detector.media
05.10.2011 12:54
У жовтні з’явиться «український Wikileaks» у сфері тендерів

В Україні запустять спеціалізований сайт про корупцію в державних тендерах. Про це повідомила прес-служба творчого об'єднання ТОРО, контактної групи Transparency International в Україні.

 

Сайт з'явиться за ініціативи партнерства «За доброчесні державні закупівлі».

 

Новий ресурс дозволить усім охочим долучатися до громадського моніторингу за державними закупівлями та поповнювати базу даних корупціонерів.

 

«Ми запускаємо інтернет-ресурс, такий собі "український Wikileaks", де буде створено базу резонансних корупційних тендерів, - зазначив під час робочої зустрічі президент Творчого об'єднання "ТОРО", представник секретаріату Партнерства Олексій Хмара, - Проте ми не будемо виконувати роль правоохоронців, поповнюватимемо базу з відкритих джерел, наприклад, засобів масової інформації. На сайті можна буде знайти інформацію про зловживання, про те, хто став їх ініціатором, і на чию користь, власне, тендер був вирішений».

 

Як прокоментував «Телекритиці» Олексій Хмара, новий інтернет-ресурс не копіюватиме сайт «Наші гроші», а доповнюватиме його: «"Наші гроші" - доволі спеціалізований ресурс, де журналісти відстежують закупівлі, а потім про те, що вони побачили, розказують на сторінках свого видання. У нас трохи інша ціль - створення бази даних корупціонерів. Ми, беручи інформацію з тих самих "Наших грошей"  та інших джерел, хочемо, щоб прості громадяни могли описати корупційні випадки, які їм трапилися, в доволі простенькій формі. Це буде накопичення цих всіх проявів корупції на регіональному, всеукраїнському і інших рівнях. У «Наших грошей» через технічні особливості такої можливості немає».

 

Таким чином, за словами Олексія Хмари, сайт наповнюватимуть самі користувачі, а функцію модератора поки що виконуватиме ТОРО на чолі з Василем Зайцевим.

 

Ресурс матиме три частини, один з них - «Корупції в закупівлях», другий - своєрідний ресурсний центр для громадських антикорупціонерів, «де можна навчитися контролювати тендери онлайн і через комунікації один з одним», третій розділ стосується загальної інформації про державні закупівлі. Як підкреслив Олексій Хмара, створення бази корупціонерів - це тільки один з багатьох напрямів діяльності ресурсу, на якому планується зосередитися в найближчий рік.

 

Наразі сайт тестується як платформа, його запуск планується наприкінці жовтня цього року.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY