Телеведуча Юлія Бориско: «Вінні-Пух для моїх дітей практично арт-хауз!»

14 Грудня 2011
30694
14 Грудня 2011
12:10

Телеведуча Юлія Бориско: «Вінні-Пух для моїх дітей практично арт-хауз!»

30694
Телеведуча Юлія Бориско: «Вінні-Пух для моїх дітей практично арт-хауз!»

Юлія Бориско - стильна і самобутня ведуча «Телевізійної служби новин» на каналі 1+1. А ще вона кохана дружина і мама чудової малечі - восьмирічної Соломійки та п'ятирічного Марка. Перш, аніж посісти вагоме місце на вітчизняному телебаченні, їй довелося повчитися на журналістку у рідному Львові, досліджувати фінанси і податки у столичній ТРК «Експрес-Інформ», потрапити на телеканал «1+1» у якості економічного журналіста «ТСН», тоді ведучою «Сніданку з 1+1». Першу половину 2005-го присвятити каналу ICTV, зокрема вести вранішні випуски програми «Факти», по тому - три роки - створювати головний випуск «Новин» на «Першому національному». З 2008-го Юлія Бориско - ведуча ТСН на «1+1». Її прямі ефіри вирізняються з-поміж інших помітним позитивним настроєм, оптимізмом та дотепними жартами. Не секрет, що гостроту розуму неабияк «наточують» книжки, тож про них ми й поговоримо з популярною телеведучою.


- Юліє, якось ти висловилася, що кожна людина, яка приходить у цей світ, має завдання особистісного духовного зростання, мовляв, можна не мати сім'ї, дітей, але не треба зупинятися у розвитку. Скажи, як багато при цьому відіграє читання?

- Насправді найбільше у житті відіграє любов. А читання дозволяє зазирнути у глибину себе. Тобто - у кожній книжці знайти саме те, що внутрішнім чуттям ти і так добре знав. Це щодо інтелектуального чтива. Бо розважальне має інше призначення: воно збалансовує психіку і лікує сміхом.

 

- Знаю, ти багато читаєш, тож цікаво, що для тебе означає книжка? Можеш сформулювати своє визначення: книжка - це?..

- Багато я читала до народження дітей і «усиновлення» собаки. Зараз так, почитую... Кожна книжка це - відчинені двері. У світ чуттів, фантазій, знань, мудрості тощо. І саме книжка знаходить людину, а не навпаки.

 

- Хто твої улюблені автори і яка книжка відіграла особливу роль у твоєму житті?

- Важко сказати. Найбільше на мене впливає те, що прочитано останнім. Тривалий час кілька років тому була під враженням від «Нового Заповіту» і його тлумачення у книзі Олександра Меня «Син Людський». Люблю Германа Гесе: він близький мені за великою дозою буддизму у сприйнятті світу і тонким розумінням Христового вчення. Знайомство з ним варто починати з «Сідтхартхи», після чого легше сприйматиметься «Гра в бісер». Наразі у мене «езотеричний» період, захоплення на кшталт філософії Екхарта Толле. Часом «заносить» у психологію, але - ненадовго. Іноді від отриманих знань відчуваю передозування, тоді або місяцями не читаю взагалі, або життя підкидає щось легеньке. От і нещодавно подруга «підсадила» на Сергія Довлатова. Читаючи його, я відчула щось схоже на почуття кохання...

 

- А за яких обставин тобі читати найкомфортніше? Що необхідно для цього: кава, теплий плед, м'яка подушка? І яка книжка лежить у твоїй торбині зараз?

- Мені комфортно читати всюди, крім нашої квартири. За кавою у кав'ярні, на лавочці у парку і навіть в метро - щоб не марнувати час. Удома читати не вдається: мучать незроблені справи. І хоч чиста хата, кажуть, це знак змарнованого життя, проте статус берегині домашнього вогнища не дає мені розслабитися... Зараз у торбині лежить «Діагностика карми» Сергія Лазарєва, том 4.

 

- Чи є книжки, до яких ти повертаєшся неодноразово?

- У світі стільки незвіданого, що не хочеться відчувати дежавю. Зазвичай до прочитаного не повертаюся. Але Біблію, мабуть, ще кілька разів переосмислюватиму.

 

 

 

- Скажи, а ти відслідковуєш новинки сучасної української літератури? Як гадаєш, у нинішній Україні є письменники, що «сприяють особистісному духовному зростанню»? Може, порекомендуєш когось?

- Рекомендувати не стану - це все індивідуально, до того ж я не стежу за новинками. Люблю Андруховича, Ліну Костенко. (Дивно вони виглядають в одному реченні). На полиці стоять - зараз згадаю, зліва-направо - Лесь Подерв'янський, Юрко Позаяк, Любко Дереш, Лариса Денисенко, Тарас Антипович, до речі, мій геніальний однокурсник. Але з українського за всі часи найбільше шаную Лесю Українку. Щоправда, духовно розвивати може навіть дитячий віршик. Якщо шукати знання, вони виринатимуть звідусіль і проступатимуть між рядками.

 

- Хто з літераторів-сучасників має бути удостоєний звання «класика», на твою думку?

- Ой, для цього треба знати, хто з них ще живий (Сміється, - Ж.К). З українських це Ліна Костенко, але навіщо її чогось там удостоювати: вона класик і без смішних ритуалів.

 

- Юліє, ти мама двох дітей, що читаєш їм? На яких книжках їх виховуєш?

- Мої діти ростуть на творчому доробку «А-ба-ба-га-ла-ма-ги» та «Видавництва старого Лева». З останнього Форуму видавців у Львові привезли «Книгу Драконів» Едіт Несбіт, діти в захваті! До речі, завше навідую Форум видавців у Львові, бо люблю атмосферу східного базару і запах типографії... Але на ніч казочки малим читає тато, бо я в цей час працюю. Дітей треба виховувати так, щоб їм було цікаво, тому спеціальних книжок і рецептів цього не існує. По своїй малечі бачу, що їм подобається все дуже динамічне і смішне. Скажімо, старий радянський мультфільм про Вінні-Пуха, такий любий нашому поколінню, для моїх дітей, практично, - арт-хауз! Вони не розуміють, як головні герої можуть п'ять хвилин сидіти за столом і їсти. Таке ж і з літературою: за короткий проміжок часу вони прагнуть отримати якнайбільше.

 

- Тепер писати книжки модно, нині маємо казочки від Тіни Кароль, Гайтани, футболіст Ващук про футбол написав... У тебе в планах немає подібних творчих задумів?

- Якщо можеш не писати - не пиши. Так казали Толстой, Хемінгуей і моя близька подруга, журналіст «Інтера» Софія Гордієнко. І це - про мене. Я - МОЖУ не писати і це велике щастя. Гадаю, письменники мене підтримають.

 

- І наостанок, чи існує художній твір, у якому ти прочитала про себе?

- Цей художній твір називається - моє життя.

 

Жанна Куява, «Друг читача»

Фото - «Друг читача»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Жанна Куява, «Друг читача»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30694
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду