Справжня історія «Коммерсанта»

16 Грудня 2011
25878
16 Грудня 2011
11:43

Справжня історія «Коммерсанта»

25878
Справжня історія «Коммерсанта»

Коли мене посилають на х**, я одразу б'ю в морду. Якщо за відомою адресою мене послала хороша людина в запалі, не розуміючи, що вона зробила, я не битиму, але попереджу, що робити цього більше не можна. Якщо ви пошлете на три літери людину, що сиділа у в'язниці, то ризикуєте отримати пляшкою по голові. Якби ви комусь сказали: «Пішов на х**», наприклад, на зоні, то ця людина мала б вас убити або щонайменше покалічити. Такими дивними є закони кримінального світу.

 

Я сидів у в'язниці всього декілька місяців, але добре цей момент запам'ятав.

 

Нинішній власник ВД «КоммерсантЪ» Алішер Усманов теж сидів колись у в'язниці. Не виключаю, що він точнісінько так само реагує на ці слова.

 

Розмістивши фотографію бюлетеня для голосування з написом «путин пошел на х**», головний редактор «Власти» Максим Ковальський, на мій погляд, припустився помилки. Хоча ситуація не така однозначна, як здається на перший погляд. Це була фотографія не паркана, а документа. Журналісти й експерти довго сперечалися з цього приводу, але так і не дійшли єдиної думки. Макс вирішив опублікувати й заплатив за це велику ціну. Його звільнили. Ситуація не однозначна, історія спірна, ціна величезна.

 

Очевидно, що після 20 років роботи в «Коммерсанте», Ковальський туди зараз повернутися вже не зможе. Не він перший був звільнений власниками, не він останній. Дуже шкода, що це сталося, але так буває.

 

Усі сперечаються, фотографія - це привід для звільнення чи причина. Журналістам пояснюють, що настають важкі часи, журналісти й без пояснень усе розуміють. І далі - питання особистого вибору, як поводитися.

 

Я вчора майже випадково заїхав до редакції газети. Зайшов до кімнати до своїх друзів і одразу опинився наче в штабі опору. На столі - лист, звернення до Алішера Усманова, культурне прохання про зустріч. Штовханина у вузькому коридорі, одні приходять, читають, підписують і йдуть, інші читають і хмурять брови, хтось посміхається, хтось боїться заходити навіть дивитися на лист. Увечері редакція зібралася на зустріч з керівництвом. Загальна атмосфера - похорони газети, прощання з ВД. Журналісти зрозуміли звільнення Ковальського й іще одного керівника ВД Андрія Галієва як сигнал, що насувається велика біда.

 

Не маю права й не писатиму про подробиці наших розмов і суперечок. Просто декілька вражень про те, як люди реагують. Нормальні люди, освічені й просунуті.

 

Є батраки, які гарують і не хочуть морочити собі голову проблемами устрою буття. Вони пишуть про спорт, кримінал, фондові ринки. Вони далекі від політики, чесно роблять свою справу і вважають, що якщо не почалася громадянська війна, то все інше їх не стосується.

 

Є романтики, які вірять у місію журналістики, хочуть змінити світ. Можливо, гординя заважає їм змиритися з приниженням. Вони звикли в «Коммерсанте» писати, що думають, і не погоджуються потерпіти. Декого трохи заносить, вони заплуталися між громадянською позицією й професійною. Та багато хто й не розділяє ці простори, але докоряти їм цим важко.

 

Є циніки. Не підкупні журналісти (підкреслю спеціально), а саме циніки. Вони втомилися боротися, вони впевнені, що нічого змінити не можна. Вони виголошують правильні слова, з якими важко сперечатися, наприклад, про те, що диктатура настала ще років десять тому й нічого тут мітингувати. Що якщо не згоден, то просто залиш редакцію, а якщо не йдеш, то будь люб'язний дотримуватися правил. Вони згадують колег з НТВ, які ходили з портретами, мітингували, а потім зламалися й зараз гребуть лайно лопатами в ім'я стабільності й процвітання. Циніки так уміло маскують свій страх перед потрясіннями. Але страшно всім: і цинікам, і революціонерам, і навіть батракам. У всіх діти, сім'ї, іпотека.

 

Серед підписантів листів більшість жінок. Чомусь наші жінки традиційно сміливіші за чоловіків. А може, в них є міцний тил, і вони вільніші ніж ті, хто цей тил має забезпечувати?

 

Є, звісно, й відверті негідники. Вони є завжди й скрізь. Але вони картини не роблять у редакції, дякувати Богу.

 

«КоммерсантЪ» бушує не тому, що кожний журналіст почувається генієм, незамінним і неповторним. Ні в якому разі, всі знають, що завтра його перепустку можуть легко розмагнітити, що стоїть черга з тих, хто бажає висвітлити події правильно й чітко. Просто люди не хочуть втрачати людської й професійної гідності. Уся історія «Коммерсанта», історія, до якої вони теж причетні, змушує їх бути принциповими й навіть упертими.

 

Ковальський заплатив велику ціну за свій вчинок. Ця ціна не має бути марною. Кожна подібна жертва у минулому давала журналістам можливість захистити спільну позицію, принципи, за якими будувалася робота редакції. Журналісти заплатили свою ціну, чи заплатять власники?

 

І найчастіше я згадую молодих журналістів газети. Вони заходили до кімнати заслужених і грубуватих спецкорів підписати лист, несміливо й бентежачись. Бочком, бочком... Їм, напевно, найстрашніше. Вони лише почали працювати, а їх уже лякають. Вони сидять на нарадах тихо, мов мишки, втискуючись у крісла, мовчать і дивляться своїми переляканими очками на дуже розумних старших товаришів. Їм страшно, але вони підписують листи протесту, тому що вони люблять «КоммерсантЪ» саме за сміливість і здатність публікувати правду, й вони вірять, що справжні журналісти інакше діяти не можуть. Ну і як після цього маємо діяти ми, заслужені ветерани інформаційного фронту? 

 

Павло Шеремет, «Эхо Москвы» в Санкт-Петербурзі, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Павло Шеремет, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25878
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду