У Дніпропетровську презентують виставку унікальних видань часів виборювання незалежності України

25 Серпня 2011
20979
25 Серпня 2011
18:36

У Дніпропетровську презентують виставку унікальних видань часів виборювання незалежності України

20979
У Дніпропетровську відкрили виставку періодичних видань часів виборювання незалежності України «Спочатку було «Слово». Це – неформальні газети і журнали, альтернативні тодішнім офіційним виданням. Родзинка зібрання самвидаву – експонат, якому немає аналогів в Україні, – рукописна стінна газета.
У Дніпропетровську презентують виставку унікальних видань часів виборювання незалежності України

Виставка альтернативної періодики у Дніпропетровську, кажуть організатори, відтворює один із найцікавіших періодів виборювання Незалежності - 1986-1991 роки. Старший науковий співробітник музею «Літературне Придніпров'я» Світлана Мартинова зібрала воєдино десятки примірників неформальних газет та журналів, які видавали тоді громадсько-політичні рухи й об'єднання краю.

 

 

Неформальна газета «Форум»

 

Усі видавництва у Дніпропетровську і області наприкінці 80-х були під партійним контролем, отож оригінал-макети цих видань готували у приватних помешканнях. Спершу набирали на машинці, потім розмножували фотоспособом. Окремі видання відвозили до Литви, де друкували невеликим накладом - й 10-15 тисяч примірників.



Творці тієї преси - газети «Форум», журналу «Жорна», часопису «Борисфен» та інших - давали читачам неупереджений погляд на події сьогодення й історії, кажеСвітлана Мартинова.


«Іноді це був просто ризик для життя. Цю газету поширювали, її продавали і роздавали, і автори дуже ризикували», - зазначила вона в інтерв'ю Радіо Свобода.

 

 

Унікальна рукописна газета «Слово» кінця 80-их - початку 90-их

 

Опозиційна... стіннівка


Родзинка зібрання - експонат, якому немає аналогів в Україні, - рукописна газета «Слово». Вона була органом місцевого Товариства української мови і виходила в одному лише примірнику раз на місяць упродовж трьох років.


Активісти не мали коштів на друк, отож наносили текст тушшю від руки прямо на звичайний ватман. Писали про наслідки Чорнобиля, русифікацію на Дніпропетровщині, необхідність перейменування вулиць і парків, «білі плями» в історії України, зокрема, Голодомор. Саму газету вивішували прямо у вікні в одній із будівель на центральному проспекті. Там її читали люди.



«Газета мала величезний резонанс у місті. Із найвіддаленіших куточків міста їхали люди в центр спеціально, щоб прочитати «Слово». Воно вражало сміливістю поставлених питань. Головна тема - збереження національної культури, духовності, мови. «Слово» вступало в полеміку з місцевою владою, зокрема, стосовно екології довкілля й екології пам'яті», - зазначає Світлана Мартинова.


Значущою мистецькою подією Придніпров'я того часу дослідники називають і культурологічний альманах «Пороги». Там друкували твори письменників, котрих переслідувало КДБ, - Івана Дзюби, Євгена Сверстюка, Юрія Вівташа та інших. Головним редактором був поет, багаторічний політичний в'язень Іван Сокульський.


Виставка альтернативної преси у Дніпропетровську триватиме до середини вересня.

 

 

Альманах «Пороги»  

 

Юлія Рацибарська, «Радіо свобода»

Ілюстрації -   «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юлія Рацибарська, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20979
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду