Білоруські журналісти заявили про обмеження своїх прав на виїзд за кордон

15 Березня 2012
4668
15 Березня 2012
17:10

Білоруські журналісти заявили про обмеження своїх прав на виїзд за кордон

4668
Білоруські журналісти заявили про обмеження своїх прав на виїзд за кордон

Громадське об'єднання «Білоруська асоціація журналістів» (БАЖ) відзначає погіршення ситуації зі свободою слова та іншими суспільно-політичними правами в Білорусі. Про це йдеться в заяві БАЖ про обмеження прав журналістів на виїзд за кордон

 

«Практично одночасно відбувається незаконне обмеження права на свободу пересування членів організації, різке посилення переслідувань журналістів з боку прокуратури і КДБ, а також поширення неточної та образливої інформації про БАЖ і її керівництво державним телебаченням», - йдеться в заяві.

 

За останні декілька днів уже чотирьох членам асоціації було відмовлено у виїзді за кордон Білорусі. Серед них - голова БАЖ Жанна Литвина, якій 15 березня прикордонні служби не дозволили вилетіти з аеропорту «Мінськ-2» до Варшави. Того ж дня не дали виїхати з Білорусі до Варшави представнику телеканалу «Белсат» Михайлу Янчуку. Напередодні, 14 березня, з Білорусі не дозволили виїхати до Литви шеф-редактору газети «Наша нива», члену БАЖ Андрію Диньку, а 11 березня - ще одному членові БАЖ Валентину Стефановичу.

 

«Жодна з офіційних структур не дає журналістам інформації, ким і на яких підставах приймалися рішення про тимчасове обмеження їхнього права на виїзд з країни. З аналогічними проблемами зіткнулися в цей період і ряд громадських діячів та опозиційних політиків», - заявляють в асоціації.

 

Ці обмеження порушують статтю 30 Конституції Республіки Білорусь, за якою громадяни країни мають право вільно залишати Білорусь, а також закон «Про порядок виїзду з Республіки Білорусь і в'їзду до Республіки Білорусь громадян Республіки Білорусь». Обмеження права журналістів і членів БАЖ на виїзд з країни суперечить також статтям 33 і 34 Конституції, які гарантують громадянам свободу висловлювань і свободу поширення інформації.

 

«Масові порушення свободи слова проявляються і в тому, що з початку року сім журналістів з Гродна і Полоцька отримали усні або письмові попередження від органів прокуратури і КДБ. Ще один журналіст з Бреста викликаний до обласної прокуратури на 19 березня. Також дуже тривожним сигналом для журналістів стали затримання останніми днями в Мінську двох іноземних знімальних груп - естонської з каналу TV3 і шведської із SVT, які були акредитовані в країні», - повідомляють в БАЖ.

 

Асоціація також звертає увагу на те, що тиск посилився невдовзі після розпочатої на білоруському телебаченні кампанії «травлі та дискредитації» БАЖ і її керівництва.

 

БАЖ рішуче протестує проти запровадження обмежень журналістської діяльності, прав і законних інтересів своїх членів, вимагає від Департаменту громадянства і міграції МВС і Державного прикордонного комітету відповіді на запитання, яка держустанова і на якій підставі приймала рішення обмежити низці громадян право на виїзд і вимагає від прокуратури вжити заходів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4668
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду