Архангельські кореспонденти «Киевской старины»

27 Січня 2012
27070
27 Січня 2012
10:58

Архангельські кореспонденти «Киевской старины»

27070
Минуло 130 років з часу заснування першого в Україні історичного наукового журналу
Архангельські кореспонденти «Киевской старины»

Журнал «Киевская старина» став першим рятівником історичної пам'яті українців та їхньої самобутньої культури з народними звичаями і традиціями, які мали великий влив на формування багатьох діячів національного культурно-просвітницького руху: П. Чубинського, М. Драгоманова, М. Лисенка, М. Старицького, В. Антоновича, О. Русова, Ф. Вовка... Часопис відіграв неоціненну роль у висвітленні громадсько-політичного та наукового життя України кінця ХІХ - початку ХХ стст. Навколо себе він об'єднав понад 450 авторів та кореспондентів.

 

«Подорожувати» його сторінками значною мірою допоможе монографія кандидата історичних наук Марини Палієнко «Киевская старина» у громадському та науковому житті України» (К., 2005). Дослідниця простежила історію заснування і публікації часопису, сформувала короткий словник авторів, підготувала хронологічний та систематичний покажчики змісту. Трикнижжя її праці і є тим путівником у безмежжі публікацій журналу за 25 років його існування.

 

Утім, хотілося б звернути увагу на архангельських авторів «Киевской старины», які через нестачу інформації, а швидше - через її недоступність, випали зі словника. Їх всього два.

 

Публікації з Архангельська розповідають не про Україну, а про українців за її межами, зокрема в Архангельській губернії - найхолоднішому краї Європейської Росії. Насамперед ці матеріали пов'язані з ім'ям видатного етнографа, фольклориста, статистика, автора слів Державного Гімну України - П.П. Чубинського - та його перебуванням у засланні.

 

Зрозуміле бажання авторів надрукувати свої статті саме в «Киевской старине» для ширшого ознайомлення українських читачів з діяльністю наших земляків у далекому північному краї. Таким чином, зі сторінок часопису ми змогли дізнатися інформацію, якої в інших джерелах бракувало. Хай ці публікації не дуже об'ємні, але вони дають певне уявлення про П. Чубинського як діяльного дослідника й організатора науки в Архангельській губернії, що за розмірами була більшою за територію сучасної України. Він осягав її за допомогою своїх активних помічників, і сам не цурався долати по бездоріжжю не одну тисячу кілометрів, вивчаючи важливі галузі виробництва, розвиток різних промислів, здатність водних та земних шляхів для руху транспортних засобів із необхідними продуктами і товарами.

 

Перший кореспондент «Киевской старины» - Платон Ієвлев - виступив з публікацією «К биографии П.П. Чубинского (Пребывание его в Архангельске)» у жовтневому номері журналу за 1902 рік. Він працював чиновником нагляду за волостями і, судячи зі змісту публікації, не надто добре знав П. Чубинського. У цьому він сам зізнався: «Я особисто знав Павла Платоновича не дуже довго, поміж постійними моїми службовими роз'їздами, коли він перебував у Пінезі, і я пам'ятаю його як людину гуманну з ліберальними поглядами, котра авторитетно впливала на провінційне середовище. Взагалі він виглядав людиною доброю, схильною допомогти ближньому». Справді, П. Чубинський був діяльною людиною. Окрім судового слідчого в Пінезі, майже шість років працював секретарем Архангельського губернського статистичного комітету, здійснив дві наукові експедиції, друкував статті як у місцевій пресі, так і у виданнях наукових товариств, у «Трудах» статистичного комітету й «Памятных книгах» Архангельської губернії. Його ім'я було широко відоме не лише в Архангельську, а й далеко за його межами. Можливо, Платона Ієвлева Чубинський залучав до роботи у статистичному комітеті, давав йому тимчасові завдання, бо, як відомо, статистичні відомості збирали всі, хто був причетний до господарської чи адміністративної діяльності.

 

Другий автор часопису в 1902 і 1903 рр. надрукував три статті під криптонімом «Г.Б.». Цей підпис розшифрував архангельський історик Юрій Дойков. За ним «сховався» Григорій Кирилович Богуславський (1847 - після 1916 р.) - історик, археолог, член Архангельського губернського статистичного комітету. Працював заступником голови Архангельського окружного суду, учасник ХІІІ Археологічного з'їзду (1905), описував древні рукописи й документи Архангельського сховища. Його статті присвячені лише українцям, які не зі своєї волі опинилися на засланні в Архангельській губернії. Із його статті дізнаємося: «Будучи поряд з губернаторами і користуючись їхньою прихильністю, П.П. Чубинський старався принести користь місцевому населенню. За своїми поглядами і переконаннями він «був запеклим ворогом чиновницької сваволі та хабарництва, завжди захищав чесних і діяльних трудівників... і за час перебування його в Архангельській губернії хабарництво і сваволя якщо не зовсім зникали, зате дуже боялися з'являтися на світ Божий». Про особисте життя засланця Богуславський повідомляє: «Як справжній син України, відлучений від неї, П.П. Чубинський палко любив свою батьківщину, говорив про неї піднесено і захоплено, дома, поза службою його часто можна бачити в малоросійському одязі, улюбленою їжею були малоросійські страви. Земляки завжди були у нього бажаними гостями. Господарство вела сестра його Настя Платонівна, яка потім вийшла заміж за чиновника Таратіна, і своїм перебуванням поблизу брата вона багато в чому скрашувала життя його на далекій чужині».

 

Крім Чубинського, Г. Богуславський присвятив статті 100-річчю пам'яті останнього кошового Війська Запорізького Петра Калнишевського і перебуванню на засланні лохвицького протопопа Івана Рогачевського та сина сотника Данила Забіли. Рогачевський і Забіла заслужили «путівку» до Архангельська за прихильність до гетьмана Мазепи. Вони потрапили в холодну столицю Півночі вже другим потоком 1712 року з направленням у Соловецький монастир. Але за наказом віце-губернатора О. Курбатова залишилися на материку. Іван Рогачевський разом із другим засланцем - колишнім архімандритом Батуринського Миколаївського монастиря Гедеоном Одорським - заснував у Архангельську слов'яно-латинську школу, в якій працював викладачем і префектом. Подальша доля І. Рогачевського невідома, але він залишив слід на освітянській ниві й був одним із перших просвітителів українців у Архангельській губернії.

 

У цих нотатках вдалося торкнутися лише двох кореспондентів із Архангельська, але серед авторського активу були також уродженці Уфи, Москви, Казані, Петербурга, Кишинева, Оренбурзької, Саратовської, Ярославської, Курської та інших губерній імперії - яскраве свідчення того, що «Киевская старина» упродовж чверті віку була знаменом українського життя і культури народу.

 

Андрій Зиль, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Андрій Зиль,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27070
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду