detector.media
29.11.2011 13:55
Лідер світового прокату 2011 – «Гаррі Поттер», українського – «Пірати Карибського моря»

У 2011 році темпи зростання ринку світового кінопрокату сповільнилися. Про це пише українська газета «Коммерсантъ» з посиланням на останні дані, опубліковані 28 листопада міжнародною аналітичною компанією Box Office Mojo.

 

Починаючи із січня загальні збори кінотеатрів склали $ 9,26 млрд - на 3,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Десятка найбільш рейтингових фільмів принесла кінопрокатникам $ 7,45 млрд. Лідером кінопрокату стала картина «Гаррі Поттер та Дари смерті: частина II» - восьмий, останній фільм саги за творами Джоан Роулінг зібрав у всьому світі $ 1,32 млрд. На другому місці опинилися «Трансформери-3: темна сторона місяця» - $ 1,12 млрд, на третьому - «Пірати Карибського моря: на дивних берегах» - $ 1,04 млрд.

 

Водночас топ-10 рейтингових фільмів в українських кінотеатрах принесли прокатникам у січні-листопаді $ 29,8 млн - на $ 4,8 млн більше, ніж торік. Перше місце посів фільм «Пірати Карибського моря: на дивних берегах», заробивши $ 5,26 млн. таким чином отримавши другу позицію в усій історії українського кінопрокату. Нагадаємо, що лідером за зборами залишається кінокартина «Аватар» Джеймса Камерона - у 2009-2010 роках вона заробила $ 8,69 млн. На другому місці цього року розташувалися «Трансформери» ($ 4,08 млн), на третьому - «Кіт у чоботях» ($ 3,84 млн). З російських фільмів найбільше заробила стрічка «Службовий роман. Наш час» ($ 2,8 млн, п'яте місце в рейтингу).

 

Фільм про Гаррі Поттера посів четверте місце і зібрав в Україні $ 3,5 млн. «"Пірати Карибського моря"- видовищний фільм, який можна відвідувати всією родиною. А"Гаррі Поттер" більш обмежений за віком. Але за ціною обидва фільми дорогі», - пояснює виконавчий директор Асоціації кінопрокатників Тетяна Смирнова.

 

«Не відпрацювали свій потенціал на 50-70% такі кінопрем'єри, як "Панда Кунг-фу" і "Тачки-2", - говорить гендиректор компанії «Кінопрокат-Україна» Геннадій Романько .- Вони працювали лише тиждень, оскільки після них вийшов "Гаррі Поттер". Відбулося перенасичення прокату блокбастерами», - пояснює експерт.

 

Різні місця фільмів у загальносвітовому й українському рейтингах пояснюються відмінностями в менталітетах аудиторій. «Ті фільми, які займають у США перші позиції за вікенди по зборах, у нас - на 5-6 позиціях. Яскравий приклад - фільм "Пила-5". В Україні він провалився, зайнявши 8-10 позицію за вікенд, а в США він лідирував два вікенди поспіль... Жахи у нас не затребувані повною мірою. В Україні великим попитом користуються легкі комедії та моральні фільми. Це факт», - каже Геннадій Романько.

 

Кінопрокатники вважають, що підсумки грудня можуть трохи перерозподілити сили в рейтингу. Наприклад, всього за два останні вікенди молодіжна сага про вампірів «Сутінки. Сага. Світанок: частина I» зібрала $ 1,256 млн (17 місце в рейтингу).

 

«Думаю, що найближча прем'єра, яка поб'є касові збори в Україні - це "Висоцький. Дякую, що живий". Не виключено, що він може перевершити американські блокбастери, як, наприклад, свого часу "Іронія долі"», - каже Тетяна Смирнова. У наступному році прокатники очікують черговий сплеск продажів - на квітень призначена прем'єра «Титаніка-2» Джеймса Камерона, який буде демонструватися тільки в 3D. Також очікується продовження «Зоряних війн» і «Льодовикового періоду».

 

Тетяна Смирнова каже, що щорічно в Україні спостерігається зростання зборів на 10-20%. «Якщо у 2004 році, коли ми почали відстежувати касові збори, вони склали близько $ 32 млн, то за підсумками 2011 року можуть перевищити $ 100 млн», - каже пані Смирнова. Зростання ринку, за її словами, пояснюється зростаючою популярністю кінотеатрів серед українців і появою 3D-залів, завдяки яким стало можливим продавати дорожчі квитки.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY