«Артисту» слова не давали!

17 Лютого 2012
28109
17 Лютого 2012
23:59

«Артисту» слова не давали!

28109
На екрани країни вийшов несподіваний для масового прокату німий фільм режисера Мішеля Хазанавічуса «Артист». На старті 2012-го його вже встигли «поголовно» нагородити практично всіма існуючими на Заході преміями.
«Артисту» слова не давали!
…На черзі — «Оскар». 

Один (спеціальний) «Оскар», втім, днями попередньо виписали навіть термоядерному песику. Його тваринна чарівність на чорно-білому екрані виявилася настільки заразливою, що нависла реальна загроза над акторами-людьми… опинитися в ніші повержених і переграних — і ким? — скімливим псом! 

(Однак і люди в нашумілому кіно постаралися на славу, чесно заслуживши і колишні, і майбутні нагороди.) 
 
Гаразд: не приховуватиму від друга-читача деякі свої чорні садистські помисли… Які просто-таки «симультанно» виникали під час перегляду. І вже десь хвилині на тридцятій захотілося виразно уявити, як у сусідньому залі кінотеатру «Київ» смикаються в судомах (насильницьки прив’язані скотчем до крісел) і «колоризатор» Лопатенок, і «раціоналізатор» Ернст. Ці — закляті «друзі» великого німого і такого ж чорно-білого. 

От сидіть, панове, дивіться і мучтеся… Спостерігаючи за переповненим залом, який тремтливо просто-таки всотує історію чорно-білу — і практично без єдиного слова. І засуньте кудись подалі свої роздуті бюджети на гучну дурницю (з Безруковим разом)! І забрудніть своїми ядучими фарбами хоч усі коридори «Останкіно» — з видом на Кремль! 

Бо праві все ж таки «ми» — «меншовики». Ті, хто з піною на губах кричав і доводив: у справжньому мистецтві може бути і два кольори (чорний—білий). А щодо слів… Іноді важливіше — мовчання.

* * *

Втішно, що режисер Хазанавічус раніше начебто й не зазіхав на оскарівські висоти або каннські пальми. Він творив якісні шпигунські пародії. І ніким не розглядався у статусі потенційно «поважного режисера» початку ХХI століття. 

А тим часом його «Артист» умить змінив нині сущу ієрархію преміальних розкладів. Оскільки ясно ж — «Оскар» дістанеться «Артисту». А посунутими виявляться набагато маститіші: Стівен Спілберг, Вуді Аллен, Терренс Малік, Мартін Скорсезе. 

Режисер пропонує в «Артисті» історію на перший погляд банальну. На другий погляд — універсальну. Це розповідь про зірку великого німого — такого собі Джорджа Валентайна. Його хвацько грає енергійний і меланхолійний Жан Дюжарден (з вусиками), подеколи схожий на раннього Кларка Гейбла. У цього Валентайна є все, чого тільки забажає будь-яка зірка. Поклоніння нерозумних мас; шикарний особняк оддалік від шуму міського; напівніма білявка-дружина...

Загалом, «картина, корзина, картонка — и маленькая собачонка»! Остання (тер’єр Уггі) ладна танцювати перед хазяїном, махаючи хвостом, не тільки на задніх лапах, вона готова стрибнути за нього — у вогонь і у воду. І перегризти горлянку кожному, хто лише спробує вишкіритися на голлівудського небожителя (з сяйливою усмішкою). 

Випадкова зустріч героя на зйомках з молоденькою статисткою Пеппі Міллер (Береніс Бежо) спочатку не обіцяє нашій аудиторії сердечного роману. Судячи з усього, у героя «роман» тільки із самим собою? Він хизується вусами, непомірною гординею, шаленою славою. Але, як сказав поет, «Что слава? Яркая заплата на ветхом рубище певца». І невдовзі — справді — слава перетворюється на порох. Бо ера «великого німого» іде на спад. І ненажерливій публіці потрібні нові — наділені мовою — ляльки. 

Колишнього кумира забуто! А от колишню статистку несподівано зараховано у нові символи вже «говірливої» фабрики мрій. Оскільки вміє майстерно не тільки наводити родимки, а й щебетати як пташка співоча. 

(Власне кажучи, голос артиста стає в новому голлівудському часі так само ходовим товаром, як і його обличчя, як пантоміма.) 

Здавалося б, на основі настільки жалісливої історії від режисера мали негайно очікувати низького «поклону» Голлівуду... 

Але «Артист» — не так щоб «уклін», швидше фіга пересмішника, що ледь проступає з-під складок смокінга героя. 

І ця «фіга» — точно за адресою… Від «великого німого» — вже нинішньому «великому тупому». 

Цей фільм — іронічний «привіт» різнобарвному та різноголосому сьогоденню з прекрасного чорно-білого «далеку». Коли лише світло й тінь могли втримувати біля екранів — маси, мільйони. 

І, власне кажучи, локальний творчий подвиг Хазанавічуса саме в тому й полягає, що він на свій лад повторив «трюк» середини 20-х ХХ століття. І на новому історичному витку привернув до екранів нову аудиторію з допомогою «німої» форми. 

Причому захопив не вічно ностальгуючу публіку, а глядацькі сегменти досить строкаті (на моєму сеансі в залі було дуже багато молоді). 

* * *

«Артист» — просто-таки віртуозна стилізація під німий кіноживопис. Фільм — настільки прорахований у деталях (і загальній текстурі) і настільки ж щирий, щемливий. До заданої теми не байдужий і режисер, і геть усі виконавці (типажі яких начебто скановані з найкращих матриць давно затонулої голлівудської Атлантиди). 

Ефект взаємодії безмовної кіноісторії із сучасною глядачевою залою, як на мене, ґрунтується на безумовній чарівності того, що відбувається (на екрані) і що, зрештою, й викликає непідробне розчулення (у залі). 

Розчулення — «основний інстинкт» глядача на цьому «Артисті». 

Причому розчулення не сопливе, а якесь «зачароване»: розумний глядач наче пригвинчений скляним поглядом до наїву чорно-білого кіно, хоча на вулиці вже XXI століття… 

…Тим часом події картини мчать не тільки уздовж стрімкого сюжетного русла, а ведуть і в інші голлівудські затони. 

Я, наприклад, на сеансі не тільки зловтішався з приводу Ернста (енд компані), а й згадував інші «міфи». 

…А «міфи» Голлівуду — це й натурні зйомки 1908 року «Графа Монте-Крісто» на околицях Лос-Анджелеса (які згодом стануть золотою територією). 

Сяйво Голлівуду — розквіт на початку 20-х новітньої імперії (що виникла фактично на пустирищах: перші переселенці прибули сюди ще 4 вересня 1781 року). 

Блиск Голлівуду — рекордна кількість випущених на екрани «фільмів» у ті ж таки 20-ті. Наприклад, 1927-го (а це не випадковий рік, саме тоді виходить перший американський звуковий опус «Співак джазу») у світі налічується вже 1859 повнометражних «стрічок», з яких 743 американського походження (на другому місці Японія, 407 картин). Тоді ж майже половиною з п’яти тисяч існуючих кінотеатрів володіє Америка. 

Словом, Голлівуд щосили «дає жару» на своїх пагорбах.

І тут одне важливе уточнення: до 1910-го ім’я виконавця — хоч би яким «сексуальним» він був — не оголошувалося у вступних титрах картин. 

І тільки з 20-х «зірці» відводять відповідний «трон» у царстві казок. Так «раби любові» стають «рабовласниками» … 

…Мірі Пікфорд, Лілліан Гіш, Лайонел Беррімор, Мейбл Норман, Дуглас Фербенкс — ці та багато інших акторів стали мовчазними «владарями» вічно галасливої юрби. 

Юрба то підносила їх до небес, то наближала до себе, тішачи ласкавими іменами-прізвиськами: Мері, Дуг, Чарлі, Руді (Рудольф Валентіно). 

До речі, після раптової смерті Валентіно деякі його фанатки накладали на себе руки прямо на могилі актора… Настільки дієвим був ефект цих магічних німих кіноідолів. 

Звісно, в «Артисті» Хазанавічуса не треба було б шукати прямих паралелей з конкретними долями та іменами. Що тут «відкушено» від Фербенкса, а що від реального дамського догідника Валентіно? Цей вигаданий Валентайн, безперечно, збірний образ. Це Артист, котрий фокусує у самому собі таку собі «параболу» голлівудських злетів, падінь, терзань, забуття (а потім знову злетів, як у фіналі). 

Чудовий момент, коли юрба, яка колись обожнювала актора, бадьоро крокує тротуаром — і вже топче своїми брудними підошвами Його обличчя на старих афішах... 

Режисер, втім, і трохи лукавить, педалюючи ключову тему: мовляв, звук, що прийшов у кіно на зміну «німоті», виявився для артистів такою вже трагедією (хоча, звісно, і на цю тему в 20-ті було багато фобій, навіть прокламацій, складених Ейзенштейном—Пудовкіним, які боялися, що «голос» знищить віртуозність монтажних побудов, а отже, знищить і само мистецтво…). 

Проте чимало ідолів німого Голлівуду легко, наче на скакалці, перестрибнули в Голлівуд звуковий. І деякі по-новому розкрили свої ж таланти. Як, наприклад, незрівнянна «вамп» Джоан Кроуфорд. Колись велика німа діва щойно відкрила свого рота — відразу всі й замовкли! До того вона виявилася переконливою та емоційною. (І навіть зовсім нещодавно, переглядаючи її фільм початку 50-х «Раптовий страх», спіймав себе на думці: як же чіпко тримає ця актриса не тільки поглядом, а й якимось магічним тембром.)

* * *

Що ж стосується нашого «Артиста», то, коли розглядати його історію не крізь «екзистенціальну», а крізь «метафоричну» призму, стане очевидним недвозначний натяк режисера… Будь-який Артист — усього лиш просторове тимчасове «оптичне явище». Тобто… тінь!

І в стрічці постановник начебто розшаровує колись цілісну «істоту». Відправляючи в біга, у невідомість (а може, у вічність?) — цю саму зіркову «тінь», як відблиск слави й мрій. А, власне, «тіло» змушує корчитися, страждати, спалювати свої старі плівки, тобто відчувати і на своїй шкурі переваги «собачого життя» (от і рефрен до важливого образу реактивного тер’єра!).

«Тінь» і «тіло» — не одне й те саме в одному фільмі, а начебто різні «субстанції». Одна з яких, за Шварцом, мала б знати своє місце, та де вже там —  вічно відривається від хазяїна. 

І, можливо, Хазанавічус і знімав свій фільм зовсім не про «артиста» (як такого), а зняв передоскарівське кіно — лише про Тінь забутого лицедія? Про «приниженого Бога»… Славу якого створювала не тільки юрба, а й ракурси освітлення. 

І, як на мене, чудовим епіграфом до трагікомічної історії про гордого актора (та його відданого пса) могли б слугувати рядки Гійома Аполлінера:

«Тень — чернила, которыми пишет солнце.

Тень — письмена моей лампы,

арсенал сожалений, 

униженный Бог…»

 

P.S. Коли німий «Артист» отримає «Оскара», виробники всього нині гучномовного кіномотлоху (це стосується і «95 кварталу»!) повинні оголосити «хвилину мовчання» по своїй творчості. Навіщо слова? Давно все сказано. 
 
Фото - http://dt.ua 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28109
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду