Письменниця й художниця відмовляються від премії Януковича

16 Лютого 2012
8228
16 Лютого 2012
14:25

Письменниця й художниця відмовляються від премії Януковича

8228
Але не видавництво
Письменниця й художниця відмовляються від премії Януковича

Письменниця Леся Вороніна й художниця Катерина Штанко відмовляються від книжкової президентської премії «Українська книжка року». Про це пише газета «Україна молода».

 

Всього на премію номінувалося три видання:

- у номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» - видання «Сни Ганса Християна» у переказі Лесі Вороніної з ілюстраціями Катерини Штанко, видавництво «Грані-Т»;

 

- у номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» - видання «Опішнянська мальована миска другої половини ХІХ - початку ХХ століття» (видавничий проект «Шедеври українського гончарства»), автор-упорядник Олесь Пошивайло, художник Юрко Пошивайло, видавництво Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному «Українське Народознавство»

 

- у номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» - видання «Грюнвальдська битва - битва народів»; автори: Альфредас Бумблаускас (Литва), Ігор Марзалюк (Білорусь), Борис Черкас (Україна); видавництво «Балтія-друк».

 

Леся Вороніна наголошує, що 26 травня не прийде на вручення премії: «Я зателефонувала до Катерини Штанко і спитала, як вона ставиться до цієї премії. У неї була така ж реакція, як і в мене».

 

Щойно з'явилося повідомлення про присудження премії, письменниця і художниця зробили заяву, яка була оприлюднена в інтернеті: «Від нинішньої влади премію прийняти не можемо. Якби прийняли, то це означало б, що ми поділяємо їхню політику, те, що вони роблять у гуманітарній сфері, миримося з тою вакханалією, яку вони затіяли з музеями. Тепер ми збираємося зробити офіційну заяву», - пояснює Леся Воронина.

 

Тим часом видавництво «Грані-Т» премію президента ігнорувати не збирається: «Нас тішить той факт, що переможцем стала книга авторів, яких обожнюють сучасні дітлахи», - йдеться у прес-повідомленні видавництва.

 

Автори двох інших відзначених книг поки жодних заяв не робили.

 

Зазначимо, що торік від Шевченківської премії відмовився Василь Шкляр, від «Книжки року» відмовилися брати Капранови, а Ганна Герман відмовилася від участі в «Книзі року ВВС».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8228
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду