На «ТЕФІ-Співдружність» представили культурно-пізнавальні проекти переважно державних каналів СНД

19 Жовтня 2011
9532
19 Жовтня 2011
12:40

На «ТЕФІ-Співдружність» представили культурно-пізнавальні проекти переважно державних каналів СНД

9532
На «ТЕФІ-Співдружність» представили культурно-пізнавальні проекти переважно державних каналів СНД

20 жовтня розпочався Перший міжнародний телевізійний фестиваль «ТЕФІ-Співдружність». За словами Михайла Швидкого, президента фонду «Академія Російського телебачення», на фестивалі представлені лише телевізійні культурно-пізнавальні програми.

 

«Ми вирішили запросити для участі у фестивалі ті  роботи, які віддзеркалюють процеси, які проходять у культурі, мистецтві, гуманітарній сфері країн СНД. Фестиваль проходить на передодні шостого Форму творчої та наукової інтелігенції країн співдружності, тому цей фестиваль є прелюдією до форуму», - сказав пан Швидкой, і згодом додав: «У нас телевізійний обмін існує на рівні політичних новин А це не складає справжню картину життя. На мою думку, ми стали погано розуміти, і ми намагаємось налагодити певний гуманітарний обмін, тому що його не вистачає».

 

У межах фестивалю не передбачено нагородження робіт призами та представлення їх у різних номінаціях.

 

Телевізійні програми, вироблені у Росії, Україні, Білорусії, Молдові, Азербайджані, Киргизії, Узбекистані, Таджикистані та Казахстані, будуть показані 19 та 20 жовтня. Після цього планується провести круглий стіл.  За словами пана Швидкого,  у підсумку фестивалю мають  бути вироблені різні пропозиції щодо подальшої співпраці телекомпаній-учасників фестивалю. Зокрема, це може бути проведення майстер-класів, ознайомчих поїздок, створення «школи молодих діячів телебачення СНД».

 

«Не було ніяких комісій по відбору.  Зрозумійте, що телебачення залежить від професійного складу гравців. І влаштовувати змагання між російським «Первым каналом» та невеликим каналом з Сиктивкару не варто. Ми не влаштовуємо прямого зіткнення регіонального телебачення з великими каналами.  Не можна порівнювати високе та жирне. Кожен існує  у своєму контексті. Тому ми просто хотіли подивитись роботи інших. Ми вдячні тим, хто прислали роботи. Але я противник змагань. І ми хочемо влаштувати дружню та професійну розмову», - наголосив Михайло Швидкой.

 

У програмі представлені переважно роботи державних телеканалів країн СНД.  Від України участь у фестивалі бере лише Перший національний, який представляє два проекти: «Про що кіно?» виробництва «Савік Шустер студія» та «Фольк-music»

 

У відповідь на запитання «Детектор медіа» про те, як формувався список учасників та робіт,  Михайло Швидкий зазначив, що «ТЕФІ-Співдружність» через державні телерадіокомпанії запросили до участі всі країни та їх канали, які входять до складу СНД. «Ті, хто відгукнулися, зараз беруть участь», - сказав він. Жодних обмежень щодо участі у фестивалі комерційних телеканалів не існувало, сказав він.

 

«На комерційних  телеканалах, які пов'язані з рекламою та рекламодавцями, звичайно ж культурно-гуманітарна проблематика дуже складна. Вважається, що це не рекламоємний продукт, - зазначив Михайло Швидкой, -  Але я б не казав, що культура перебуває за межами цікавості комерційних каналів. Але все ж таки телевізійні проекти, пов'язані з гуманітарної сферою, створюються каналами, які підтримуються державою і є громадськими мовниками, тобто тими каналами, які  у меншому ступені залежать від рекламного продукту».

 

«Академія Російського телебачення», за словами пана Швидкого, планує обговорити можливість  частково профінансувати купівлю прав на культурно-пізнавальні програми, представлені на фестивалі, щоб телекомпанії з різних країн змогли його показати в ефірі:  «Можливо, фонд, я думаю, але я маю обговорити це з колегами завтра на правлінні, частково профінансує очистку прав. Щоб продаж продуктів був не продажем, а обміном. Академія бідна, як церковна миша, а фонд бідний, як церковний пацюк. Ми не настільки багаті, щоб купувати телевізійні продукти, але як допомогти ми подумаємо. Можливо ми залучатимемо інші фонди».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9532
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду