Нові медіа vs традиційні

13 Вересня 2011
28391
13 Вересня 2011
16:03

Нові медіа vs традиційні

28391
або Яку роль можуть відіграти соціальні мережі у встановленні глобальної демократії
Нові медіа vs традиційні

Боротьба за глобальну демократію лише розпочалася, але ніхто не знає, коли цієї мети буде досягнуто. Про це заявив прем'єр-міністр землі Бранденбург Матіас Плацек на відкритті міжнародної конференції M100 Sanssouci Colloquium 2011 під назвою «Глобальна демократія - тріумф соціальних мереж?», яка 8 вересня всьоме відбувалася в Потсдамі. Хоча поки що незрозуміло, що буде на Близькому Сході, але революції в Тунісі, Єгипті, повстання і громадянська війна в Лівії, сутички в Сирії дають надію, наголосив пан Плацек. У своєму короткому і досить обгрунтованому виступі прем'єр-міністр зазначив, що революції й досі роблять люди, а медіа можуть лише сприяти, бо як і раніше справедливою залишається аксіома, що для успіху революції потрібна критична маса людей, котрі виступають проти гноблення.

 

Пан Плацек також наголосив, що революцію можна назвати успішною, коли в країні встановиться новий демократичний порядок. За його словами, важливо залучити всіх у гру, створити незалежні мас-медіа, і Захід має в цьому допомогти.

 

Більшість учасників конференції погоджувалися з думкою глави уряду Бранденбургу і розповідали про особливості арабських революцій. Зокрема, директор туніської соціальної мережі Global Voices Online Самі Бен Гхарбіа зазначив, що в Тунісі всі соціальні мережі, учасники яких могли обмінюватися інформацією, відео, були заблоковані владою. 2009 року було заблоковано навіть Facebook. Але завдяки великим протестам, що тривали десять днів, президент змушений був відновити роботу цієї мережі. За словами Бен Гхарбіа, Facebook допоміг мобілізувати населення, передаючи картинки репресій і залякування. З іншого боку, додав він, телеканал Aljazeera був головним джерелом постачання новин, а також показував, як повалити уряд.

 

Директор Global Voices Online зауважив і недоліки соціальних медіамереж. За його словами, вони страждають від непрофесіоналізму, поширюють багато чуток, неперевірених повідомлень. Водночас він уважає, що після революції соціальні мережі можуть відігравати позитивну роль, організовувати дебати з наявних у країні проблем, майбутньої конституції тощо.

 

Директор розміщеного в Касабланці Центру за свободу мас-медіа на Близькому Сході і Північній Африці Саїд Есуламі вважає, що мас-медіа мають підтримувати людей у боротьбі за звільнення від тиранії. Він наголосив на позитивній ролі соціальних мереж, які дають інформацію про дії поліції та секретних служб проти народу і таким чином допомагають побороти страх. І головне, наголосив Есуламі, щоб люди відчули психологічний момент: зараз або ніколи.

 

Тим часом доктор Асієм Ель Дифрауї з берлінського Інституту міжнародної політики і безпеки вважає, що після революцій в Тунісі та Єгипті потрібно звертати більшу увагу на створення надійних джерел інформації, навчати людей, як працює демократія у великих і малих містах, як діє конституційній суд, як проводять вибори.

 

На думку редактора The Economist із питань Близького Сходу і Африки Ксана Смайлі, демократія змінить цей регіон, і він більше не буде таким, яким був досі. Він також зазначив, що Туніс та Єгипет не є демократичними країнами, їм треба багато зробити, щоб цього досягти.

 

І справді, у цих країнах є проблеми. Головний редактор туніського радіо «Каліма» Сихем Бенседрін сказала, що очолювана нею радіостанція не може отримати дозволу на трансляцію в FM-діапазоні. За її словами, уряд хоче контролювати соціальні мережі, і «ми досі боремося за свободу».

 

Оптимістичніше розглядає роль соціальних мереж Слободан Джінович, засновник студентського руху OTPOR, якому вдалося повалити диктатуру Мілошевича. На його думку, соціальні мережі й нові технології пришвидшують здійснення революцій. «Нам удалося усунути диктатора Мілошевича за 10 років, у Грузії революцію вдалося здійснити за 2-3 роки, в Україні - за один рік, а Єгипті та Тунісі - за декілька місяців», - сказав Джінович. Він звернув увагу на те, що диктатори й авторитарні режими вчаться застосовувати нові технології, соціальні мережі на свою користь.

 

Не оминули учасники конференції стану таких двох країн, як Білорусь, що має останнього диктатора в Європі, і Росії. Як зазначив керівник служби новин Radio Free Europe Джей Толсон, у Білорусі та Росії є багато соціальних мереж, але не вистачає основи - сильного громадянського суспільства. Окрім того, звернув увагу Толсон, Росія використала розчарування революціями на пострадянському просторі на свою користь, і на російському телебаченні арабські революції порівнювали з «кольоровими» революціями в Україні, Грузії та Киргизстані. Він також застеріг, що деякі диктатори можуть використати соціальні мережі, щоб не дати створити громадянського суспільства.

 

Зі свого боку головний редактор польського тижневика FACT Гжегож Янковський погоджується, що соціальні мережі справді допомагають обмінюватися думками, але не згоден з тим, що вони можуть робити революції. Коли виник рух «Солідарність», не було ані соціальних мереж, ані опозиційних газет, нагадав польський журналіст. На його думку, нові медіа можуть полегшити наше життя, але обмін думок не має стосунку до зміни уряду.

 

Говорячи про вплив нових мас-медіа на традиційні, учасники погоджувалися з тим, що традиційні медіа не можуть ігнорувати зміни і, щоб вижити і бути успішними, мають адаптуватися. На думку керівного редактора каїрської газети Al-Masry Al-Youm Фатхі Абу Хатаба, Інтернет виявив обмеженість традиційних ЗМІ. «Люди чекали на нові медіа, бо були незадоволені традиційними медіа», - сказав він. Водночас, додав він, це ще питання, чи традиційні медіа залишаються традиційним, оскільки багато з них перейшло в Інтернет і має власні веб-сторінки. Директор із питань свободи слова у всьому світі розміщеного в Сан-Франциско фонду Electronic Frontier Джілліан Йорк звернула увагу на те, що друковані ЗМІ почали писати про те, що робиться й що обговорюють в соціальних мережах. За її словами, деякі телеканали стали присвячувати п'ятихвилинні передачі, у яких розповідають про те, що відбувається в соціальних мережах. Треба поєднувати соціальні мережі і традиційні мас-медіа, уважає вона.

 

Фатхі Абу Хатаб зауважив, що традиційним мас-медіа потрібно шукати відповідну бізнес-модель, щоб бути успішними. За його словами, є передплата новин по мобільному телефону і SMS-сервіс, як це вже робить його видання.

 

Щоб не було, але учасники цієї конференції одностайні в тому, що регіон Північної Африки і Близький Схід, де відбулися арабські революції чи ще відбудуться, уже не буде таким, як раніше. Також ні в кого немає сумнівів, що впровадження демократії в цьому регіоні залежатиме великою мірою від народів цих країн.

 

Микола Сірук, «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Микола Сірук,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
28391
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду