detector.media
18.11.2011 14:22
Дарка Чепак: Висновки «Української правди» щодо пулу є однобокими

Прес-секретар Януковича Дарка Чепак вважає висновки «Української правди» про принципи формування пулу президента однобокими і такими, що «не відображають реальної картини», оскільки видання не зверталося до прес-служби АП.

 

Про це Дарка Чепак написала у своїй сторінці у Facebook.  

 

«"Українська правда"  опублікувала матеріал про формування журналістського "пулу" на основі проаналізованих запитів до Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації.  Запит на коментар до Прес-служби ,  про роботу якої писала УП,  до Прес-служби не надходив», - зауважує вона.

 

За словами Дарки Чепак, після виходу публікації «УП» вона звернулася до редакції із проханням опублікувати матеріал прес-служби про принципи формування пулу. Видання погодилося поставити матеріал, але зі своїми коментарями, через що Чепак вирішила викласти матеріал у Facebook.

 

Нагадаємо, «УП» на основі відповідей керівника Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації адміністрації президента України Дениса Іванеска проаналізувала дані щодо складу пулу журналістів, які їздили 2011 року разом з президентом Януковичем за кордон. Виявилося, що Януковича у подорожах коштом платників податків супроводжують практично одні й ті самі телеканали: «Інтер», «1+1», «Україна», НТКУ і ICTV. Критичний до політики Януковича ТВі жодного разу не потрапив до пулу.

 

У пропонованому «УП» матеріалі прес-служби йдеться про те, що пул формується відповідно до рейтингу телеканалу/друкованого ЗМІ.

 

Публікуємо  матеріал про принципи формування журналістського пулу президента, який Дарка Чепак надсилала «УП». Матеріал самої «Української правди» у разі його виходу «Детектор медіа» також опублікує.

 

 

"Прес-служба Президента України у своїй діяльності керується принципами відкритості, прозорості та партнерської співпраці із засобами масової інформації.

 

У червні 2011 року Прес-служба сформувала принципи, за якими визначається склад ЗМІ, які висвітлюють закордонні візити Глави держави. Розподіл місць відбувається за квотним принципом та на основі рейтингів ЗМІ. Квоти у складі "пулу" розподіляються наступним чином: 5 телевізійних каналів, 4 друкованих ЗМІ, 3 інформаційних агентства та 2 інтернет-видання. У складі кожної квоти є постійні місця та одне місце, яке підлягає ротації, що дає можливість залучити до висвітлення візитів ширше коло ЗМІ. 

Для входження до "ротаційної квоти" редакція має звернутися у  письмовій формі до Прес-служби Президента.

 

Прес-служба Президента України визначає склад постійних учасників "пулу" з урахуванням таких рейтингів:

 

1) Для телевізійних каналів - рейтинг міжнародного агентства GFK. Без урахування цього принципу постійну акредитацію отримує тільки найбільший державний мовник - Національна телекомпанія України.

 

Рейтинг, згідно з GFK (за січень-жовтень 2011 р.)/Телеканали, включені до "пулу"

Інтер/ Інтер (постійна квота)

Студія 1+1/ Студія 1+1 (постійна квота)

ТРК «Україна»/ ТРК «Україна» (постійна квота)

Решта телеканалів / Ротація на основі письмового запиту від редакції

 

У ротації на цей час брали участь телеканали ICTV, СТБ, "5 канал". Щодо рідкої появи в ротації "5 каналу", то Прес-служба неодноразово  зверталася до редакції телеканалу з пропозицією взяти участь у висвітленні поїздок Президента за кордон, але отримувала відмову через фінансові причини.

Нещодавно Прес-служба отримала також запит від телекомпанії ТВІ. Прес-служба звернулася з проханням надати детальну інформацію про аудиторію і покриття каналу згідно з даними GFK. Станом на сьогодні відповідь від редакції до Прес-служби не надходила.

 

2) Для друкованих ЗМІ - рейтинг компанії TNS Ukraine.  

 

Рейтинг згідно TNS (за 2010 рік, дослідження MMI-Україна, міста більше 50 тисяч)/ Друковані ЗМІ, включені до "пулу"

Факты/ Факты (постійна квота)

Аргументы и факты/ Відмовилися від місця в "пулі"

Сегодня/Сегодня (постійна квота)

КП в Украине/ КП в Украине (постійна квота)

Решта видань/ Ротація на основі письмового запиту від редакції

 

Прес-служба наголошує, що мова видань, які є наймасовішими в Україні, не є компетенцією Прес-служби Президента України. Засоби масової інформації в Україні є незалежними, і при виборі мови керуються смаками своїх читачів. Прес-служба керується лише масовістю видань за незалежним рейтингом TNS Ukraine.

 

Щодо участі у "пулі" видання "Известия в Украине", то наголошуємо, що ротація відбувається на основі письмового запиту редакції. Протягом минулого періоду "Известия в Украине" подавали запити найактивніше. У випадку запитів від інших видань, Прес-служба надає їм можливість участі в пулі в порядку черги. Так, у відповідь на запит від англомовного видання "KyivPost", журналіст цього видання був включений до складу "пулу" і взяв участь у висвітленні візиту Президента України до Республіки Польща (м.Вроцлав). Щодо участі тижневика "Корреспондент", то Прес-служба двічі зверталася до редакції з пропозицією взяти участь у "пулі", але представники видання двічі відмовлялися.

 

3) Для інформаційних агентств - кількість цитувань.

 

Інформаційні агенства,

включені до "пулу"

УНІАН (постійна квота)

Інтерфакс-Україна (постійна квота)

Решта  - ротація

 

4) Для визначення кількості аудиторії інтернет-видань за основу береться рейтинг liveinternet.ru.

 

Рейтинг liveinternet.ru за 31 день/Інтернет-видання, включені до "пулу"

Обозреватель/ Обозреватель (постійна квота)

Українська правда/ Українська правда (запропоноване місце в "пулі" на основі ротації)

ТСН / Постійна участь в "пулі" в ТВ-квоті

Сегодня/ Постійна участь в "пулі" в друкованих ЗМІ

LB.ua/LB.UA (ротація)

 

"Українська правда" після того, як надіслала письмовий запит на ротаційне місце в пулі, була включена до складу журналістів, акредитованих для висвітлення візиту Президента України до Королівства Бельгія (м. Брюссель), який згодом було перенесено. Також Прес-служба запропонувала цьому інтернет-виданню в особі Мустафи Найєма взяти участь у висвітленні візиту Президента України до Республіки Польща (м. Вроцлав), але "Українська правда" відмовилася.

 

Для інтернет-аудиторії інформаційні повідомлення Прес-служби публікуються на офіційному сайті Президента України за адресою www.president.gov.ua.

 

Відеоматеріали з заходів за участі Президента розповсюджуються завдяки мережі "Укртелеком" в щоденному режимі, і їх можуть приймати без обмежень усі телеканали та інформаційні агенції, які працюють на території України - незалежно від присутності на тому чи іншому заході. Прес-служба також надає у відкритому доступі фото-матеріали для використання у ЗМІ. Отримати всі ці матеріали ЗМІ може на основі письмового запиту до Прес-служби.

 

Для висвітлення закордонних візитів Президента України журналістам не обов'язково потрапляти до "пулу". Представники будь-яких ЗМІ можуть акредитуватися на ці заходи та поїхати за кордон коштом своїх видань. Прес-служба завжди сприяє в акредитації таким журналістам.

 

Звертаємо увагу, що під час підготовки свого матеріалу про президентський "пул" "Українська правда" будувала висновки на основі власної інформації, а також використовуючи дані, отримані від Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України. Пропонуємо інтернет-виданню у майбутньому звертатися до Прес-служби Президента України щодо коментарів на тему, яка безпосередньо стосується діяльності Прес-служби. Це дозволить виданню дотриматися принципів балансу та об'єктивності, а також уникати фактологічних помилок.

 

Наприклад, "Українська правда" у своїй публікації вказує: "Усі роки включно з епохою Ющенка журналісти пулу літали на одному борту з президентом. Таким чином, це не створювало особливого навантаження на бюджет: оскільки президент все одно подорожував чартерним рейсом авіакомпанії "Україна" (зазвичай це був Іл-62 або Ту-134) ...Але минулого року на обслуговування президента Януковича надійшов Аеробус-319, який має обмежену кількість місць".

 

У зв'язку з цим зазначаємо, що на початку 2010 р. парк літаків авіакомпанії "Україна" поповнився новим Airbus-319, який був замовлений Президентом України Віктором Ющенком за $86 млн., про що та ж сама "Українська правда" писала від 20.07.2011 р.  (http://www.pravda.com.ua/news/2011/07/20/6405161/view_print/)

 

Прикро, що останні публікації "Української правди" тенденційно та однобоко висвітлюють діяльність Прес-служби Президента України. Ми сподіваємося на дотримання журналістських стандартів у публікаціях цього видання.

 

Принагідно Прес-служба Президента України закликає журналістів подавати свої пропозиції щодо удосконалення співпраці. Прес-служба Президента України завжди відкрита для ЗМІ.

 

Прес-служба Президента України"

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY