Дарка Чепак: Висновки «Української правди» щодо пулу є однобокими

18 Листопада 2011
10121
18 Листопада 2011
14:22

Дарка Чепак: Висновки «Української правди» щодо пулу є однобокими

10121
Дарка Чепак: Висновки «Української правди» щодо пулу є однобокими

Прес-секретар Януковича Дарка Чепак вважає висновки «Української правди» про принципи формування пулу президента однобокими і такими, що «не відображають реальної картини», оскільки видання не зверталося до прес-служби АП.

 

Про це Дарка Чепак написала у своїй сторінці у Facebook.  

 

«"Українська правда"  опублікувала матеріал про формування журналістського "пулу" на основі проаналізованих запитів до Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації.  Запит на коментар до Прес-служби ,  про роботу якої писала УП,  до Прес-служби не надходив», - зауважує вона.

 

За словами Дарки Чепак, після виходу публікації «УП» вона звернулася до редакції із проханням опублікувати матеріал прес-служби про принципи формування пулу. Видання погодилося поставити матеріал, але зі своїми коментарями, через що Чепак вирішила викласти матеріал у Facebook.

 

Нагадаємо, «УП» на основі відповідей керівника Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації адміністрації президента України Дениса Іванеска проаналізувала дані щодо складу пулу журналістів, які їздили 2011 року разом з президентом Януковичем за кордон. Виявилося, що Януковича у подорожах коштом платників податків супроводжують практично одні й ті самі телеканали: «Інтер», «1+1», «Україна», НТКУ і ICTV. Критичний до політики Януковича ТВі жодного разу не потрапив до пулу.

 

У пропонованому «УП» матеріалі прес-служби йдеться про те, що пул формується відповідно до рейтингу телеканалу/друкованого ЗМІ.

 

Публікуємо  матеріал про принципи формування журналістського пулу президента, який Дарка Чепак надсилала «УП». Матеріал самої «Української правди» у разі його виходу «Детектор медіа» також опублікує.

 

 

"Прес-служба Президента України у своїй діяльності керується принципами відкритості, прозорості та партнерської співпраці із засобами масової інформації.

 

У червні 2011 року Прес-служба сформувала принципи, за якими визначається склад ЗМІ, які висвітлюють закордонні візити Глави держави. Розподіл місць відбувається за квотним принципом та на основі рейтингів ЗМІ. Квоти у складі "пулу" розподіляються наступним чином: 5 телевізійних каналів, 4 друкованих ЗМІ, 3 інформаційних агентства та 2 інтернет-видання. У складі кожної квоти є постійні місця та одне місце, яке підлягає ротації, що дає можливість залучити до висвітлення візитів ширше коло ЗМІ. 

Для входження до "ротаційної квоти" редакція має звернутися у  письмовій формі до Прес-служби Президента.

 

Прес-служба Президента України визначає склад постійних учасників "пулу" з урахуванням таких рейтингів:

 

1) Для телевізійних каналів - рейтинг міжнародного агентства GFK. Без урахування цього принципу постійну акредитацію отримує тільки найбільший державний мовник - Національна телекомпанія України.

 

Рейтинг, згідно з GFK (за січень-жовтень 2011 р.)/Телеканали, включені до "пулу"

Інтер/ Інтер (постійна квота)

Студія 1+1/ Студія 1+1 (постійна квота)

ТРК «Україна»/ ТРК «Україна» (постійна квота)

Решта телеканалів / Ротація на основі письмового запиту від редакції

 

У ротації на цей час брали участь телеканали ICTV, СТБ, "5 канал". Щодо рідкої появи в ротації "5 каналу", то Прес-служба неодноразово  зверталася до редакції телеканалу з пропозицією взяти участь у висвітленні поїздок Президента за кордон, але отримувала відмову через фінансові причини.

Нещодавно Прес-служба отримала також запит від телекомпанії ТВІ. Прес-служба звернулася з проханням надати детальну інформацію про аудиторію і покриття каналу згідно з даними GFK. Станом на сьогодні відповідь від редакції до Прес-служби не надходила.

 

2) Для друкованих ЗМІ - рейтинг компанії TNS Ukraine.  

 

Рейтинг згідно TNS (за 2010 рік, дослідження MMI-Україна, міста більше 50 тисяч)/ Друковані ЗМІ, включені до "пулу"

Факты/ Факты (постійна квота)

Аргументы и факты/ Відмовилися від місця в "пулі"

Сегодня/Сегодня (постійна квота)

КП в Украине/ КП в Украине (постійна квота)

Решта видань/ Ротація на основі письмового запиту від редакції

 

Прес-служба наголошує, що мова видань, які є наймасовішими в Україні, не є компетенцією Прес-служби Президента України. Засоби масової інформації в Україні є незалежними, і при виборі мови керуються смаками своїх читачів. Прес-служба керується лише масовістю видань за незалежним рейтингом TNS Ukraine.

 

Щодо участі у "пулі" видання "Известия в Украине", то наголошуємо, що ротація відбувається на основі письмового запиту редакції. Протягом минулого періоду "Известия в Украине" подавали запити найактивніше. У випадку запитів від інших видань, Прес-служба надає їм можливість участі в пулі в порядку черги. Так, у відповідь на запит від англомовного видання "KyivPost", журналіст цього видання був включений до складу "пулу" і взяв участь у висвітленні візиту Президента України до Республіки Польща (м.Вроцлав). Щодо участі тижневика "Корреспондент", то Прес-служба двічі зверталася до редакції з пропозицією взяти участь у "пулі", але представники видання двічі відмовлялися.

 

3) Для інформаційних агентств - кількість цитувань.

 

Інформаційні агенства,

включені до "пулу"

УНІАН (постійна квота)

Інтерфакс-Україна (постійна квота)

Решта  - ротація

 

4) Для визначення кількості аудиторії інтернет-видань за основу береться рейтинг liveinternet.ru.

 

Рейтинг liveinternet.ru за 31 день/Інтернет-видання, включені до "пулу"

Обозреватель/ Обозреватель (постійна квота)

Українська правда/ Українська правда (запропоноване місце в "пулі" на основі ротації)

ТСН / Постійна участь в "пулі" в ТВ-квоті

Сегодня/ Постійна участь в "пулі" в друкованих ЗМІ

LB.ua/LB.UA (ротація)

 

"Українська правда" після того, як надіслала письмовий запит на ротаційне місце в пулі, була включена до складу журналістів, акредитованих для висвітлення візиту Президента України до Королівства Бельгія (м. Брюссель), який згодом було перенесено. Також Прес-служба запропонувала цьому інтернет-виданню в особі Мустафи Найєма взяти участь у висвітленні візиту Президента України до Республіки Польща (м. Вроцлав), але "Українська правда" відмовилася.

 

Для інтернет-аудиторії інформаційні повідомлення Прес-служби публікуються на офіційному сайті Президента України за адресою www.president.gov.ua.

 

Відеоматеріали з заходів за участі Президента розповсюджуються завдяки мережі "Укртелеком" в щоденному режимі, і їх можуть приймати без обмежень усі телеканали та інформаційні агенції, які працюють на території України - незалежно від присутності на тому чи іншому заході. Прес-служба також надає у відкритому доступі фото-матеріали для використання у ЗМІ. Отримати всі ці матеріали ЗМІ може на основі письмового запиту до Прес-служби.

 

Для висвітлення закордонних візитів Президента України журналістам не обов'язково потрапляти до "пулу". Представники будь-яких ЗМІ можуть акредитуватися на ці заходи та поїхати за кордон коштом своїх видань. Прес-служба завжди сприяє в акредитації таким журналістам.

 

Звертаємо увагу, що під час підготовки свого матеріалу про президентський "пул" "Українська правда" будувала висновки на основі власної інформації, а також використовуючи дані, отримані від Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України. Пропонуємо інтернет-виданню у майбутньому звертатися до Прес-служби Президента України щодо коментарів на тему, яка безпосередньо стосується діяльності Прес-служби. Це дозволить виданню дотриматися принципів балансу та об'єктивності, а також уникати фактологічних помилок.

 

Наприклад, "Українська правда" у своїй публікації вказує: "Усі роки включно з епохою Ющенка журналісти пулу літали на одному борту з президентом. Таким чином, це не створювало особливого навантаження на бюджет: оскільки президент все одно подорожував чартерним рейсом авіакомпанії "Україна" (зазвичай це був Іл-62 або Ту-134) ...Але минулого року на обслуговування президента Януковича надійшов Аеробус-319, який має обмежену кількість місць".

 

У зв'язку з цим зазначаємо, що на початку 2010 р. парк літаків авіакомпанії "Україна" поповнився новим Airbus-319, який був замовлений Президентом України Віктором Ющенком за $86 млн., про що та ж сама "Українська правда" писала від 20.07.2011 р.  (http://www.pravda.com.ua/news/2011/07/20/6405161/view_print/)

 

Прикро, що останні публікації "Української правди" тенденційно та однобоко висвітлюють діяльність Прес-служби Президента України. Ми сподіваємося на дотримання журналістських стандартів у публікаціях цього видання.

 

Принагідно Прес-служба Президента України закликає журналістів подавати свої пропозиції щодо удосконалення співпраці. Прес-служба Президента України завжди відкрита для ЗМІ.

 

Прес-служба Президента України"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10121
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
орпан
4545 дн. тому
ВОНО І ВИДНО ОДАРКА З ЧАПАПЕТОВКИ
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду