Президента просять ветувати закон про квоти

11 Листопада 2011
12838
11 Листопада 2011
12:38

Президента просять ветувати закон про квоти

12838
Президента просять ветувати закон про квоти

Культурні та громадські діячі вимагають від президента Віктора Януковича накласти вето на прийнятий Верховною Радою 3 листопада так званий «закон про квоти» - законопроект № 6342 про внесення змін до Закону України «Про телебачення та радіомовлення» (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення).

 

Відповідне звернення підписали, зокрема, Віталій Шевченко, Олесь Доній, Олександр Пономарів, Михайло Слабошпицький, Олександр Бригинець та інші.

 

Прийняття законопроекту вони вважають антиукраїнським кроком. На думку підписантів, назва закону не відповідає його змістові, а посилання на Європейську конвенцію про транскордонне телебачення «є великим законодавчим шахрайством». «У цій Конвенції, зокрема, в пункті 1 статті 10, який автор нового Закону Олена Бондаренко процитувала не повно і не точно у пояснювальній записці, зовсім не йдеться про квоти музичних творів. Крім того, Конвенція жодним чином не стосується радіомовлення», - йдеться у зверненні.

 

На думку авторів звернення, зміст нового закону є відверто лобістським в інтересах виключно іноземного шоу-бізнесу та іноземних власників засобів масової інформації.

 

Внаслідок реалізації цього закону, наголошують підписанти, значно зменшиться кількість вітчизняних передач (програм, фільмів, музики) на радіо і телебаченні, що вдарить як по глядачах, так і по працівниках телебачення. А відсутність квот щодо звучання українських авторів та виконавців на радіо, на їхнє переконання, призведе до зникнення української музики з ефіру, а не вирішить проблему одноманітності існуючих радіостанцій, адже жанрова різноманітність досягається шляхом надання ліцензій радіостанціям різних напрямків.

 

Автори звернення заявляють, що в разі підписання закону президентом, вони будуть змушені перейти до активної оборони прав виробників та споживачів українського медіа-продукту, закликаючи до бойкоту тих ЗМІ, де переважатиме іноземний медіа-продукт, та проситимуть адміністрації закладів культури, відпочинку, громадського харчування припинити трансляцію іноземних музичних, розважальних та інших програм.

 

Нагадаємо, що виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова вважає, що новий закон не скасовує квоти на українську музику в ефірі. На її думку, частка українських музичних творів враховується в частці національного аудіовізуального продукту, яка становитиме 25%.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 3 листопада Верховна Рада ухвалила закон, що вносить до закону «Про телебачення і радіомовлення» такі зміни:

 

1) частину першу статті 9 викласти в такій редакції:

«1. У загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 25 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт» (було: «1. У загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів чи виконавців»);

 

2) абзац третій частини четвертої статті 28 виключити (виключається така норма: «у радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення»).

 

Таким чином, парламент скасував квоти на українську музику в ефірі та удвічі зменшив - на національний аудіовізуальний продукт.

 

В Адміністрації президента пообіцяли уважно розглянути цей закон перед підписанням.

 

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відклав підписання закону про квоти до усунення неузгодженостей в тексті документу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12838
Читайте також
15.11.2011 14:30
«Телекритика»
30 608
15.11.2011 08:27
Борис Бахтєєв
для «Детектор медіа»
11 627
04.11.2011 23:51
Лілія Гришко, Тетяна Карпенко, Євген Тейзе, «Deutsche Welle»
24 077
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду