НРКУ закрила авторську програму Леся Танюка на радіо «Культура»

17 Жовтня 2011
15279
17 Жовтня 2011
16:11

НРКУ закрила авторську програму Леся Танюка на радіо «Культура»

15279
Автор вбачає в цьому цензуру
НРКУ закрила авторську програму Леся Танюка на радіо «Культура»

Національна радіокомпанія України відмовилася від авторської програми «Політика і мораль» голови товариства «Меморіал» імені Василя Стуса, голови Національної спілки театральних діячів України Леся Танюка, що виходила щочетверга на третьому каналі Українського радіо - радіо «Культура». Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердили автор програми та керівництво НРКУ.

 

Останній випуск програми «Політика і мораль» вийшов минулого четверга, 13 жовтня. Це був повтор раніше записаного випуску (до цього проект виходив здебільшого в прямому ефірі).

 

Лесь Танюк вбачає в закритті його проекту прояв «цензури проти демократії». «Радіо "Культура" давно відчуває на собі тиск цензури, там давно познімали всі авторські програми, я один тримався два з половиною роки», - зазначив він.

 

За словами пана Танюка, спершу НРКУ скоротила хронометраж його програми із 45 до 35 хвилин. Потім запропонували підписати угоду, яка зобов'язувала автора заздалегідь повідомляти назву і тему програми. «Я підписав, тому що одна справа - повідомити, а інша - дзвінки слухачів, які формують розмову, - пояснив пан Танюк. - Тепер мені сказали провести програму про Бабин Яр, про що я вже робив дві програми. І коли мене люди питатимуть про арешт Тимошенко, я не буду про це відповідати, а повертатимуся до старої теми».

 

Зрештою, каже пан Танюк, на радіо повідомили про зміну концепції: «Редактор мені сказала, що є проблема зі словом "політика", що всі політичні програми переводяться на Перший канал радіо, де обов'язково має бути ведучий від радіо і двоє гостей, які сперечаються між собою, а в мене монолог. Але ж який це монолог, коли є я і публіка?».

 

Генеральний директор Національної радіокомпанії України Тарас Аврахов пояснив «Детектор медіа» відмову від авторської програми «Політика і мораль» Леся Танюка тим, що радіо «Культура» відтепер випускатиме лише програми про культуру. «Канал "Культура" має працювати у темі культури і не дублювати інші канали Українського радіо. Донедавна випадки перетину аналогічної тематики на різних каналах мали місце, тому з вересня було відкореговано сітку мовлення НРКУ, що дозволило чіткіше вибудувати програмну концепцію каналів Українського радіо, аби кожен з них мав своє власне "обличчя", забезпечивши слухачеві ширший вибір передач та чітку ідентифікацію програм. У цьому зв'язку стала очевидною невідповідність концепції програми "Політика і мораль" концепції каналу "Культура". Ми були б раді, якби Лесь Танюк вів  на каналі "Культура" програму, присвячену саме культурі та духовності», - зауважив пан Аврахов.

 

Директор радіо «Культура» Неля Даниленко повідомила, що Лесю Танюку пропонували вести програму про проблеми театру, оскільки він є відомим театрознавцем і режисером, або про шістдесятників, про яких він робив кілька гарних випусків «Політики і моралі». Однак пан Танюк відмовився. «Мені пропонували змінити формат, щоб я не обговорював політику, олігархів і Януковича, а щоб це була по суті балаканина про культуру», - наголосив він.

 

На запитання «Детектор медіа», чи не бажала НРКУ перенести програму «Політика і мораль» з культурно-мистецького каналу «Культура» на Перший канал Українського радіо, який є громадсько-політичним, Тарас Аврахов відповів, що на Першому каналі концепцією не передбачені авторські програми, там є лише журналістські. «Стосовно ж політики та дотичних до неї питань ми б вітали участь Леся Степановича (як гостя ефіру. - ТК) як людини, що має свою позицію, у відповідних програмах Першого каналу Українського радіо, де він у прямому ефірі може обстоювати власну точку зору», - додав гендиректор НРКУ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», минулого року на Першому каналі Національного радіо були закриті всі авторські програми.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15279
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду