Моніторинг теленовин

14 Березня 2006
18018
14 Березня 2006
16:40

Моніторинг теленовин

18018
Предметом дослідження є відповідність теленовин на провідних телеканалах (перш за все – праймових) професійним стандартам
Моніторинг теленовин

«Детектор медіа» продовжує  хвилю власних моніторингів  теленовин.  Нагадаємо, що в різний час  різні автори працювали над цим проектом, він відозмінювався, що можно простежити за тими посиланнями, які є наприкінці цього меседжу для читачів.

На цей час ми, працюючи за тими ж критеріями, що і в попередніх проектах, будемо відстежувати  висвітлення виборчої  тематики  парламентської кампанії-2006.  Маючи на меті, по-перше,    сприяння  покращенню  якості роботи українських каналів щодо поширення повної, достовірної та плюралістичної інформації про  події.  По-друге, стимулювання   в професійному середовищі  медійників  дискусій  стосовно  відповідності роботи інформаційних служб телеканалів  під час виборів загальноприйнятим світовим стандартам демократичної журналістики. Сподіваємося, що це допоможе  зростанню здорової  конкуренції між каналами  та  ефективному впливу журналістів та топ-менеджерів на редакційну політику своїх телеканалів.

Проект „Моніторинг теленовин” з аналізом   якісних   характеристик висвітлювання важливих політичних подій під час виборної кампанії-2006 національними телеканалами  надасть також оціночну  базу для спостерігачів, включаючи і західних, за проведенням виборів в Україні і відповідності роботи ЗМІ в цей період вимогам Ради Європи.

Проект «Детектор медіа»  реалізується за сприяння Фонду  розвитку ЗМІ посольства США в Україні, у партнерстві з Sourcer LLC.

Предметом дослідження  є  відповідність теленовин (перш за все – праймових)  телеканалів  «Інтер», «1+1», Перший, ICTV, Новий канал, СТБ, 5 канал, НТН, «Україна», «Тоніс», К1  професійним стандартам , таким, як оперативність, точність, достовірність, збалансованість, повнота, простота, логічність, відмежування коментарів від фактів.

Пригадаємо ці стандарти:

Оперативність
Чи встигла редакція повідомити про денну новину в праймівському випуску.
В якому форматі подано новину (тобто чи встигли зробити повноцінний матеріал чи подали лише усне інформаційне повідомлення і т.д.)
В окремих випадках порівнюватимемо оперативність роботи різних каналів за окремою новиною.

Точність
Відповідність дійсності конкретних фактів.
Точність цитування висловлювань ньюзмейкерів.
(перевірятиметься за повідомленнями авторитетних інформаційних агентств та за матеріалами (“Огляду телеефіру”)

Достовірність
Чи чітко ідентифіковано джерело кожної конкретної новини.
Чи є вказане джерело авторитетним для конкретної новини.
Наскільки вказане джерело є близьким до першоджерела новини.

Збалансованість
Чи подані в новинах позиції всіх сторін кожного конфлікту.
У тому числі – чи є цитування конкретного ньюзмейкера відображенням саме позиції даної сторони конфлікту, а не імітацією балансу.
В окремих – найвідповідальніших – випадках порівнюватимемо також форму подачі позиції (цитування, синхрон, виступ в прямому ефірі етс.)

Повнота
Наскільки повно подано новину (тобто чи вдалося журналісту відповісти своїм матеріалом на класичні запитання: “що? де? коли? ...як? чому?”).
Чи зазначено всі необхідні контексти і супутні дані (бекграунди), чи подано у складних випадках не тільки думки учасників подій, а й незалежних експертів, які б визначали „+” та „-„ кожної з позицій?

Простота
Чи подано новину доступним способом і доступною для середнього глядача мовою.
     
Логічність
Дотримання формальної логіки при викладенні матеріалу. Чи дотримано єдності місця та часу в конкретному матеріалі.

Відмежування коментарів від фактів
Чи чітко відмежовано коментарі редакції чи автора матеріалу від фактів (в разі, якщо такі коментарі подаються новинами).

Крім того, буде приділено увагу невиправданому використанню в матеріалі оцінювальних суджень, оцінювальної лексики.

Звертаємо Вашу увагу на те, що абсолютної об’єктивності за вказаними критеріями, зрозуміло, досягти важко, а за деякими з них – взагалі неможливо за означенням. Методологія нашого моніторингу також, безумовно, не досконала.  “Детектор медіа” буде вдячна журналістам, редакторам і глядачам за будь-які аргументовані критичні зауваження стосовно  моніторингу. Переконливі зауваження враховуватимуться в подальшій роботі.


Окремі помилки чи неточності в оглядах (від такого не гарантований ніхто, в тому числі і співробітники “Детектор медіа”) можна буде оскаржити за адресою (info@detector.media). Аргументовані оскарження виправлятимуться в наступному найближчому за часом огляді моніторингу.

Крім того, читачі вільні дискутувати на форумі “Детектор медіа” з приводу окремих моментів або ж загальної методики. Аргументовані зауваження з форуму також враховуватимуться в подальшій роботі.

Ми добре усвідомлюємо, що певні похибки в роботі новинних служб можуть мати цілком об'єктивні причини. Просимо ще раз зважити на те, що "Детектор медіа" в даному моніторингу виходитиме не з реалій конкретних редакцій, не з обставин конкретних подій, а лише з того, що разом з глядачами ми побачили в ефірі , тобто з результату зусиль новинних команд телеканалів .

І головне. Відстежуючи журналістські чи редакційні помилки, “Детектор медіа” не має на меті когось образити. Редакторів та журналістів ми ще раз закликаємо до нормальної співпраці і нагадуємо, що наше видання є вузькопрофільним, спеціальним, а телевізійні новини – дивляться сотні, а подеколи й мільйони глядачів.  Продовжуючи цей проект, “Детектор медіа” має єдину мету: сприяти подальшому підвищенню професійної якості українських теленовин і професійної кваліфікованості тележурналістів.

За формою – правильно, за змістом – знущання

Як висвітлювали телеканали головні новини виборчої кампанії протягом тижня з 23 по 29 серпня 2004 року.

РОБОТА НАД ПОМИЛКАМИ

Моніторинг медіа-технологій

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18018
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду