходительности к собеседнику. В обоих интервью Ренату Кузьмину предъявлялись претензии по поводу избирательного правосудия и политического заказа в уголовных делах против Юлии Тимошенко и Юрия Луценко».

 

Однак він не має наміру спростовувати той факт, що Burson-Marsteller UK займалась організацією інтерв'ю Рената Кузьміна, оскільки довіряє своїм джерелам.

 

Також Мустафа Найєм додає: «Еще раз приношу свои извинение перед коллегами за то, что невольно позволил кому-либо усомниться в их профессионализме. Я сам журналист и, если бы компания Burson-Marsteller UK предложила мне взять интервью у Рената Кузьмина, я бы с радостью согласился. Поскольку в нашей профессии зачастую важно не КТО предоставляет информацию, а ее объективная и всесторонняя подача читателю».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10618
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду