detector.media
16.02.2012 14:25
Письменниця й художниця відмовляються від премії Януковича
Але не видавництво

Письменниця Леся Вороніна й художниця Катерина Штанко відмовляються від книжкової президентської премії «Українська книжка року». Про це пише газета «Україна молода».

 

Всього на премію номінувалося три видання:

- у номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» - видання «Сни Ганса Християна» у переказі Лесі Вороніної з ілюстраціями Катерини Штанко, видавництво «Грані-Т»;

 

- у номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» - видання «Опішнянська мальована миска другої половини ХІХ - початку ХХ століття» (видавничий проект «Шедеври українського гончарства»), автор-упорядник Олесь Пошивайло, художник Юрко Пошивайло, видавництво Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному «Українське Народознавство»

 

- у номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» - видання «Грюнвальдська битва - битва народів»; автори: Альфредас Бумблаускас (Литва), Ігор Марзалюк (Білорусь), Борис Черкас (Україна); видавництво «Балтія-друк».

 

Леся Вороніна наголошує, що 26 травня не прийде на вручення премії: «Я зателефонувала до Катерини Штанко і спитала, як вона ставиться до цієї премії. У неї була така ж реакція, як і в мене».

 

Щойно з'явилося повідомлення про присудження премії, письменниця і художниця зробили заяву, яка була оприлюднена в інтернеті: «Від нинішньої влади премію прийняти не можемо. Якби прийняли, то це означало б, що ми поділяємо їхню політику, те, що вони роблять у гуманітарній сфері, миримося з тою вакханалією, яку вони затіяли з музеями. Тепер ми збираємося зробити офіційну заяву», - пояснює Леся Воронина.

 

Тим часом видавництво «Грані-Т» премію президента ігнорувати не збирається: «Нас тішить той факт, що переможцем стала книга авторів, яких обожнюють сучасні дітлахи», - йдеться у прес-повідомленні видавництва.

 

Автори двох інших відзначених книг поки жодних заяв не робили.

 

Зазначимо, що торік від Шевченківської премії відмовився Василь Шкляр, від «Книжки року» відмовилися брати Капранови, а Ганна Герман відмовилася від участі в «Книзі року ВВС».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY