БЮТівці просять виробника Euronews запобігти пропаганді в українській версії

27 Серпня 2011
15204
27 Серпня 2011
20:56

БЮТівці просять виробника Euronews запобігти пропаганді в українській версії

15204
БЮТівці просять виробника Euronews запобігти пропаганді в українській версії

Народні депутати від БЮТ із Комітету свободи слова висловлюють тривогу за редакційну незалежність української версії EuroNews. Про це йдеться в листі депутатів Андрія Шевченка, Олександра Абдулліна та Віктора Уколова до компанії SOCEMIE, виробника EuroNews, текст якого розміщений на сайті «Батьківщини».

 

Наводимо текст листа повністю:

 

Відкритий лист народних депутатів з Комітету свободи слова до SOCEMIE/EuroNews щодо запуску української версії EuroNews

 

Вельмишановні панове!

 

Цим листом вітаємо Вас із запуском української версії Euronews і - водночас - висловлюємо серйозну тривогу за редакційну незалежність Вашого нового проекту.

 

Як Ви знаєте, вже перший день роботи української версії в ефірі викликав скандал: висвітлення подій 24 серпня, в день 20-ліття незалежності України, в українській версії виглядало політично заангажованим в інтересах влади.

 

Порівняння текстів англійської та української версій засвідчує політичне забарвлення української версії. Українська редакція оминула згадку про політичний судовий процес над лідером опозиції Юлією Тимошенко та її арешт. Редакція суттєво занизила кількість учасників акцій протесту проти Президента Януковича. Також редакція приховала факт заборони владою мирних зібрань громадян у Києві та інших містах України у День незалежності.

 

Для українських глядачів є очевидним, що Національна телекомпанія України, яка сформувала українську редакцію Euronews, жорстко контролюється в інформаційній політиці командою Президента Януковича. Згідно з численними моніторингами та оцінками міжнародних журналістських організацій (зокрема, "Репортерів без кордонів"), новини державного телеканалу є заангажованими в інтересах влади і спотворюють висвітлення політичних тем.

 

Ми вважаємо неприйнятним, щоб ця ганебна практика була перенесена з державного телебачення України на українську версію Euronews. Недопустимо, щоб коштом платників податків з України та під прикриттям шанованого в усьому світі бренду Euronews працював пропагандистський канал, який не відповідає журналістським стандартам.

 

У зв'язку з цим ми закликаємо SOCEMIE як виробника Euronews:

 

1) попередити Ваших українських партнерів про неприпустимість політичної пропаганди в щойно утвореній українській версії Euronews;

2) розглянути можливість заміни керівництва української редакції Euronews на таке, що зможе гарантувати редакційну незалежність продукту;

3) залучити представників української журналістської спільноти, громадянського суспільства для подальшої оцінки якості української версії.

 

Для нас як для членів парламентського комітету свободи слова Ваша реакція буде одним з факторів при підтвердженні бюджетного фінансування Національної телекомпанії України наступного року.

 

З побажанням успіхів та надією на співпрацю,

народні депутати України:

 

Андрій Шевченко

Олександр Абдуллін

Віктор Уколов

 

Як писала «Детектор медіа», в англійському тексті новини про День Незалежності України зазначено, що Віктор Янукович у своїй святковій промові не згадав ані словом про процес над Юлією Тимошенко, який розколов громадську думку. В українській версії новині про це не згадуються, натомість сказано про те, що Віктор Янукович покладав квіти до пам'ятників. Також в українській версії сказано про кілька сотень протестувальників, які вийшли на мітинги опозиції 24 серпня, тимчасом як в англійській - про тисячі.

 

Раніше прес-служба Національної телекомпанії України, яка є акціонером Euronews повідомляла, що за правилами Euronews цілодобове мовлення каналу є однаковим в усьому світі, однак за умови ідентичного відеоряду текст кожної з мовних версій, які існують сьогодні, є оригінальним. Утім, Україна стала першою країною світу, яка отримала право на виробництво місцевих українських новин та поширення їх на регулярній основі в рамках трансляції української версії Euronews. Для цього керівництво Euronews погодилося щоденно виділяти часові інтервали в україномовній версії для трансляції виключно українських новин.

 

Керівник української редакції Euronews у Ліоні Фідель Павленко у коментарі «Детектор медіа» пояснив відмінності в сюжетах української та англійської редакції тим, що журналісти мовних редакцій не перекладають новини однієї чи іншої редакції, а пишуть власні.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15204
Коментарі
13
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Здивований
4631 дн. тому
Невже в партії регіонів немає грошей на україномовних тролів? Чому всі коментарі написано ніби під копірку? Писав один писака, та й той видохся? В гадюки в серпентаріях беруть отруту раз на кілька днів, а йому, бідолашному, по 8 годин щодня треба з себе щось вичавлювати :(
Санек
4633 дн. тому
Сразу видно уровень "развития".Письмо сродни "на деревню дедушке".Если бі не примитивизм ,то может узнали бі ,прежде чем писать,что тексты в Euronews имеют писать только представители того государства,которы еэти нновости предоставляют
"1 сентября"
4633 дн. тому
началось осеннее обострение у бютанутых.Обычно это происходит весной и осенью.Как профилактика-выписывают валиум .Теперь дилирий сформировался на пчеве навязчивой идеи о том,что Киев контролирует Лионский оффис Евроньюса.Бохиня через медиума пастора будоражит умы .Гркстно.Страна только начала становиться на ноги после оранжевого коррупционно-маргинального цунами,но предатели,провокаторы и желающие попиарить бесплатно бютоголовых еще кишат даже в парkаменте как тараканы на антресолях((
зритель
4633 дн. тому
Было бы хорошо, чтоб высвечивалась часть айпи как на УП. А то непонятно откуда столько голубых набежало. Может они все строчат из АП в Киеве? И хотелось бы узнать у них что Янык хорошего сделал за 1,5 года для простых людей.
авалон
4633 дн. тому
сколько можно им обьяснять эти депутатам-не разбираются в структуре евровидения-пиартесь на 5 канале,там почти бесплатно.А не нужно гворить вещи и тербовать нвозможного.НЕ БУДУТ Ссейчас под вашу дудку,ваше время прошло.Сейчас свобода прессы!
Илья
4634 дн. тому
говорят,когда человек ничего не может сделать путного,он портит жизнь другим.Так и эти.Борцы за свободу свеого кошелька от кризиса.Марш на работу и не мешайте людям работать н аблаго Украині!Депутаты....
херес
4634 дн. тому
бачу,бютануті знов бажать безкоштовно попіаритись на державі за рахунок іміджу Euronews
first of september
4634 дн. тому
Eti vse pisma chast odngo zagovora amerikanskih mszzonov po unichtojeniu UkrainyRanshe bila gonka voorujeniy,a teper mojno unichtojat zelie strany iznutry nazivaya ih ne sootvetstvuyischimi prainzipam amerikanskoy demokratii i vvodit tuda voiska.Skajite potom spasibo deputatam ot Timoshenko i prodajnim iudam deputatam
Иван Григорьевич
4634 дн. тому
Украинские парламентарии от БЮТ показали еще раз свою некомпетентность в вопросах, в которых могли бы потрудиться узнать некотороые тонкости. Особенно не ожидал тоакого от господина Шевченко,уж он то должен понимать что пишет...Или они действительно ничего не понимают в ТВ, или просто хотят попиариться еще раз за свет имиджа Украины. В кое века стартовал удачно международный проект, который несет новости про Украину на весь мир,и это нужно обгадить и растоптать на благо своего самопиара.Я бы лучше пошел на их месте забор покрасил,чем писать то,в чем не понимаю ничего.Если бы они поинтересовались, они бы знали,что руководство Euronews не решает кому и что писать про свою страну,и тем более перекывать финансирование ради свои политические предпочтения выше блага Страны.
Станислав
4634 дн. тому
..Раньше ЦРУ готовила годами агентов и засылала их в СССР,чтобы они втихаря разрушали государство. Теперь это все прошлом.Теперь есть журналисты, которые получают ,к примеру 10.000 долларов из какого-то американского фонда,и отрабатывая их позиционируют на международной арене Украину как ущербное ,недоразвитое, агрессивно настроенное против своих граждан государство, в кторое и ехать не хочется ,не то чтобы деньги в экономику вкладывать.А депутаты из бют им в этом помогают своими дискредитирующими Украину письмами
сема
4634 дн. тому
все время чего то требуют,а сами ничего путного для страны не сдеалали,-толбео болтают и кляузы пишут.Бумажная партия бют
сема
4634 дн. тому
все время чего то требуют,а сами ничего путного для страны не сдеалали,-толбео болтают и кляузы пишут.Бумажная партия бют
ким
4634 дн. тому
Это специально Уколов на УТ-1 наезжает. Требует, чтобы его, Уколова взяли руководить детским Евровидением и вообще детскими программами. Очень хочет парень заняться тем, что действительно любит.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду