detector.media
25.11.2011 11:25
Відповіді Сергію Лещенку
Відповіді Сергію Лещенку

Шановний пане Сергію!


Оскільки, порушуючи принципи об'єктивності та балансу, Ви написали статтю, не висвітливши позиції Прес-служби Президента України, мені доводиться офіційну позицію публікувати у блогах та в соціальних мережах. Я дуже сподіваюся, що це не стане постійною практикою, хоча мушу зауважити упередженість у оцінках роботи Прес-служби у публікаціях Вашого видання.


Насправді питання формування президентського "пулу", яке намагалися Ви підняли у статті - дуже непроста тема. Адже йдеться про питання співвідношення використання бюджетних коштів, необхідність інформувати громадян про діяльність Президента, і витратну політику комерційних ЗМІ. При врахуванні всіх цих факторів та викладенні позиції всіх сторін, Ваш матеріал, я впевнена, був би повнішим, і не скидався би на елементарне критиканство.


Власне, розуміючи це, я і закликала журналістську спільноту розробити спільно нові правила ще у червні. І зараз, у цьому блозі, я ще раз звертаюся до журналістського співтовариства з цією ж ідеєю - розробити спільні правила роботи.


Я багато часу присвятила спілкуванню на цю тему зі своїми попередниками на цій посаді, журналістами та колегами з інших країн. Моя пропозиція роботи "пулу" на цей момент проста. Обмежити "пул" лише державними ЗМІ (Перший національний та інформаційна агенція "Укрінформ"), а решті надавати місця в "пулі" за кошт редакцій. На жаль, зараз на такий варіант співпраці готові піти лише кілька телеканалів.


Але я закликаю і Вас, пане Сергію, і спеціалізовані журналістські видання, і інших активних та небайдужих журналістів до співпраці, аби змінити цю прикру ситуацію. Сподіваюся, що спільне та відкрите обговорення цих питань лише допоможе і журналістській спільноті, і суспільству в цілому.


А у відповідь на Ваші 7 запитань від Прес-служби повідомляю наступне.


1. Прес-служба Президента України у своїй діяльності керується принципами відкритості, прозорості та партнерської співпраці із засобами масової інформації.


У червні 2011 року Прес-служба сформувала принципи, за якими визначається склад ЗМІ, які висвітлюють закордонні візити Глави держави. Розподіл місць відбувається за квотним принципом та на основі рейтингів ЗМІ. Квоти у складі "пулу" розподіляються наступним чином: 5 телевізійних каналів, 4 друкованих ЗМІ, 3 інформаційних агентства та 2 інтернет-видання. У складі кожної квоти є постійні місця та одне місце, яке підлягає ротації, що дає можливість залучити до висвітлення візитів ширше коло ЗМІ.


Для входження до "ротаційної квоти" редакція має звернутися у письмовій формі до Прес-служби Президента. Ці правила є опубліковані на сайті Президента у відкритому доступі.


Для висвітлення закордонних візитів Президента України журналістам не обов'язково потрапляти до "пулу". Представники будь-яких ЗМІ можуть акредитуватися на ці заходи та поїхати за кордон коштом своїх видань. Прес-служба завжди сприяє в акредитації таким журналістам


Газета "Известия в Украине" та журналіст В. Піховшек найчастіше звертаються до Прес-служби Президента з письмовими запитами. Видання "День", "Україна молода" та "Дзеркало тижня" жодного разу не зверталися до Прес-служби із письмовими запитами на включення своїх журналістів до президентського "пулу".


2. Кількість місць у "пулі" є обмеженою і часто визначається відповідно до можливостей приймаючої сторони. Квоти у пулі розподіляються відповідно до розміру аудиторії засобу масової інформації та на підставі письмового запиту редакції до Прес-служби.


3. "Известия в Украине" та В'ячеслав Піховшек найчастіше звертаються до Прес-служби із запитами на включення до пулу. Що стосується інших друкованих видань, відповідні запити до Прес-служби надсилали також газета "Коммерсант", яка неодноразово включалася до пулу, а також газета "Київ Пост", журналіст якої висвітлював візит Президента України до Республіки Польща 15 листопада 2011 р. Ваше видання теж отримало запрошення до входження в "пул" після письмового запиту.


4. Запитання щодо фактичного тиражу газет та журналів Вам краще адресувати конкретним виданням, а не Прес-службі Президента України. Прес-служба у випадку друкованих ЗМІ керується рейтингами TNS-Україна. Під час формування пулу на висвітлення закордонних візитів Президента України, як уже було зазначено вище, до ротаційної квоти у пулі включаються ті видання, які заздалегідь відправили до Прес-служби відповідний письмовий запит. "Українська правда" може отримати детальну інформацію про тираж газети "Известия в Украине", звернувшись безпосередньо до редакції.


5 та 6. Дмитро Понамарчук, як і журналіст видання "Київський телеграф", входили до "пулу" у період, коли принципи формування "пулу" ще не діяли (до червня 2011 р.).


7. Прес-служба Президента України не впливає на редакційну політику будь-якого видання, і не має впливу на кількість і зміст публікацій щодо висвітлення візитів Глави держави. Інформацію про конкретні матеріали інтернет-видання "Обозреватель" Ви можете отримати, звернувшись до редакції цього видання.


Прес-служба Президента України

Дарка Чепак, «Блоги. Українська правда»

Фото - «Блоги. Українська правда»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY