Телеканал «Дождь» в інтернеті – виклик монополії Кремля

23 Грудня 2011
25434
23 Грудня 2011
11:44

Телеканал «Дождь» в інтернеті – виклик монополії Кремля

25434
Монополію Кремля в російському інформаційному телевізійному просторі руйнує новий інтернет-телеканал «Дождь». Сміливий запуск цього телебачення в інтернеті менше аніж два роки тому вже привабив до мільйона користувачів на тиждень. Росіяни шукають альтернативу однотипним та шаблонним програмам державних телеканалів під контролем Кремля.
Телеканал «Дождь» в інтернеті – виклик монополії Кремля

Один із знайомих російських сценаріїв: пов'язаний з Кремлем веб-сайт оприлюднив провокативне перехоплення телефонної розмови одного з чільників російської опозиції з метою дискредитації його, як критика режиму. Але цього разу історія мала непередбачуваний для влади розвиток. Менше як за 24 години, коли сайт Lifenews.ru оприлюднив телефонний пасаж Бориса Нємцова з досить брутальними словами на адресу прихильниці опозиції Євгенії Чірікової, ці два діячі разом з'являються на телеекрані згаданого «Дождь ТВ».

Після вибачення перед Чіріковою за брутальні слова, Нємцов наголосив, що влада потерпіла цього разу провал у намаганнях розколоти опозицію. «Тепер ми будемо ще більше згуртованими й діятимемо пліч-о-пліч у напрямку позбавлення Росії від влади зловмисників та злодіїв», - сказав Нємцов.

 

 

Телеканал «Дождь ТВ» набирає оберти в російському інтернеті

 

Ця своєрідна телеконференція опозиції була показана на «Дождь ТВ» 20 грудня. Що ще раз підтвердило слова аналітиків ЗМІ в Росії, що «природа не терпить вакууму», бо намагання держави «поступово припинити передавати будь-яку інформацію про себе призвело до того, що ніша інформаційної порожнечі була заповнена маленькою телестанцією «Дождь ТВ».
 
Цей телеканал покривав масові демонстрації початку грудня, і це відбувалося попри атаки хакерів. 10 грудня, коли «Дождь ТВ» транслював 40-тисячний мітинг на Болотній площі Москви, його дивилося у день до мільйона людей. Згідно зі статистикою менеджерів каналу, його щотижня відвідує 800 тисяч користувачів «рунету».
 
У останні тижні державні телеканали Росії змушені перелаштовуватися, бо з'явився конкурент. Хоча ще рано вести мову про революцію на російському телебаченні та все ж «Дождь» має беззаперечний вплив. Його хочуть підтримувати серйозні інвестори в Росії. Власник телеканалу Наталія Сіндєєва має також онлайн-журнал «Слон. Ру» і друкований часопис «Большой Ґород». Все розташоване на острові Москви-ріки у колишньому приміщенні шоколадної фабрики «Красний Октябрь» напроти Кремля. Довкола цього об'єднання групується молода ліберальна інтелігенція.

Головний редактор «Дождь ТВ» Михайло Зіґар сказав Радіо Свобода, що телеканал не відчув жодного тиску з боку влади: «Я завжди сподіваюсь, що люди при владі не бажають жити в середньовіччі чи кам'яному віці. Та  вони не бажають, щоб люди мали лише виключно радянське телебачення, яким кожен ситий уже по горло».
 
Керівництво каналу очікує, що 2012 рік стане для нього прибутковим. Інвестори вже оббивають пороги «Дождь ТВ».

 

Василь Зілгалов, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Василь Зілгалов, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25434
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду