В Ірані арештовано шістьох документалістів

20 Вересня 2011
6902
20 Вересня 2011
12:21

В Ірані арештовано шістьох документалістів

6902
В Ірані арештовано шістьох документалістів

Влада у Тегерані арештувала наприкінці минулого тижня групу незалежних кіномитців, повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ).

 

Їх звинувачено в причетності до «закордонної змови» у зв'язку з показом документального фільму про вищого керівника Ірану аятоллу Алі Хосейні Хаменеї. Арешт відбувся наступного дня після того, як вийшла в ефір телестрічка служби BBC мовою фарсі.

 

На новинному сайті «Дім прав людини» в Ірані вміщено прізвища п'яти з шести арештованих, серед яких одна жінка. Це - Нассер Саффаріан, Моджтаба Міртахмасбі, Хаді Афарідех, Мохсен Шахрназдар і Катаюн Шахабін. Жодних конкретних звинувачень проти них формально не висунуто.

 

Тільки-но BBC почала рекламувати фільм, як іранська влада та її приспішники вирішили завдати превентивного удару, відзначає британська телерадіомовна корпорація. За декілька днів до показу стрічки державна інформаційна агенція IRNA поширила заяву Клубу молодих журналістів, в якій «передбачила» неминучість арешту членів «шпигунської мережі  BBC» і застосування щодо її учасників, що «маскуються під машкарою митців», «необхідних правничих заходів».

 

Натомість британська корпорація заявила, що документальний фільм про аятоллу - це її власна продукція і жоден з шести арештованих іранських кіномитців не має до неї  стосунку.

 

Представник BBC Джеймс Рейнольдс повідомив, що сигнал забороненого в Ірані телеканалу, який іноді буває доступним на території країни через супутникові антени, під час показу  документального фільму постійно переривали.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6902
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду