Найбільші канали проігнорували афганців, котрі повернулися до Януковича спинами

16 Лютого 2012
17431
16 Лютого 2012
16:42

Найбільші канали проігнорували афганців, котрі повернулися до Януковича спинами

17431
Найбільші канали проігнорували афганців, котрі повернулися до Януковича спинами

15 лютого про демарш ветеранів Афганської війни щодо президента Віктора Януковича з найбільших українських телеканалів повідомив лише СТБ. Також про це розповіли 5 канал і ТВі, але повноцінний сюжет був лише в останнього. «1+1» і Новий канал 15 лютого взагалі не згадали про 23-ю річницю виведення радянських військ з Афганістану. «Інтер», ICTV, «Україна» в основних випусках новин дали сюжети, але про обурення ветеранів не повідомили.

 

У випуску «Фактів» на ICTV о 18:45 вийшов репортаж Олексія Пшемиського. У репортажі були кадри з місця вшанування загиблих в Афганістані біля меморіалу в Києві, синхрони кількох воїнів-афганців, які згадували своїх загиблих товаришів. Інформація про «політичну» частину події обмежилася повідомленням Олени Фроляк про покладання квітів у підводці: «Квіти до меморіалу поклали і керівники держави».

 

На «Україні» в «Событиях» о 19:00 про невдоволення афганців розповіли побіжно і ніяк не пов'язали його з діями влади, звівши все до огорожі, встановленої міліцією (за даними інших ЗМІ, майданчик перед меморіалом оточила охорона президента - ТК): «Президент, премьер и другие государственные чиновники память погибших пришли почтить без всяких речей и общения. Все быстро: возложение цветов, поклон и минута молчания. Сами же афганцы минуту молчания не слышат. Милиция установила ограду в двухстах метрах от памятника. Чтобы не замерзнуть и не заскучать, громко ругают такие меры безопасности и декламируют стихи».

 

На «Інтері» в «Подробностях» о 20:00 обмежилися кількасекундним відео: показали, як Віктор Янукович поклав вінок і як делегація стояла біля меморіалу під час хвилини мовчання. Потім одразу перешли до сюжету про Донецьк, де афганцям подарували дорогі подарунки - побутову техніку й автомобілі.

 

На Першому національному в «Підсумках» о 21:00 вийшов сюжет «Ветерани-афганці згадують загиблих товаришів». Згадки про інцидент з президентом також не було, попри загальну інформаційну насиченість матеріалу (журналіст Михайло Колесніков зачитав навіть статистику щодо кількості загиблих). У сюжеті знайшлося місце для синхрону Миколи Азарова, у якому прем'єр  запевнив, що усі проблеми, оговорені під час зустрічі з матерями загиблих, будуть вирішені.  

 

У «Вікнах» СТБ о 22:00 матеріал почали прямо з опису демаршу: «Демарш афганців. Вони повернулися спинами до Президента Януковича, коли той покладав квіти до пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам». Матеріал являв собою відео з начиткою ведучої Тетяни Висоцької. Ведуча озвучила таке пояснення діям ветеранів: «Майданчик біля меморіалу огородила охорона Президента. Через це колишні вояки не могли підійти до монументу». Інших версій і коментарів самих учасників урочистостей в матеріалі не було. Далі Тетяна Висоцька розповіла, що під час звучання гімну України  воїни не зняли головних уборів на знак протесту проти скасування пільг. Після урочистостей за дії влади перед афганцями вибачилася радниця Президента Ганна Герман, завершила начитку ведуча.

 

5 канал 15 лютого протягом дня кілька разів показав без озвучки відео (на Youtube під назвою «Афганці повернулися до Януковича задом»), на якому видно, що афганці стоять спинами до керівництва країни, яке покладає квіти. Відео перебивається трьома синхронами, знятими каналом: учасника бойових дій, матері загиблого воїна та юного киянина. Пояснень діям афганців не було.

 

ТВі зробив повноцінний сюжет. В сюжеті йшлося, що охорона президента півтори години не підпускала афганців до пам'ятника загиблих у війні, щоб ті поклали квіти, пояснюючи тим, що їхніх прізвищ не було у списку запрошених. Коли до пам'ятника  воїнів-інтернаціоналістів прибув Віктор Янукович, афганці за командою «Кругом!» повернулися до нього спиною, зазначалося в сюжеті. Активісти у синхронах пояснили свої дії тим, що першою від них відвернулася чинна влада, яка позбавляє їх пільг, що тих, хто брав участь у бойових діях, вигнали за загородку, «обнесли живим кордоном міліції, а ті, які зручні для влади, взяли під крило. Ми відвернулись, це наше презирство до того, що відбувається». Тему продовжили в наступному сюжеті підводкою ведучого: «Спини афганців не сподобалися прем'єру Азарову. Він обурився вчинком ветеранів і заявив, що уряд робить все, що може». Синхрон Азарова: «Ми покладали вінки, а хтось там якісь демарші влаштовував. Це що правильно? Вони кому демарші влаштовують

 

 

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого воїни-афганці повернулися спинами до президента Віктора Януковича під час покладання ним квітів до пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам.

 

Ветерани озвучили, зокрема, такі пояснення своїй поведінці: «Ми повернулися спиною до влади, до системи, яка існує 20 років по відношенню до нас, як повернулася до нас спиною, до всіх ветеранів і систематично порушує свої зобов'язання перед ними», - сказав заступник голови правління ВГО «Ніхто крім нас» Володимир Сердюк.

 

За інформацією ряду ЗМІ, ветерани-афганці ще зранку зібралися біля пам`ятника, проте підійти до монумента їм не вдавалося через огорожу і співробітників охорони Януковича. У результаті воїнам-афганцям довелося близько 1,5 години стояти на морозі, чекаючи появи глави держави, який затримувався. Вони змогли покласти квіти лише після від`їзду Януковича.  

 

На думку Володимира Сердюка, цей день більше належав воїнам, ніж Януковичу, тож вони мали першочергове право покласти квіти. Він також вважає, що Янукович «мав би спочатку вшанувати своєю увагою живих ветеранів, а потім вшановувати мертвих».

 

 

Матеріали телеканалів:

 

«Інтер». Подробности. 20:00

 

Президент возложил цветы к мемориалу воинам-афганцам

СТУДИЯ: Сегодня, в 23-ю годовщину вывода советских войск из Афганистана, Виктор Янукович возложил цветы к мемориальному комплексу погибшим воинам-афганцам. В церемонии также участвовали спикер Владимир Литвин, Премьер-министр Николай Азаров и другие официальные лица. Память погибших в Афганской войне почтили минутой молчания.

В Донецке афганцам подарили бытовую технику и автомобили

СТУДИЯ: В Донецке сегодня афганцам вручали ценные подарки - бытовую технику и автомобили. Машины за собственные деньги купили депутаты областного совета. У памятника воинам-интернационалистам губернатор Андрей Шишацкий вручил трем инвалидам Афганской войны ключи от авто. Кому они должны достаться, решали ветеранские организации. Рекомендовали людей, которым из-за полученных ранений сложно ходить пешком. Владельцем одной из машин стал Федор Тютяев - на войне он потерял ногу.

СИНХРОН: Федор ТЮТЯЕВ, инвалид Афганской войны: «Был ранен, потом в госпитале ампутировали. Последний автомобиль я 6 лет назад сдал, запорожец. Вообще, не рассчитывал уже. Надо будет привыкать, конечно, к нему, но, думаю, справимся с этой задачей».

СИНХРОН: Андрей ШИШАЦКИЙ, председатель Донецкой областной государственной администрации: «Надеяться только на государство нельзя. Надо привлекать бизнесменов, людей неравнодушных. Потому что во всем мире благотворительность развита, я считаю, что и у нас она должна получить такую новую волну».

 

Перший національний. «Підсумки». 21:00

 

Ветерани-афганці згадують загиблих товаришів

СТУДІЯ: Ветерани-афганці згадують загиблих товаришів. 23 роки тому Радянський Союз вивів свої війська з Афганістану. Через десятилітню війну пройшли 160 тисяч українців, загинули більше 3 тисяч. Настрої ветеранів і тих, хто так і не дочекався повернення солдатів, у матеріалі Михайла Колеснікова.

РЕПОРТАЖ: Після покладання квітів богослужіння та традиційна солдатська каша. Та для ветеранів головне - побачитися з бойовими товаришами. Більшість із них сьогодні радіють, що вижили. Згадують не лише бої.

СИНХРОН: Василь КИСЛИЦЯ, учасник бойових дій в Афганістані у 1987-1989 роках: «Після бойових операцій обов'язково баня. Без бані Афган не був мислимий. Листи з дому. До речі, мені дружина писала кожний день листа. І це, можливо, був один із таких факторів, що він мене тримав, що я там відчував сильну підтримку».

РЕПОРТАЖ: Та для Надії Єгорівни цей день - сумна згадка про війну, яка забрала в неї сина. Ніби вчора, у далекому 84-му році, Валерій Дяченко закінчив військове училище. Виконувати інтернаціональний обов'язок захотів сам.

СИНХРОН: Надія ДЯЧЕНКО, мати загиблого: «Папа его военный. В то время уже был полковником. Но он не скрывался, ни от кого, говорил, что мы, конечно, не хотели, могли что-нибудь сделать. Он сказал: - «Нет, таких пап, как ты у меня есть, таких нет, не у многих есть такие папы, и я поеду вместе со всеми». Он полетел».

РЕПОРТАЖ: Це сталося у передмісті Кабула. Під час перельоту гелікоптери потрапили під обстріл. МІ-8, на борту якого був двадцятидвохрічний лейтенант Дяченко, розбився. Це було восени 85-го. До повернення в Союз лишалися лічені дні. У родинах загиблих сьогодні клопоту чимало. Пенсії невеликі. Немає коштів на ремонт могил. У Києві кілька сімей осиротіли і їм необхідне житло. А інваліди війни потребують лікування. Для вирішення проблем потрібні кошти. Подолати труднощі Прем'єр-міністр обіцяє цьогоріч.

СИНХРОН: Микола АЗАРОВ, Прем'єр-міністр України: «Мы сегодня встретились с матерями погибших в Афганистане. И я их заверил, заверяю вас всех, что все те вопросы, которые мы обсудили, их было 5, в этом году будут решены».

РЕПОРТАЖ: Відголос війни ще довго лунатиме з далекого 79-го. Тоді про трагедію ніхто й не думав. Навпаки, наміри були мирними. Уряд СРСР вирішив допомогти дружній афганській республіці стати на ноги. Сьогодні учасники перших днів операції згадують: важко було пристосуватися до незвичного клімату. Вдень - спека, уночі - лютий холод.

СИНХРОН: Сергій ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ, голова Української спілки ветеранів Афганістану: «Прийшли неготові. Уявіть собі: -10, -15, у нас палатки без опалення, без нічого. Ми один тент від бойової машини клали на землю, рота лягала, всі: солдати, офіцери, і другим тентом вкривалися. Отак жили, отак спали».

РЕПОРТАЖ: Перші роки війни були найкривавішими. Операції в Панджері, бої під Кандагаром, чисельні рейди та засідки, тоді щороку гинуло зо дві тисячі вояків. Після 1985 року радянські війська перейшли від активних дій до підтримки афганської армії та кількість втрат зменшилася. Іще за два роки у Кремлі нарешті вирішили: війська слід забирати. Та постріли не вщухали аж до лютого 1989-го. За 10 років бойових дій в Афганістані побувало близько 160-ти тисяч українців. З них 3360 - так і не повернулись додому живими. 

 

 «Факти». ICTV. 18:45

 

В Україні сьогодні вшановували воїнів-афганців

СТУДІЯ: Олена ФРОЛЯК: В Україні сьогодні вшановували воїнів-афганців. Рівно 23 роки тому в цей день Радянський Союз повністю вивів війська з Афганістану. За офіційними даними десятирічна війна забрала 15 тисяч людей. Але самі афганці вважають, що справжні цифри набагато більші. Не повернулося додому понад 3 тисячі українських хлопців. Їх сьогодні згадували біля меморіалу загиблим в Афганістані. Там зібралися кілька сотень воїнів. Квіту до меморіалу поклали і керівники держави. Репортаж Олексія Пшемиського.

РЕПОРТАЖ: Олексій ПШЕМИСЬКИЙ: Вони ніколи не плачуть, але щоразу, приходячи сюди, не можуть стримати сліз. На цих плитах прізвища понад трьох тисяч українців, які загинули в Афганістані. Вшанувати пам‘ять та мужність загиблих зібралися сотні людей. Квіти до меморіалу воїнам-інтернаціоналістам поклали і керівники держави. Сюди приносять квіти лише одного кольору: кольору, яким на все життя запам‘яталася ця страшна війна.

СИНХРОН: Василь ЮРІЄВ, воїн-афганець: «Багато втрат, безумовно. Це дуже тяжко згадувати. Просипаючись вночі, ти ще воюєш».

РЕПОРТАЖ: Десантник Віктор привів сюди сина. Хоче, аби той знав, що таке справжня дружба і мужність. В Афганістані Віктор втратив двох найкращих друзів - їхні імена на цих плитах.

СИНХРОН: Віктор ЧЕРЕДНИЧЕНКО, воїн-афганець: «Один из них, Саша Корниенко даже спрашивал у меня: «Витя, ты хоть раз с девушкой целовался?». Ну, погиб молодой парень был, хороший очень».

РЕПОРТАЖ: Найважче забути тих, кого не зміг врятувати, каже колишній командир спецпризначення. Одного зі своїх солдатів він згадує щодня.

СИНХРОН: Микола КИРИЛОВ, воїн-афганець: «Ну, его ранило и попала пуля в легкое. Привезли его в медсанроту. И он пока солдат пропускал: «Давайте его, его». А сам сидел, держался. Врач к нему подходит: «Ну, ты нормально?» - «Нормально». Вот, дождался где-то час, залило легкие кровью. Жалею до сих пор, всю жизнь жалею».

РЕПОРТАЖ: Щороку цей чоловік цього дня приходить до одного й того самого танка, що стоїть біля входу в музей Афганської війни. На цій машині разом з трьома іншими бійцями він потрапив під обстріл.

СИНХРОН: Василь Олексійович, воїн-афганець: «Тут три дырки в нем. Одна передняя, боковая и задняя. Погиб заряжающий и наводчик. Он прикрыл своим телом, меня прикрыл. Это мой танк».

РЕПОРТАЖ: Згадавши ту подію, він з протезом у нозі поліз на танк. Хотів відкрити люк, але ключа нема, лише поранив руку. Ключ лишився у далекому 84-му разом зі спогадами, що хвилюватимуть завжди. Олексій Пшемиський, Максим Позивайло, «Факти», ICTV.

 

«Україна». События. 19:00

 

23 года назад закончились боевые действия в Афганистане

СТУДИЯ: Запал иссяк. Возвращаясь домой 23 года назад, воины-афганцы слышали от власти: «Парни, мы вас не забудем!», на что отвечали: «Ну, и не вспомните». Так кто же оказался прав, выяснял Виталий Тарасов.

РЕПОРТАЖ: Президент, Премьер и другие государственные чиновники память погибших пришли почтить без всяких речей и общения. Все быстро: возложение цветов, поклон и минута молчания. Сами же афганцы минуту молчания не слышат. Милиция установила ограду в двухстах метрах от памятника. Чтобы не замерзнуть и не заскучать, громко ругают такие меры безопасности и декламируют стихи.

СИНХРОН: Афганец: «Ми вас туди не посилали, вас СРСР туди послав. Туди ідіть, де вас вбивали, там и лікуйте своїх ран».

СИНХРОН: Афганец: «Мы пришли ребятам поклониться, а не, извините за выражение, Президенту».

РЕПОРТАЖ: Впрочем, в отличие от прошлого сентября, не ломать заборы и не драться с милицией они не хотят.

СИНХРОН: Афганец: «Мы стреляли столько, что по новой стрелять не хочется».

СИНХРОН: Василий ЮРИЙ, ветеран войны в Афганистане: «В рамках закону, конституційними правами, ми будемо... за свої конституційні права ми будемо боротися».

РЕПОРТАЖ: Карен Елубаев на встречу с друзьями приехал из Казахстана. В такой день о политике говорит неохотно, но «Событиям» признается: в его стране проблем еще больше.

СИНХРОН: Карен ЕЛУБАЕВ, заместитель председателя Ассоциации ветеранов Афганистана Республики Казахстан: «Не все, как бы, нас на сегодняшний день устраивает. Во-первых, у нас пока в Казахстане не определен статус ветерана войны. Такой статус у наших побратимов здесь уже есть».

РЕПОРТАЖ: Украинский союз ветеранов Афганистана решать проблему решил изнутри Верховной Рады. Осенью идут на выборы.

СИНХРОН: Сергей ЧЕРВОНОПИСКИЙ, председатель Украинского союза ветеранов Афганистана: «Я не хочу опять-таки политизировать. Но с одним из прошлых премьер-министров была встреча. Все правление Украинского союза ветеранов Афганистана, все области, все председатели пришли в галстуках, все поговорили, хорошо приняли, решили. вот это все, ребята, я вам все порешаю. На следующий день видим документ, который вышел все наоборот».

РЕПОРТАЖ: Но нынешние власти намекают: без малого 250 тысяч воинов-интернационалистов забыть о себе не дадут.

 

СТБ. «Вікна», 22:00

 

Афганців день

СТУДІЯ: Тетяна ВИСОЦЬКА: Демарш афганців. Вони повернулися спинами до Президента Януковича, коли той покладав квіти до пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам. Це сталося на урочистостях до 23-ї річниці виведення радянських військ із Афганістану. Майданчик біля меморіалу огородила охорона Президента. Через це колишні вояки не могли підійти до монументу. Замість цього кілька десятків ветеранів тієї війни влаштували Президентові демарш - розвернулися до нього спинами, коли той почав покладати квіти. Так вони простояли усю церемонію. Навіть під час звучання гімну України жоден із них не зняв головних уборів. Це був протест проти скасування пільг для афганців. Після урочистостей за дії влади перед афганцями вибачилась радниця Президента Ганна Герман.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17431
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
без коментарів
4457 дн. тому
...У Лівії вбили прихильницю Каддафі, телеведучу Галю аль-Місраті
STBшник
4460 дн. тому
от і як працювати на такому телебаченні. часи срср минули, цензури немає, проте, самоцензура - йой-йой
Ну и Ну !
4460 дн. тому
Преса вірно зорентувалась: то була підстава а "афганці" ряжені,навмисно,заздагеліть вдягнуті в уніформу і зібрані до купи... але охорона у Президента ще ті сволочі,як вони його підставили
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду