«Житомир.info» просить захисту МВС через вимогу чиновника відкрити інформацію про користувачів сайту

20 Жовтня 2011
15731
20 Жовтня 2011
13:09

«Житомир.info» просить захисту МВС через вимогу чиновника відкрити інформацію про користувачів сайту

15731
«Житомир.info» просить захисту МВС через вимогу чиновника відкрити інформацію про користувачів сайту

Керівництво сайту «Житомир.info» занепокоєне зверненням до органів внутрішніх справ керівника управління Держгірпромнагляду по Житомирській області Юрія Бобра, який вимагає надати інформацію про користувачів розділу сайту reporter.zhitomir.info. Про це повідомляє видання.

 

У зв'язку із цим керівництво сайту звернулося до правоохоронних органів з листом.

 

За інформацією видання, приводом до звернення чиновника до органів внутрішніх справ стало розміщення матеріалів, які, на думку пана Бобра, порочать його честь, гідність та ділову репутацію. У редакції зазначають, що розділ reporter.zhitomir.info має відкритий доступ, без проведення моніторингу та ідентифікації своїх користувачів. Цим, на думку редакції, забезпечується право громадян на вільний збір та оприлюднення інформації.

 

«Є всі підстави вважати, що з боку Бобра Юрія Григоровича чи за його вказівкою можливе здійснення вилучення комп'ютерної техніки, яку використовує сайт, здійснення неправомірних та протизаконних дій щодо журналістів та співробітників "Житомир.info"», - йдеться у листі видання, який був надісланий керівникам УМВС України у Житомирській області, прокурору Житомирської області та керівнику УСБУ в Житомирській області.

 

«Детектор медіа» звернулася за коментарем до управління Держгірпромнагляду по Житомирській області, однак там повідомили, що пан Бобер буде лише наступного тижня. ТК надіслала запитання до нього.

 

У відділі зв'язків з громадськістю УМВС в Житомирські області «Детектор медіа» повідомили, що звернення від Юрія Бобра та видання «Житомир.info» до правоохоронних органів надійшло і за ним проводиться перевірка. Її результати поки що не відомі.

 

Однак, на думку юриста Інституту медіа права Ігоря Розкладая, чиновник не може вимагати інформацію про всіх користувачів, адже це порушення приватності і спроба несанкціонованого збору інформації.

 

«Він може вимагати ідентифікації конкретної особи, яка поширила дифамацію. Головне, що це - цивільно-правова суперечка. Такі дії (ідентифікація окремих користувачів. - ТК) вчиняються в судовому порядку. Якщо "Житомир.info" на вимогу суду не надасть такої інформації, власник ресурсу відповідатиме особисто. Про це йдеться в постанові Пленуму ВСУ № 1 від 2009 року», - сказав він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15731
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду