Відповіді Сергію Лещенку

25 Листопада 2011
29648
25 Листопада 2011
11:25

Відповіді Сергію Лещенку

29648
Відповіді Сергію Лещенку

Шановний пане Сергію!


Оскільки, порушуючи принципи об'єктивності та балансу, Ви написали статтю, не висвітливши позиції Прес-служби Президента України, мені доводиться офіційну позицію публікувати у блогах та в соціальних мережах. Я дуже сподіваюся, що це не стане постійною практикою, хоча мушу зауважити упередженість у оцінках роботи Прес-служби у публікаціях Вашого видання.


Насправді питання формування президентського "пулу", яке намагалися Ви підняли у статті - дуже непроста тема. Адже йдеться про питання співвідношення використання бюджетних коштів, необхідність інформувати громадян про діяльність Президента, і витратну політику комерційних ЗМІ. При врахуванні всіх цих факторів та викладенні позиції всіх сторін, Ваш матеріал, я впевнена, був би повнішим, і не скидався би на елементарне критиканство.


Власне, розуміючи це, я і закликала журналістську спільноту розробити спільно нові правила ще у червні. І зараз, у цьому блозі, я ще раз звертаюся до журналістського співтовариства з цією ж ідеєю - розробити спільні правила роботи.


Я багато часу присвятила спілкуванню на цю тему зі своїми попередниками на цій посаді, журналістами та колегами з інших країн. Моя пропозиція роботи "пулу" на цей момент проста. Обмежити "пул" лише державними ЗМІ (Перший національний та інформаційна агенція "Укрінформ"), а решті надавати місця в "пулі" за кошт редакцій. На жаль, зараз на такий варіант співпраці готові піти лише кілька телеканалів.


Але я закликаю і Вас, пане Сергію, і спеціалізовані журналістські видання, і інших активних та небайдужих журналістів до співпраці, аби змінити цю прикру ситуацію. Сподіваюся, що спільне та відкрите обговорення цих питань лише допоможе і журналістській спільноті, і суспільству в цілому.


А у відповідь на Ваші 7 запитань від Прес-служби повідомляю наступне.


1. Прес-служба Президента України у своїй діяльності керується принципами відкритості, прозорості та партнерської співпраці із засобами масової інформації.


У червні 2011 року Прес-служба сформувала принципи, за якими визначається склад ЗМІ, які висвітлюють закордонні візити Глави держави. Розподіл місць відбувається за квотним принципом та на основі рейтингів ЗМІ. Квоти у складі "пулу" розподіляються наступним чином: 5 телевізійних каналів, 4 друкованих ЗМІ, 3 інформаційних агентства та 2 інтернет-видання. У складі кожної квоти є постійні місця та одне місце, яке підлягає ротації, що дає можливість залучити до висвітлення візитів ширше коло ЗМІ.


Для входження до "ротаційної квоти" редакція має звернутися у письмовій формі до Прес-служби Президента. Ці правила є опубліковані на сайті Президента у відкритому доступі.


Для висвітлення закордонних візитів Президента України журналістам не обов'язково потрапляти до "пулу". Представники будь-яких ЗМІ можуть акредитуватися на ці заходи та поїхати за кордон коштом своїх видань. Прес-служба завжди сприяє в акредитації таким журналістам


Газета "Известия в Украине" та журналіст В. Піховшек найчастіше звертаються до Прес-служби Президента з письмовими запитами. Видання "День", "Україна молода" та "Дзеркало тижня" жодного разу не зверталися до Прес-служби із письмовими запитами на включення своїх журналістів до президентського "пулу".


2. Кількість місць у "пулі" є обмеженою і часто визначається відповідно до можливостей приймаючої сторони. Квоти у пулі розподіляються відповідно до розміру аудиторії засобу масової інформації та на підставі письмового запиту редакції до Прес-служби.


3. "Известия в Украине" та В'ячеслав Піховшек найчастіше звертаються до Прес-служби із запитами на включення до пулу. Що стосується інших друкованих видань, відповідні запити до Прес-служби надсилали також газета "Коммерсант", яка неодноразово включалася до пулу, а також газета "Київ Пост", журналіст якої висвітлював візит Президента України до Республіки Польща 15 листопада 2011 р. Ваше видання теж отримало запрошення до входження в "пул" після письмового запиту.


4. Запитання щодо фактичного тиражу газет та журналів Вам краще адресувати конкретним виданням, а не Прес-службі Президента України. Прес-служба у випадку друкованих ЗМІ керується рейтингами TNS-Україна. Під час формування пулу на висвітлення закордонних візитів Президента України, як уже було зазначено вище, до ротаційної квоти у пулі включаються ті видання, які заздалегідь відправили до Прес-служби відповідний письмовий запит. "Українська правда" може отримати детальну інформацію про тираж газети "Известия в Украине", звернувшись безпосередньо до редакції.


5 та 6. Дмитро Понамарчук, як і журналіст видання "Київський телеграф", входили до "пулу" у період, коли принципи формування "пулу" ще не діяли (до червня 2011 р.).


7. Прес-служба Президента України не впливає на редакційну політику будь-якого видання, і не має впливу на кількість і зміст публікацій щодо висвітлення візитів Глави держави. Інформацію про конкретні матеріали інтернет-видання "Обозреватель" Ви можете отримати, звернувшись до редакції цього видання.


Прес-служба Президента України

Дарка Чепак, «Блоги. Українська правда»

Фото - «Блоги. Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29648
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Рад
4541 дн. тому
Дарка, не обращай внимания на сосунка лещенка. Он недоумок, который может называться талантливым журналистом только в такой стране как Украниа
престидиджитатор
4542 дн. тому
Дарка могла б почати зразу з 7-го абзацу, а не ставати в ображену позу і не починати повчати. Це елементарний маніпуляційний прийом. Що ж, прес-моніка в наперсточників не може бути порядною людиною за визначенням.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду