Юджин Ефуні: «Мені як продюсеру, який хоче знімати в Україні, дуже не вистачає кваліфікованих кадрів»

17 Лютого 2012
23954
17 Лютого 2012
12:21

Юджин Ефуні: «Мені як продюсеру, який хоче знімати в Україні, дуже не вистачає кваліфікованих кадрів»

23954
Юджин Ефуні: «Мені як продюсеру, який хоче знімати в Україні, дуже не вистачає кваліфікованих кадрів»

В той час, коли фільм «Ржевський проти Наполеона» підкорює українського глядача, один із його продюсерів, американець Юджин Ефуні, займається освітою молодих українських режисерів на Міні-кіношколі фестивалю «Кіномедіа», організованого Незалежною Асоціацією телерадіомовників. Лектор із світовим іменем розповів 15 студентам секрети пост-продакшину та таємниці роботи в Голівуді. Наскільки цікава для пана Юджина роль викладача і чи є майбутнє у молодих українських режисерів, далі в інтерв'ю. 

 

- Юджине, як пройшов Ваш день на Міні-кіношколі?


- Мені здається, він пройшов чудово (Сміється - Авт.). Я зміг розповісти практично все, що планував, надав багато практичних порад і багато базисної інформації. Наші студенти жваво брали участь у процесі, дискутували, обговорювали. І ми неодноразово, не обмежуючись питаннями пост-продакшну, в якому я чудово розуміюся, обговорювали й загальні питання виробництва фільмів. Я думаю, якщо вони переглянуть ті фільми, які я їм рекомендував, то їх розуміння кіновиробництва, режисури, продюсування і навіть сценарного мистецтва помітно розшириться і дасть більше свободи для прийняття правильних рішень та успішної кіно-кар'єри.


- Чим ви мотивувалися, приймаючи рушення стати лектором нашої кіношколи? Мабуть, і дискусією з цікавими молодими режисерами в тому числі?


- Звичайно, я на це дуже сподівався. Найперше, мінішкола є частиною організації (Незалежна Асоціація телерадіомовників - Авт.) та програми, якими займається Тетяна Лебедєва, людина і професіонал, яку я знаю і дуже поважаю. Окрім того, я зняв в Україні частково або повністю чотири повнометражні стрічки (три американські та одну україно-російську). Також був співвласником 3D анімаційної студії в Києві, і кожен раз я наштовхувався на те, що хоча в Україні багато чудових, талановитих, яскравих людей, при цьому немає потрібної академічної освіти в розважальній індустрії, особливо в кіно. А відтак, є гостра нестача професіоналів.


А це, я переконаний, важлива причина, чому кіноіндустрія України знаходиться в такому плачевному стані. Мені як продюсеру, який хоче знімати в Україні, дуже не вистачає кваліфікованих кадрів. І я щиро бажаю успіху Україні і її народу, адже кіно могло б стати частиною такого успіху, оскільки його економічна і натхненна сили дуже великі.


І через всі ці причини разом узяті я нізащо не відмовився би прочитати майстер-клас. Тому, коли мені зробили пропозицію, я із задоволенням погодився.


- Ви зачепили важливу тему - сучасне українське кіно. Ви думаєте, воно конкурентоспроможне, цікаве, зрештою, чи потрібне воно глядачу поза межами України?


- Я бачив дуже мало сучасних українських фільмів, але те, що я бачив, було дуже погане, і зовсім не цікаве ні американському, ні європейському кіноглядачу. Я також чув про низку кінопроектів, які знаходяться на стадії розвитку чи підготовки до зйомок. І вони також здалися мені нецікавими і без шансів стати цікавими для світового глядача.


- Дуже різка позиція....


- Так, різка. Оскільки у мене складається враження, що ті, хто вважається лідерами та основними продюсерами українського кіно, кіно не розуміють.


- А чи є вихід із ситуації?


- Потрібно, щоб з'явилося нове покоління українських продюсерів та режисерів, які не будуть боятися вчитися в американських та європейських професіоналів, які вирвуться від залежності від застарілих псевдо-лідерів українського кіно.


- Але ж не все так погано? Зрештою, ми намагаємося встигати за світовими тенденціями, пробуємо, експериментуємо...

 

- Звичайно, інколи бувають моменти, коли я розумію, що нова генерація режисерів в Україні з'явиться дуже швидко.. Пара молодих українських продюсерів нещодавно показали мені проекти, які вони розвивають - і це були чудові проекти, оригінальні, яскраві, емоційно сильні, і я спробую допомогти їм перетворити ці ідеї у справжні професійні кінопроекти. Також упродовж останнього мого візиту в Україну я переглянув колекцію коротких фільмів «Закохані в Київ», яку спродюсував Володимир Хорунжий. Мене ця кіноколекція потішила, оскільки Володя дав шанс молодим режисерам зняти свої стрічки - а це дуже важливо у пошуку нових талантів дати їх змогу знімати нове, своє кіно. Я впевнений, хтось з них і виведе Україну із кіно-застою, з кіно-тупика, в якому вона зараз перебуває.


Також хочу додати, як голова і Executive Produce нового американського фестивалю AIFF (Фестиваль Незалежного Американського Кіно в Україні, який у 2011 році підтримало Посольство США в Україні - Авт.), ми плануємо довготермінову програму майстер-класів, грантів і навіть начальних зйомок для талановитих українських кіномайстрів. У цьому нас підтримає Голівуд, який був, залишається і буде найуспішнішою кіно-спільнотою в світі. Ми сподіваємося поділитися нашим голлівудським досвідом з українською кіноіндустрією, віддавши данину багатьом талантам, які коли-небудь приїжджали з України в Америку та допомогли перетворити Голівуд в творчу та комерційну силу, якою він є вже упродовж 100 років.


- Повернімося до нашого ще не такого відомого, як Голівуд, фестивалю. Чи відомі вам інші кінофестивалі, які розвивають тему ЗМІ?


- В світі багато тисяч кінофестивалів, і я їх всіх не знаю (Усміхається. - Авт.). Але це єдиний фестиваль, про який я знаю, що присвячений саме впливу мас-медіа на людей.


- Гадаєте, тема медіа цікава для фільмування?


- Я думаю, що це чудова, цікава та дуже важлива тема. Медіа є середовищем, в якому найшвидше, ніж деінде, з'являється свобода руху і право на чесне судочинство. Або ці свободи та права є, або вони придушуються владою, яка захоплює ЗМІ. Медіа є барометром цих процесів і їх могутнім провідником.


- В такому разі, можливо, порадите студентам, як працювати з цією темою в кіно?


- Мої поради студентам такі: а) їм потрібно пам'ятати про дивну всепроникну силу медіа і важливість її свободи від влади; б) важливо розуміти, як сильно медіа можуть допомогти суспільству та навпаки - якою руйнівною силою вони можуть бути і в житті суспільства, і в житті окремих людей; в) їм варто розповідати свої кіно-історії дуже камерно, через почуття і дуже особисті події, якого б героя вони не вибрали - президента чи полководця, бездомного чи двірника.


І насамкінець - нехай вони дуже цінують свій час і докладуть максимум зусиль, щоб робити свою справу добре. Нехай вчаться у професіоналів, дивляться багато гарного, якісного американського, європейського чи азійського кіно, щоб самими ставати кращими.


Біографічна довідка: 

 

Юджин Ефуні - режисер та продюсер. 

Вивчав кіновиробництво в університеті Нью-Йорка. У 2001 році розпочав кар`єру в індустрії розваг в якості спів-продюсера американського художнього фантастичного фільму Barbarian (продюсер - Роджер Корман). Є продюсером шести американських та міжнародних художніх фільмів (серед яких IrisEffect, The Second Front, Mirror Wars); автор сценарію до художнього фільму The Keeper of Time; один із партнерів та менеджерів 3D анімаційної студії Umbrella Animation/Umbrella Vision (Київ). Юджин є власником продакшн-студії September Planet Studios. Продюсер одного з перших 3D фільмів у Східній Європі - «Ржевський проти Наполеона».

 

Фестиваль «Кіномедіа»

Фото - platfor.ma

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23954
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду