Кримський парламент ініціює погіршення закону про доступ до інформації

7 Листопада 2011
7537
7 Листопада 2011
14:05

Кримський парламент ініціює погіршення закону про доступ до інформації

7537
Кримський парламент ініціює погіршення закону про доступ до інформації

Журналісти та експерти занепокоєні ініціативою Верховної Ради Автономної Республіки Крим внести зміни до закону «Про доступ до публічної інформації». Даний проект, що може суттєво обмежити доступ громадян до інформації, кримські депутати планують ухвалити на сесії 16 листопада 2011, після чого надіслати на внесення у Верховну Раду України. Про це «Детектор медіа» повідомили в партнерстві «Новий громадянин».

 

Зокрема, документ передбачає обмеження доступу громадян до засідань колегіальних органів влади, таких як місцеві ради, Верховна Рада АРК, встановивши, що такий доступ забезпечується лише шляхом прямої теле- та радіотрансляції. Це, наголошують члени «Нового громадянина», порушує принцип гласності та підзвітності, закріплений законодавством про місцеве самоврядування та органи влади АРК.

 

Пропонується також визначити, що на проекти актів, що розглядаються на позачергових сесіях чи пленарних засідань, не поширюється вимога їх оприлюднення за 20 робочих днів. На думку громадськості, це може призвести до зловживань шляхом проведення позачергових сесій чи засідань з підстав, які цього не вимагають, з метою прийняття корупційних рішень.

 

Також пропонується вилучити положення щодо захисту осіб, які повідомляють про правопорушення чи загрозу здоров'ю або безпеці людей. Це суперечитиме державній політиці боротьби проти корупції, адже захист викривачів є важливим для виявлення корупційних правопорушень та передбачений міжнародними стандартами, зокрема конвенціями ООН та Ради Європи, стороною яких є Україна.

 

Громадські організації закликають не приймати запропоновані зміни та планують цього тижня надіслати відповідне колективне звернення до Верховної Ради АРК Крим.

 

Наводимо текст звернення:

 

Заклик до Верховної Ради автономної республіки Крим щодо недопущення внесення змін, які обмежують дію Закону про доступ до інформації

 

Ми, представники громадськості та журналісти, висловлюємо своє глибоке занепокоєння ініціативі Верховної Ради АРК про внесення змін до ЗУ «Про доступ до публічної інформації», який планується прийняти 16 листопада 2011 року. Попереджаємо, про недопущення внесення змін, оскільки вони суттєво обмежують дію Закону.

 

Обмеження доступу до суспільно важливої інформації, зокрема доступу громадян до засідань колегіальних органів влади, таких як місцеві ради, Верховна Рада АРК, встановивши, що такий доступ забезпечується лише шляхом прямої теле- та радіотрансляції, порушує принцип гласності та підзвітності, закріплені законодавством про місцеве самоврядування та органи влади АРК.

 

Визначення, що на проекти актів, які розглядаються на позачергових сесіях чи пленарних засідань, не поширюється вимога їх оприлюднення за 20 робочих днів може призвести до зловживань шляхом проведення позачергових сесій чи засідань з підстав, які цього не вимагають, з метою прийняття корупційних рішень. Проблему виконання вимоги ст. 15 Закону про доступ щодо оприлюднення проектів актів за 20 днів можна вирішувати на практиці і без внесення змін до Закону, а саме шляхом застосування спеціальних норм законів, які вимагають прийняття певних актів в інші строки (наприклад, законодавство про надзвичайні ситуації, Бюджетний кодекс, закон про прокуратуру тощо).

 

Вилучення положення щодо захисту осіб, які повідомляють про правопорушення чи загрозу здоров'ю або безпеці людей суперечить державній політиці боротьби проти корупції, адже захист викривачів є важливим для виявлення корупційних правопорушень та передбачений міжнародними стандартами, зокрема конвенціями ООН та Ради Європи, стороною яких є Україна.

 

Закликаємо вас дослухатись до думки експертів, журналістів, громадських діячів та не приймати даний проект.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7537
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду