detector.media
15.03.2012 17:10
Білоруські журналісти заявили про обмеження своїх прав на виїзд за кордон

Громадське об'єднання «Білоруська асоціація журналістів» (БАЖ) відзначає погіршення ситуації зі свободою слова та іншими суспільно-політичними правами в Білорусі. Про це йдеться в заяві БАЖ про обмеження прав журналістів на виїзд за кордон

 

«Практично одночасно відбувається незаконне обмеження права на свободу пересування членів організації, різке посилення переслідувань журналістів з боку прокуратури і КДБ, а також поширення неточної та образливої інформації про БАЖ і її керівництво державним телебаченням», - йдеться в заяві.

 

За останні декілька днів уже чотирьох членам асоціації було відмовлено у виїзді за кордон Білорусі. Серед них - голова БАЖ Жанна Литвина, якій 15 березня прикордонні служби не дозволили вилетіти з аеропорту «Мінськ-2» до Варшави. Того ж дня не дали виїхати з Білорусі до Варшави представнику телеканалу «Белсат» Михайлу Янчуку. Напередодні, 14 березня, з Білорусі не дозволили виїхати до Литви шеф-редактору газети «Наша нива», члену БАЖ Андрію Диньку, а 11 березня - ще одному членові БАЖ Валентину Стефановичу.

 

«Жодна з офіційних структур не дає журналістам інформації, ким і на яких підставах приймалися рішення про тимчасове обмеження їхнього права на виїзд з країни. З аналогічними проблемами зіткнулися в цей період і ряд громадських діячів та опозиційних політиків», - заявляють в асоціації.

 

Ці обмеження порушують статтю 30 Конституції Республіки Білорусь, за якою громадяни країни мають право вільно залишати Білорусь, а також закон «Про порядок виїзду з Республіки Білорусь і в'їзду до Республіки Білорусь громадян Республіки Білорусь». Обмеження права журналістів і членів БАЖ на виїзд з країни суперечить також статтям 33 і 34 Конституції, які гарантують громадянам свободу висловлювань і свободу поширення інформації.

 

«Масові порушення свободи слова проявляються і в тому, що з початку року сім журналістів з Гродна і Полоцька отримали усні або письмові попередження від органів прокуратури і КДБ. Ще один журналіст з Бреста викликаний до обласної прокуратури на 19 березня. Також дуже тривожним сигналом для журналістів стали затримання останніми днями в Мінську двох іноземних знімальних груп - естонської з каналу TV3 і шведської із SVT, які були акредитовані в країні», - повідомляють в БАЖ.

 

Асоціація також звертає увагу на те, що тиск посилився невдовзі після розпочатої на білоруському телебаченні кампанії «травлі та дискредитації» БАЖ і її керівництва.

 

БАЖ рішуче протестує проти запровадження обмежень журналістської діяльності, прав і законних інтересів своїх членів, вимагає від Департаменту громадянства і міграції МВС і Державного прикордонного комітету відповіді на запитання, яка держустанова і на якій підставі приймала рішення обмежити низці громадян право на виїзд і вимагає від прокуратури вжити заходів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY