Базова теза: «Нам тут жити!»

1 Листопада 2011
5853
1 Листопада 2011
14:04

Базова теза: «Нам тут жити!»

5853
Генеральний директор телеканала СІТІ Віталій Докаленко розповідає про власне бачення європейського міського інформаційного простору
Базова теза: «Нам тут жити!»

Телеканал СІТІ вирізняється передусім програмами, які дають змогу киянам бути не лише споживачами розважальних програм, а й громадянами. Доволі промовистий слоган програми «Правда СІТІ»: «Твоє місто. Твої права. Твоя правда». Канал цікаво розповідає про історію міста, і гостро - про проблеми сучасного Києва. Наскільки ця тема важлива для каналу? Чи збережеться вона? Із цих запитань ми розпочали розмову з генеральним директором телеканала СІТІ Віталієм Докаленком.

 

- Дуже промовистим є наш слоган - «Канал TVого міста». Цей слоган для каналу є генеральним вектором. Контент програмної сітки формується, насамперед, з огляду на те, що може цікавити людину, яка щоденно ризикує втратити індивідуальність у мегаполісі, що диктує свої правила існування. Більше того, діапазон інтелектуального, соціального, фінансового, морального рівня тих, хто живе в Києві, надзвичайно великий, і нам доводиться брати це до уваги. Саме тому тематична спрямованість програм про Київ така різноманітна. Зрозуміло, ми не налаштовані зупинятися у висвітленні нагальних проблем, з якими стикаються жителі міста. І випуски новин «День СІТІ», і програма «Правда СІТІ», і підсумковий випуск інформаційної програми «7 днів СІТІ» й надалі інформуватимуть жителів міста, міську, центральну владу як про позитивні зміни у столичному бутті, так і про свавілля чиновників, байдужість до проблем міста та порушення прав людини. Ми абсолютно чітко знаємо, що критика на адресу тих чи інших структур та особистостей буває дуже дієвою. Я не скажу нічого нового: іноді люди звертаються до телеканала, як до останньої інстанції, де можна шукати правди й допомоги. Не випадково телефонну лінію будь-якого ЗМІ називають «гарячою». Глядачі діляться своїми проблемами, а наші редактори уважно прослуховують абсолютно всі звернення. Знімальна група виїжджає на об'єкт і намагається максимально неупереджено висвітлити подію. По суті, кияни опосередковано є співвиробниками інформаційних програм нашого телеканала.

 

Однак відомо: «не хлібом єдиним сита людина». На жаль, гонитва за «квадратними метрами» в Києві руйнує архітектурне і загалом духовне обличчя столиці. Це стосується й монументальних забудов, й малих архітектурних форм (ті будки зі звалищами сміття в центрі міста навіть так називати не хочеться). Це актуально і щодо знищення паркових зон у Києві. Змінити такі тенденції лише рішеннями влади неможливо. І звинувачувати в усіх гріхах лише владу - невірний шлях. Тому ми обрали інший - показати киянам, що ми втрачаємо. Як корінний киянин, я абсолютно переконаний, що тільки бажання кожного городянина достойно жити у столиці дадуть змогу змінити обличчя Києва на краще. Свого часу О. Купрін казав, що людина щиро любить лише те, що добре знає. Ми прагнемо, щоб люди знали історію Києва, відчули дух сивої давнини і, як наслідок, любили Київ. Тоді й ставлення до міста буде відповідальним. Саме тому ми продовжуємо трансляцію програм власного виробництва - це «Легенди СІТІ», «Старий Київ», «Історії міста».

 

- Ще один важливий проект каналу СІТІ - акція «Повернімо Києву статус найзеленішої столиці Європи». Як ви оцінюєте сьогодні, чи реально це гасло втілити в життя?

- Мені приємно, що ви звернули увагу на цей проект. Погодьтеся, це теж результат. Чи реально повернути Києву статус найзеленішої столиці Європи? Крапля камінь точить. Наш телеканал проводить акцію з озеленення другий рік поспіль. Ми надзвичайно задоволені результатом. І я зараз кажу не про PR телеканала, а саме про озеленення міста. Порівняно з минулим, цього року на наше гасло відгукнулося удвічі більше учасників! Понад півсотні організацій та фізичних осіб - це лише ті, про кого йшлося в ефірі СІТІ. Це означає, що в місті з'явилося понад 50 квітників або висаджених вічнозелених рослин біля офісів, будинків та в паркових зонах. Ми вдячні всім, хто підтримав СІТІ і своє місто! Більше того, до новорічних свят ми плануємо нову соціальну акцію для киян: оформлення святкових ялинок біля житлових будинків та офісів. Ми сподіваємося, що кияни на Різдво отримають насправді казкове місто.

 

- Сьогодні жоден із традиційних ЗМІ не може ігнорувати соціальні мережі, блоги тощо. Як ви вибудовуєте он-лайн-стратегію телеканала?

- Звичайно, ми намагаємося якомога більше бути присутніми в інтернет-середовищі. По суті, всі проекти власного виробництва можна переглянути на нашому сайті, проте онлайн-мовлення поки що не можемо здійснювати в повному обсязі. Річ у тім, що не на всі продукти іноземного виробництва ми маємо дозвіл на трансляцію в Інтернеті, тому тут мовлення в режимі реального часу здійснюється частково.

 

Що ж до соціальних мереж, то тут, безумовно, ми надаємо особливого значення активності користувачів Інтернету. Сьогодні соціальні мережі є ознакою часу, не просто модним трендом. Там насправді відбувається активне спілкування, яке нічим не обмежене, крім власної моралі. Телеканал СІТІ, програми «Галерея СІТІ», «Старий Київ», «PRO-Дизайн», «Легенди СІТІ» зареєстровані на Facebook, Twitter, ВКонтакте. Творчі групи, без сумніву, беруть до уваги всі побажання і зауваження, які отримують на свою адресу. Ми розміщуємо на сайті телеканала СІТІ практично всі програми власного виробництва, новини тощо і там знову ж таки є форум для користувачів. Більше того, такі проекти, як «Весілля СІТІ», в принципі, реалізуються в тандемі з інтернет-ресурсом, тобто голосування в межах конкурсу відбувається на сайті, а оприлюднення результатів - в ефірі телеканала. Це дає змогу демонструвати аудиторії прозорість ухвалення рішень у наших телевізійних проектах.

 

- Які проекти СІТІ сьогодні ви вважаєте найбільш вдалими? Які програми можуть претендувати на те, щоб увійти в історію українського ТБ?

- Історію українського ТБ сьогодні формують усі проекти, які виходять в ефір. Інша річ, як історія їх оцінить - чи як «треш», чи як новаторський телевізійний проект. Що ж до СІТІ, то можна сказати, що сьогодні цілком гідно виглядають програми «Старий Київ», «Легенди СІТІ», «Історії міста». Аудиторія прагне більше дізнаватися про київську старовину, про цікаве минуле столичних вулиць, будівель, храмів. Крім цього, інформаційні програми «День СІТІ», «Правда СІТІ», гадаю, вже увійшли в історію як одні з найоб'єктивніших і найнеупередженіших програм на вітчизняному інформаційному просторі.

 

- Сьогодні багато хто обговорює стратегію розвитку Києва. Ви як керівник каналу СІТІ також, мабуть, маєте своє бачення? Як, на вашу думку, мають розвиватися медіа, зокрема муніципальні, в цьому новому просторі?

- Оскільки мені імпонують європейські цінності, то відповідно моє бачення розвитку муніципальних ЗМІ є таким, що не передбачає наявності таких ЗМІ в інформаційному просторі. Комунальні медіа сьогодні є абсолютним баластом для споживачів. За великі кошти ми утримуємо муніципальні медіа, які зовсім не відповідають реальним потребам жителів міста. Я вважаю, що доцільніше проводити тендери на інформаційне обслуговування міських державних адміністрацій, що однозначно підвищило б якість контенту будь-якого ЗМІ й було б значно вигідніше економічно. Тобто комунальні ЗМІ треба ліквідувати.

 

Тепер щодо творення нового європейського міського простору. На телеканалі СІТІ практично кожна програма власного виробництва базується власне на цінностях жителів Києва. Ідеологічно ми намагаємося підштовхнути глядачів до усвідомлення базової тези: «Нам тут жити». Відповідно, частина програм зорієнтована на те, щоб розкрити неповторність Києва, а частина програм критикує руйнацію міста і безвідповідальність чиновників. Хаотична забудова історичної частини міста скляними велетнями робить унікальне місто абсолютно безликим, тому основним стратегічним напрямком розвитку Києва має бути збереження архітектурної неповторності шляхом реставрації давніх будівель, стилізації новобудов, створення ландшафтних оаз. Більше того, місто не має своїх ідентифікаторів, а це тягне в застійні часи. Починати треба з цілісної ідеології та усвідомлення того, що ми прагнемо отримати.

 

Катерина Обувайло, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Катерина Обувайло, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5853
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду