Союз юристів України занепокоєний прямою трансляцією суду над Тимошенко

5 Липня 2011
12464
5 Липня 2011
13:00

Союз юристів України занепокоєний прямою трансляцією суду над Тимошенко

12464
Якщо через прямий ефір процес використовують як політичну трибуну, суддя вправі заборонити трансляцію
Союз юристів України занепокоєний прямою трансляцією суду над Тимошенко

Союз юристів України (СЮУ) висловлює занепокоєння тим, що пряма трансляція засідання суду у справі Юлії Тимошенко може нанести шкоду основним засадам судочинства та спричинити тиск на свідків. Про це йдеться у заяві голови союзу Валерія Євдокимова.

 

«Відповідно до чинного законодавства судовий розгляд будь-якої кримінальної справи повинен відбуватися з дотриманням принципу верховенства права та вимог кримінально-процесуального законодавства. Наразі суд підійшов до основної стадії процесу - судового розгляду. Він мусить допитати свідків, експертів, дослідити докази у справі, а потім у нарадчій кімнаті визначитися щодо винуватості чи невинуватості підсудного. Проте використовуючи цей судовий процес, окремі політичні сили намагаються дестабілізувати суспільство, закликаючи громадян до ігнорування інститутів держави та невиконання законів»«, - йдеться у заяві СЮУ.

 

Зокрема, пан Євдокимов звертає увагу на те, що статтею 293 Кримінально-процесуального кодексу України з метою унеможливлення впливу на свідчення свідків передбачено їх видалення із зали суду.

 

«Об\'єктивність їх показів забезпечується саме недопустимістю спілкування допитаних свідків із недопитаними», - наголошує він

 

Також, на його думку, суд дискредитує поведінка підсудної, а також те, що у відповідь на її слова суддя по справі жодного разу «не застосував арсенал передбачених процесуальним законодавством заходів впливу на порушників закону, навіть попри те, що підсудна публічно закликала ігнорувати суд та висловлювати до нього неповагу».

 

«У судді є всі процесуальні можливості застосувати заходи впливу на порушників порядку у судовому засіданні, серед яких попередження або видалення з залу суду, тимчасово або на весь час судового розгляду. Захисник підсудного може бути замінений на іншу особу у випадку непідкорення вимогам судді, а свідок, потерпілий та інші громадяни - можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності», - додав він.

 

За його словами, трансляція судового засідання відповідно до статті 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» допускається за рішенням суду, і, на його думку, суддя може її заборонити: «Якщо й надалі через прямий ефір цей процес використовуватиметься як політична трибуна, суддя вправі заборонити відеотрансляцію цього засідання. І це не зашкодить принципу гласності та відкритості судового процесу, який може бути відкритим для представників преси та громадськості».

 

Нагадаємо, що пряму трансляцію судового засідання здійснюють 5 канал і ТВі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12464
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
gawd
4676 дн. тому
Только это не суд. Это процедура чтения заранее согласованных текстов. А кивалов вконец оборзел
Игорь
4676 дн. тому
Между прочим Евдокимов прав. И каждый незаангажированный человек это понимает. Суд - не шоу. Любой суд. Надеюсь, что судья наконец то создаст условия для нормального проведения процесса. Это нужно всем сторонам. И всем нам.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду