Парламент відхилив проект про підстави для морального відшкодування та гарантії права на відповідь

8 Грудня 2011
11162
8 Грудня 2011
13:11

Парламент відхилив проект про підстави для морального відшкодування та гарантії права на відповідь

11162
Народні депутати дослухалися до думки Головного науково-експертного управління та профільного комітету
Парламент відхилив проект про підстави для морального відшкодування та гарантії права на відповідь

7 грудня Верховна Рада відхилила законопроект Степана Курпіля № 8201 про внесення змін до Закону України «Про інформацію» щодо приведення норм цього закону у відповідність з Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. Проект набрав усього 11 голосів народних обранців.

 

Нагадаємо, автор проекту хотів уточнити перелік документів, які посвідчують професійну незалежність журналіста, поняття «оціночне судження», випадки, у яких журналісту забороняється збирати інформацію в районах стихійного лиха, катастроф чи інших надзвичайних подій (масових заворушень, збройних конфліктів тощо).

 

Також Степан Курпіль запропонував внести зміни до статті 31 Закону України «Про інформацію» щодо підстави відшкодування моральної шкоди. Суть їх зводилася до того, що суд може винести рішення про відшкодування моральної немайнової шкоди, завданої посадовій особі поширенням недостовірної інформації, лише у випадку, коли журналісти чи службова особа ЗМІ усвідомлювали недостовірність інформації та передбачали її суспільно небезпечні наслідки.

 

Головне науково-експертне управління у наданому висновку зауважило, що законопроект має багато змістових і техніко-юридичних недоліків.

 

Доповідач із цього питання член профільного Комітету з питань свободи слова та інформації Володимир Ландік зазначив, що Комітет на засіданні 6 квітня 2011 року розглянув законопроект № 8201 і рекомендував Верховній Раді за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні повернути його на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи. «Прошу підтримати позицію комітету», - сказав пан Ландік.

 

В обговоренні проекту не побажав взяти участь жоден народний депутат.

 

Нагадаємо, Степан Курпіль раніше зазначав, що зміни до закону «Про інформацію» вирішено було внести на Пленумі НСЖУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11162
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду