Лідер світового прокату 2011 – «Гаррі Поттер», українського – «Пірати Карибського моря»

29 Листопада 2011
9103
29 Листопада 2011
13:55

Лідер світового прокату 2011 – «Гаррі Поттер», українського – «Пірати Карибського моря»

9103
Лідер світового прокату 2011 – «Гаррі Поттер», українського – «Пірати Карибського моря»

У 2011 році темпи зростання ринку світового кінопрокату сповільнилися. Про це пише українська газета «Коммерсантъ» з посиланням на останні дані, опубліковані 28 листопада міжнародною аналітичною компанією Box Office Mojo.

 

Починаючи із січня загальні збори кінотеатрів склали $ 9,26 млрд - на 3,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Десятка найбільш рейтингових фільмів принесла кінопрокатникам $ 7,45 млрд. Лідером кінопрокату стала картина «Гаррі Поттер та Дари смерті: частина II» - восьмий, останній фільм саги за творами Джоан Роулінг зібрав у всьому світі $ 1,32 млрд. На другому місці опинилися «Трансформери-3: темна сторона місяця» - $ 1,12 млрд, на третьому - «Пірати Карибського моря: на дивних берегах» - $ 1,04 млрд.

 

Водночас топ-10 рейтингових фільмів в українських кінотеатрах принесли прокатникам у січні-листопаді $ 29,8 млн - на $ 4,8 млн більше, ніж торік. Перше місце посів фільм «Пірати Карибського моря: на дивних берегах», заробивши $ 5,26 млн. таким чином отримавши другу позицію в усій історії українського кінопрокату. Нагадаємо, що лідером за зборами залишається кінокартина «Аватар» Джеймса Камерона - у 2009-2010 роках вона заробила $ 8,69 млн. На другому місці цього року розташувалися «Трансформери» ($ 4,08 млн), на третьому - «Кіт у чоботях» ($ 3,84 млн). З російських фільмів найбільше заробила стрічка «Службовий роман. Наш час» ($ 2,8 млн, п'яте місце в рейтингу).

 

Фільм про Гаррі Поттера посів четверте місце і зібрав в Україні $ 3,5 млн. «"Пірати Карибського моря"- видовищний фільм, який можна відвідувати всією родиною. А"Гаррі Поттер" більш обмежений за віком. Але за ціною обидва фільми дорогі», - пояснює виконавчий директор Асоціації кінопрокатників Тетяна Смирнова.

 

«Не відпрацювали свій потенціал на 50-70% такі кінопрем'єри, як "Панда Кунг-фу" і "Тачки-2", - говорить гендиректор компанії «Кінопрокат-Україна» Геннадій Романько .- Вони працювали лише тиждень, оскільки після них вийшов "Гаррі Поттер". Відбулося перенасичення прокату блокбастерами», - пояснює експерт.

 

Різні місця фільмів у загальносвітовому й українському рейтингах пояснюються відмінностями в менталітетах аудиторій. «Ті фільми, які займають у США перші позиції за вікенди по зборах, у нас - на 5-6 позиціях. Яскравий приклад - фільм "Пила-5". В Україні він провалився, зайнявши 8-10 позицію за вікенд, а в США він лідирував два вікенди поспіль... Жахи у нас не затребувані повною мірою. В Україні великим попитом користуються легкі комедії та моральні фільми. Це факт», - каже Геннадій Романько.

 

Кінопрокатники вважають, що підсумки грудня можуть трохи перерозподілити сили в рейтингу. Наприклад, всього за два останні вікенди молодіжна сага про вампірів «Сутінки. Сага. Світанок: частина I» зібрала $ 1,256 млн (17 місце в рейтингу).

 

«Думаю, що найближча прем'єра, яка поб'є касові збори в Україні - це "Висоцький. Дякую, що живий". Не виключено, що він може перевершити американські блокбастери, як, наприклад, свого часу "Іронія долі"», - каже Тетяна Смирнова. У наступному році прокатники очікують черговий сплеск продажів - на квітень призначена прем'єра «Титаніка-2» Джеймса Камерона, який буде демонструватися тільки в 3D. Також очікується продовження «Зоряних війн» і «Льодовикового періоду».

 

Тетяна Смирнова каже, що щорічно в Україні спостерігається зростання зборів на 10-20%. «Якщо у 2004 році, коли ми почали відстежувати касові збори, вони склали близько $ 32 млн, то за підсумками 2011 року можуть перевищити $ 100 млн», - каже пані Смирнова. Зростання ринку, за її словами, пояснюється зростаючою популярністю кінотеатрів серед українців і появою 3D-залів, завдяки яким стало можливим продавати дорожчі квитки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9103
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду