Прес-служба: cлова Литвина про жінок ЗМІ вирвали з контексту

3 Березня 2012
4225
3 Березня 2012
14:48

Прес-служба: cлова Литвина про жінок ЗМІ вирвали з контексту

4225
Прес-служба: cлова Литвина про жінок ЗМІ вирвали з контексту

Прес-служба апарату Верховної ради заявляє, що ЗМІ та політики неправильно трактували слова спікера Володимира Литвина про представництво жінок в органах влади. Про це йдеться на офіційному сайті парламенту.

 

Прес-служба наголошує, що Литвин «ніколи не робив дискримінаційних заяв щодо ролі і місця жінок в українському суспільстві». Однак його слова були «вирвані з контексту» і «перетлумачені у власних політичних цілях».

 

За інформацією прес-служби, в інтерв'ю телеканалу «Рада» 2 березня Володимир Литвин наголосив на важливості неухильного дотримання основних принципів гендерної політики, зокрема, у частині представництва жінок в органах влади, а також зміни поглядів суспільства на роль і місце жінки, яка, за його словами, «часто-густо вища за своїми даними за чоловіка».

 

Прес-служба подає повні, за її твердженням, цитати слів спікера: «Це просто нагальна необхідність - повернути природну сутність речей в Україні, бо гендер визначає соціальну сутність людини на відміну від іншого терміну - біологічна сутність людини. Я вважаю, що нам треба дотримуватись вчення Платона, який виходив з того, що люди вільні в своїх правах і можливостях, маючи на увазі чоловіка і жінку, правда, домінувати почав, і домінує ще й досі в світі принцип, який сповідував Аристотель, що жінка - це нижча істота». Після цього, як пише прес-служба, спікер підкреслив, що проблему розширення представництва жінок у владних органах «не вирішити законодавством» і продовжив: «Ви ж прекрасно розумієте, що у нас сьогодні порядка є 30 проектів законів на розгляді, і вони переважною мірою стосуються представництва жінок в органах влади, але якщо суспільство не буде готовим, якщо ми не позбудемося того, що в нас уже є традицією, в принципі, воно входить у християнську ментальність, згідно з якою чоловік - це вища істота, оскільки жінка створена була із ребра Адама, відповідно, вона стоїть одразу на нижчому щаблі, і цей принцип, очевидно, він дає про себе знати. І законами нічого не вирішити».

 

Нагадаємо, після появи новин з цитатами інтерв'ю спікера каналу «Рада» керівник Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань Адміністрації Президента України Ганна Герман закликала спікера вибачитися перед українськими жінками за свої висловлювання, наголосивши: «Мене здивувало, що Володимир Литвин назвав українською традицією ставити жінку на нижчий в порівнянні з чоловіком ступінь». Після цього народні депутати Ірина Геращенко (НУ-НС), Олена КондратюК (БЮТБ) та Юлія Ковалевська (ПР) озвучили заяву від імені міжфракційного депутатського об`єднання «Рівні можливості», в якій висловили обурення словами Володимира Литвина про те що жінка «стоїть на нижчому щаблі, ніж чоловік».

 

У відповідь на ці заяви прес-служба апарату парламенту наголосила, що дивується вимогам принести вибачення: «Оскільки перед тим, як чогось вимагати, треба мати для цього підстави, а не підспівувати такій особі, як Г.Герман, що взяла собі за правило вправлятися по Верховній Раді». Особливе обурення у прес-служби викликала «неодноразова спроба» пані Герман «дезавуювати висловлювання керівника парламенту спираючись на викривленні повідомлення у ЗМІ». «Враховуючи сферу діяльності Г.Герман та спритність у наданні коментарів, які не базуються на першоджерелі інформації, складається враження, що вона вперто переслідує певну політичну мету, або не має чим займатися. А відтак поклала на себе не підйомну ношу - вчити всіх. Таким чином, заяви про нібито порушення Головою Верховної Ради України «гендерної рівності і елементарної етики» та вимоги вибачитися перед українськими жінками за нібито нанесену їм образу не мають під собою жодного підґрунтя Тому вибачень перед Головою Верховної Ради України швидше за все треба очікувати від екзальтованих осіб за упередженість їх висловлювань, які не відповідають суті слів В.М.Литвина. Читати треба не заголовки у певних виданнях, а першоджерела», - йдеться у заяві прес-служби апарату Верховної ради.

 

Сьогодні, 3 березня на своїй сторінці у Facebook Ірина Геращенко написала, що їй телефонував спікер і запевняв, що його інтерв'ю було перекручене і неправильно сприйняте: «Володимир Литвин мав розмову і з іншими жінками-депутатами, наголошує, що не дозволив би собі принизити жінок і що це вирвані з контексту слова. Я йому сказала, що, значить, він не зовсім вдало сформулював свою думку щодо традицій і місця жінки. І що проблема гендерноі нерівності, шовінізму, відсутності реакціі суспільства на приниження жінки є для Украіни гострою. Погодився з тим, що і сам, як голова ВР , має жорстко реагувати на будь-які дискирмінаційні заяви по відношенню до жінок в політиці». За словами пані Геращенко, Володимир Литвин сказав, що підготував  статтю про необхідність залучення активного жінок в політик, де буде викладена його справжня позиція.

 

«Детектор медіа» намагається отримати запис інтерв'ю телеканалу «Рада».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4225
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду