У Дніпропетровську зняли фільм про Валер’яна Підмогильного

25 Липня 2011
10037
25 Липня 2011
12:12

У Дніпропетровську зняли фільм про Валер’яна Підмогильного

10037
У Дніпропетровську зняли фільм про Валер’яна Підмогильного

У Дніпропетровську зняли документальний фільм про письменника-земляка Валер'яна Підмогильного. Це перша стрічка кіноциклу «Розстріляне відродження». Її творці відшукали і дослідили кілька невідомих фактів із життя письменника, а також простежили долю його дружини та сина.

 

Валер'ян Підмогильний був одним із понад тисячі в'язнів Соловецького табору особливого призначення, розстріляних 1937 року за постановою НКВС. Тоді було знищено близько 300 українських літераторів покоління 20-х років.
 
Фільм про Валер'яна Підмогильного розпочинається даними його біографії:«Валер'ян Петрович Підмогильний народився 2 лютого 1901 року у селі Чаплі на Катеринославщині. Батько - Петро Підмогильний - був родом із села Писарівка, землі своєї не мав, був конторником»...  

«Дніпропетровський» період життя Підмогильного недостатньо вивчений. У приміському селищі Чаплі (зараз це частина мегаполісу), де виріс письменник, вже не лишилося ані його рідної хати, ні людей, які знали цю сім'ю. Проте творці фільму - режисер Наталя Огородня і краєзнавець Микола Чабан - змогли зібрати деякі нові відомості.
 
Серед цікавих фактів те, що звичайна селянська сім'я Підмогильних прагнула дати своїм дітям гідну освіту і навіть наймала для цього вчителів. Крім того, ентузіасти відшукали будівлю школи, де він сам вчителював 1920-му році. За дивним збігом обставин, зараз - це приміщення літературного музею.
 
«Про нього нічого не знали до початку 90-их»

Церква у Чаплях, де, за деякими даними, хрестили Валер'яна Підмогильного

Церква у Чаплях, де, за деякими даними, хрестили Валер'яна Підмогильного

 

Що ж до вцілілої церкви у Чаплях, то дані, що саме там хрестили Валер'яна і саме там вінчалися його батьки, поки не підтвердились, розказала Радіо Свобода режисер і сценарист фільму Наталя Огородня.
 
«Ми туди їздили на зйомки, але архів цієї церкви не зберігся. Купа церковних книг була схожа на сміття, яке згнило і нічого не можна було відновити. А взагалі найбільша «біла пляма» - це те, що про цю людину нічого не знали до початку 90-их років, розпаду Радянського Союзу. Тільки після цього почали говорити, і то тільки завдяки діаспорі», - розповіла Наталя Огородня.
 
Валер'яна Підмогильного називають провісником європейського екзистенціалізму. Дослідники кажуть: він на чверть століття випередив творчі пошуки французьких письменників-інтелектуалів, зокрема Сартра.
 
В українській літературі він був одним із перших, хто досліджував феномен селянського руху під проводом Махна. Відтак потрапив до списку «неблагонадійних», розказує дніпропетровський краєзнавець і журналіст, біограф Валер'яна Підмогильного Микола Чабан.
 
«Твір «Третя революція» - це твір, у якому Підмогильний спробував дослідити феномен махновського руху, «Третя революція» - це коли вже село пішло на місто. Він спробував відповісти на запитання, чому за Махном пішли мільйони селянства, як він зміг зрозуміти кривди селянські», - каже краєзнавець.
 
«Паризька загадка» Підмогильного і трагічна доля його дружини 

 

Перше видання роману Підмогильного «Місто»

Перше видання роману Підмогильного «Місто»

 

Серед розкритих творцями фільму про Підмогильного фактів - дані про долю його рідних. Дружина Катерина після розстрілу Підмогильного поневірялась по чужих квартирах і намагалася перевидати його твори, проте безуспішно. Її не стало у 60-ті. Син Роман, якого у таборових листах Підмогильний ніжно називає «Ромасиком», помер молодим через серцеву хворобу.
 
А втім, творці стрічки визнають: поки не дослідили у житті та творчості письменника ще декілька «білих плям». Зокрема, лишається загадкою його імовірна подорож до Парижа.
 
Фільм про Валер'яна Підмогильного, за задумом ініціаторів, стане першим у кіноциклі про «Розстріляне відродження», каже керівник проекту, директор Дніпропетровського міського телетеатруОльга Волошина.
 
«Дніпропетровці не дуже знають, кого народила ця земля. Тут народились і зростали люди, яких знає увесь світ», - зазначила в інтерв'ю Радіо Свобода Ольга Волошина.
 
Стрічку про Валер'яна Підмогильного у Дніпропетровську планують презентувати широкій громадськості, а також показати по телебаченню.

Довідка

Валер'ян Підмогильний (1901-1937) - український письменник і перекладач, один з найвидатніших прозаїків українського «Розстріляного відродження».

У творчому доробку письменника - оповідання, повісті, романи, зокрема, роман «Місто», одна із знакових книг століття, а також переклади творів Франса, Бальзака, Мопассана, Стендаля, Дідро.

1935 року Валер'ян Підмогильний був засуджений за приналежність до «групи письменників-націоналістів з терористичними настроями у ставленні до вождів партії» до десяти років ув'язнення. Пізніше особлива трійка УНКВС винесла новий вирок - розстріл. Разом із Валер'яном Підмогильним у Карелії, в урочищі Сандармох, 1937 року були розстріляні Микола Зеров, Валер'ян Поліщук, Григорій Епік, Лесь Курбас, Микола Куліш, Мирослав Ірчан, Юліан Шпол. Підмогильного реабілітували 1956 року.

www.radiosvoboda.org

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юлія Рацибарська, www.radiosvoboda.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10037
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду