Ольга Фреймут: І раніше я була причетна до футболу

9 Грудня 2011
20712
9 Грудня 2011
12:46

Ольга Фреймут: І раніше я була причетна до футболу

20712
Як ведуча Нового каналу стала ведучою церемонiї жеребкування Євро–2012 і чому їй подобається роль ревізора
Ольга Фреймут: І раніше я була причетна до футболу

З минулого тижня ведучу Нового каналу Ольгу Фреймут усі називать не інакше як першою леді жеребкування Євро-2012. І відтепер її - жіноче обличчя церемонії у київському Палаці «Україна», яка достойно представила англійською нашу країну на зібранні європейської футбольної еліти, - знають спортивні фанати по всьому світу.

 

Про Маркіяна Лубківського, Оксану Караванську і Романа Абрамовича

 

- Олю, з огляду на те, що ви були ведучою церемонії жеребкування команд-учасників Євро-2012, ви тепер футбольний фанат?

- Я давно люблю футбол і причетна до цього виду спорту. Мій тато грав за збірну міста, а у дитинстві навчався у Львівському спортивному інтернаті. В Англії, де прожила п'ять років, завжди підтримувала команду «Фулхем». Її директор Майкл Кол - хрещений батько моєї донечки. До речі, коли «Фулхем» грав із «Челсі», я перекладала для Мухамеда Аль-Файеда під час розмови з Романом Абрамовичем.

 

- Як ви стали ведучою жеребкування?

- Два роки тому мені сказали, що моєю кандидатурою цікавляться з УЄФА, і запитали дозволу дати телефон. Я відповіла: звісно. Але не думала, що з цього щось вийде. Розуміла, що це кастинг і УЄФА знайомиться з багатьма можливими кандидатурами. Навіть не було точно визначено: обирають чоловіка чи жінку. Тоді, ще два роки тому, коли 8 березня мені подзвонив Маркіян Лубківський, не зрозуміла, з якого приводу, - було шумно, я була з друзями у ресторані, тому попросила зателефонувати моєму менеджеру. Потім вибачалася.

 

Спочатку мене викликали до місцевого оргкомітету Євро-2012, де було інтерв'ю англійською з Маркіяном Лубківським і Олександром Нечитайлом - директором турніру в Україні та його заступником. Запитували, наприклад, чи умію керувати своїми емоціями. Співрозмовники відразу висловили симпатії до моєї англійської. (Вона справді непогана, бо я половину свідомого дорослого життя провела в Англії, у мене дитина британка, плюс, я багато подорожую і маю багато друзів-іноземців). Далі знову була пауза у часі. Після чого мене попросили надати відеокадри з моєю участю - на каналі допомогли зробити нарізку найвдаліших кадрів з «Підйому» й інших програм. Згодом я побувала у штаб-квартирі УЄФА, де спілкувалася із Мартіном Калленом, а декілька тижнів тому в Києві було підписано контракт.

 

Тільки вже на репетиції жеребкування в Палаці «Україна» директор знімальної групи з Франції після того, як зі мною поспілкувався, сказав: «Ти тест пройшла. Маєш знати, що ти найкраща». Цей комплімент для мене - наснага на все життя. Я навіть не хвилювалася на сцені, не думала, як виглядаю, - насолоджувалася кожним моментом перебування у колі футбольних легенд. Це історична подія - невідомо, коли Євро знову відбуватиметься в Україні. Напевно, за мого життя не буде. На мене не наділи корону, але я горда з того, що мені довірили вести церемонію жеребкування.

 

- Які були умови контракту?

- Я мала якісно володіти українською й англійською. Ще мене просили не зловживати іміджем УЄФА, щоб я не робила з цього великого пафосу. Це їхня політика: їх люблять, але з того ніхто не робить мега-рекламу. Вони переконалися, що я адекватна і не буду ганьбити ім'я УЄФА.

 

- Співпраця з УЄФА продовжуватиметься? Чи ви підписали контракт на ведення лише церемонії жеребкування?

- Так, контракт стосується лише однієї церемонії. А наперед давайте не будемо зазирати. Я не маю права розголошувати деякі речі.

 

- До речі, ви узгоджували з УЄФА свій сценічний наряд?

- Звичайно. Мене попросили підібрати чорну сукню класичного стилю. Я звернулася до своєї улюбленої дизайнерки Оксани Караванської. В УЄФА ми надсилали чотири ескізи - зупинилися на чорній сукні з мережкою.

 

Під час церемонії на мені були прикраси від вітчизняного ювелірного дому, щоправда, довелося вийти на сцену в одній сережці, бо друга заважала мікрофону.

 

«Була впевнена, що отримаємо «Телетріумф»...

 

- Олю, як вам ранки без Олександра Педана та Сергія Притули?

- У мене тепер є ранки з моєю донькою Златою, якій я можу допомагати збиратися у садочок і відводити її у дитячий заклад.

 

- Ваша трійця уже екс-ведучих «Підйому» на церемонії «Телетріумфу», здається, сподівалася отримати статуетку, але її віддали «Сніданку з 1+1». Як ви вважаєте, це об'єктивно, справедливо?

- Я не маю права оцінювати рішення експертів. Бо вони - експерти. Але якщо орієнтуватися на рейтинги, то «Підйом», коли ми з Сергієм і Олександром вели проект, був вранішнім шоу №1. Ми були новаторами. Деякі моменти у нас, скажемо делікатно, запозичив і «Сніданок з 1+1». Але ми пішли, а «Сніданок» почав розвиватися. Можливо, експерти брали до уваги період, коли нас уже не було у кадрі. Я була впевнена у тому, що ми отримаємо «Телетріумф», із двох причин: на нашому боці були рейтинги і любов глядачів.

 

- На вашу думку, чому Новий канал не отримав жодної статуетки?

- Це знову питання до експертів.

 

- Віднедавна ви стали ревізором готелів і закладів харчування. Наскільки вам близька роль, як писав хтось із телекритиків, нишпорки і пронири?

- Я не нишпорка і не пронира - для мене ці слова принизливі. Нишпорка і пронира для мене - той, хто копирсається у чужій білизні. Я більше перфекціоністка, люблю чистоту і нормальне ставлення до людей. Тому нормально почуваюся у такій якості і рада, що веду такий емоційно розкішний цікавий проект - «Ревізор». Нас люди дивляться, маємо високі рейтинги - для мене це розкіш.

 

- Ви позиціонуєте «Ревізор» у першу чергу як розважальний проект чи як соціальний?

- Напевно, соціальний - на першому місці.

 

- Що найбільше вразило під час зйомок і в яких містах?

- Я для себе відкриваю кожне місто. Ми з командою - 15 чоловік - їздимо всією Україною і бачимо, який різний менталітет у людей. Наприклад, одесити веселі, усе навкруги - красиво, але до тих пір, поки не заходиш на їхню територію. Одеські кухні, виявляється, не ідеальні навіть у ресторанів, які відвідувачі люблять найбільше. Львів мене причарував ще більше. Я знала, що на Західній Україні дуже охайні подвір'ячка, але не була впевнена, що так само там і на кухнях. У ресторанах Львова виявилося усе просто стерильним. Зачарував Івано-Франківськ. Його мешканці - провінціали, і їм це подобається. Я з такого ж міста родом, і я - провінціалка. Донецьк мені сподобався. Там люди агресивні, але відразу йдуть на перемир'я, уміють упоратися зі своїми емоціями. Через хвилин 5 крига кресла - і ми уже спілкувалися.

 

- Який графік зйомок?

- Ми працюємо важко, але всім подобається, нам цікаво. Ніхто не нарікає, що хоче їсти-пити чи додому. Буває, що знімаємо матеріал для програм у кількох містах за одну поїздку.

 

«В історії кожного успішного каналу є злети і падіння»

 

- Як ви поєднуєте роботу у проектах «Ревізор» і «Шоуманія»? Різні теми роблять життя цікавішим, але триматися усюди достойно у такому варіанті значно складніше.

- Над «Шоуманією» працює команда багато років, не можу сказати, що я у цьому проекті задіяна на всі 100. Мені не складно, бо частина героїв «Шоуманії» - мої друзі. І Діма Коляденко багато у чому допомагає. Скажімо, ми приходимо «на грим» і розмовляємо про усе, що сталося у світі шоу-бізнесу за тиждень, коли ми не були в ефірі. Тому це мій стиль життя, і, вважаю, правильний вибір каналу - двоє ведучих «Шоуманії». А зірки - це наші друзі... і вороги.

 

- Як ви ставитеся до того, що найпопулярніші телеведучі на різних каналах задіяні, як правило, у кількох проектах?

- Вважаю, зірка не може розпилюватися - таким чином можна набриднути глядачам. Тому я дуже ретельно обирала проекти, в яких працюю. Багато від чого доводиться відмовлятися.

 

- Узагалі, на Новому каналі є конкуренція між ведучими? Чи у кожного свій імідж, і тому ніхто нікому не може перейти дорогу?

- Новий канал культивує ведучих. У нас усі - особистості. Якщо поглянути на вітчизняний ринок телеведучих, то у нас найяскравіші - ті ж Педан і Притула, Маша Єфросініна, Діма Коляденко. Це класика! Їх копіюють. Конкуренції немає, бо у кожного своя роль. І я знаю, мій проект не зробить краще ніхто; я не зроблю кращий проект, який робитимуть Педан і Притула. Ми усі дружимо, ходимо додому в гості одне до одного, вечеряємо, обідаємо, відзначаємо дні народження разом. Такої дружньої атмосфери, як на нашому каналі, на інших немає.

 

- Об'єктивна реальність: рейтинги Нового каналу останнім часом знизилися. На вашу думку, чому?

- Вважаю, цей процес - як природні явища. Як після гарної погоди завжди падає дощ, так і після високих рейтингів неминучий невеликий спад. Якщо подивитися на історію кожного успішного каналу, то там є злети і падіння. Щоб розібратися зі смаками глядачів, на Новому каналі проводять постійні творчі наради. І не сумніваюся, що з'являтимуться нові успішні проекти і ростимуть рейтинги. Якби я не була впевнена у своєму каналі - уже б тут не працювала.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Ольга Фреймут, 28 років.

Народилася у місті Новий Розділ на Львівщині.

Закінчила Львівський національний університет ім. Івана Франка, а також Сіті університет у Лондоні. За спеціальністю магістр міжнародної журналістики.

Працювала журналістом на Бі-Бі-Сі, у міжнародному відділі «5-го каналу» (після Помаранчевої революції), фешн-журналістом у «Сніданку з «1+1» (часів команди Олега Панюти).

З 2008 року - ведуча Нового каналу.

Незаміжня.

Виховує доньку Злату.

 

Валентина Самченко, «Україна молода»

Фото - «Україна молода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20712
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду