У жовтні з’явиться «український Wikileaks» у сфері тендерів

5 Жовтня 2011
13019
5 Жовтня 2011
12:54

У жовтні з’явиться «український Wikileaks» у сфері тендерів

13019
У жовтні з’явиться «український Wikileaks» у сфері тендерів

В Україні запустять спеціалізований сайт про корупцію в державних тендерах. Про це повідомила прес-служба творчого об'єднання ТОРО, контактної групи Transparency International в Україні.

 

Сайт з'явиться за ініціативи партнерства «За доброчесні державні закупівлі».

 

Новий ресурс дозволить усім охочим долучатися до громадського моніторингу за державними закупівлями та поповнювати базу даних корупціонерів.

 

«Ми запускаємо інтернет-ресурс, такий собі "український Wikileaks", де буде створено базу резонансних корупційних тендерів, - зазначив під час робочої зустрічі президент Творчого об'єднання "ТОРО", представник секретаріату Партнерства Олексій Хмара, - Проте ми не будемо виконувати роль правоохоронців, поповнюватимемо базу з відкритих джерел, наприклад, засобів масової інформації. На сайті можна буде знайти інформацію про зловживання, про те, хто став їх ініціатором, і на чию користь, власне, тендер був вирішений».

 

Як прокоментував «Телекритиці» Олексій Хмара, новий інтернет-ресурс не копіюватиме сайт «Наші гроші», а доповнюватиме його: «"Наші гроші" - доволі спеціалізований ресурс, де журналісти відстежують закупівлі, а потім про те, що вони побачили, розказують на сторінках свого видання. У нас трохи інша ціль - створення бази даних корупціонерів. Ми, беручи інформацію з тих самих "Наших грошей"  та інших джерел, хочемо, щоб прості громадяни могли описати корупційні випадки, які їм трапилися, в доволі простенькій формі. Це буде накопичення цих всіх проявів корупції на регіональному, всеукраїнському і інших рівнях. У «Наших грошей» через технічні особливості такої можливості немає».

 

Таким чином, за словами Олексія Хмари, сайт наповнюватимуть самі користувачі, а функцію модератора поки що виконуватиме ТОРО на чолі з Василем Зайцевим.

 

Ресурс матиме три частини, один з них - «Корупції в закупівлях», другий - своєрідний ресурсний центр для громадських антикорупціонерів, «де можна навчитися контролювати тендери онлайн і через комунікації один з одним», третій розділ стосується загальної інформації про державні закупівлі. Як підкреслив Олексій Хмара, створення бази корупціонерів - це тільки один з багатьох напрямів діяльності ресурсу, на якому планується зосередитися в найближчий рік.

 

Наразі сайт тестується як платформа, його запуск планується наприкінці жовтня цього року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13019
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
q
4592 дн. тому
а как же http://nashigroshi.org/ ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду